Translate

vrijdag 30 maart 2018

Zelfs een varken kan de boel opruimen

Ik had het niet gedacht, maar onderstaand filmpje liegt niet.



Zelfs een varkentje kan zijn eigen gemaakte rotzooi opruimen!

Bekijk
* Paul the pig clears his room

woensdag 28 maart 2018

Doe de ludieke Zeelandquiz (voor mariniers en anderen)

Het Korps Mariniers verhuist uit het Utrechtse Doorn naar Vlissingen. Dat leidt hier en daar tot vraagtekens. Logisch, de nieuwe locatie ligt niet direct naast de Doornse deur. Dat zorgt voor een aantal praktische uitdagingen. 



Maar klopt het wel dat in Zeeland geen werk is voor partners, dat je je huis hier niet verkocht krijgt, dat er niks te doen is en dat het zo ver weg ligt? Om de discussie luchtig te houden en hier en daar wat misverstanden uit de weg te ruimen, is er nu de ludieke Zeelandquiz. Voor mariniers en andere geïnteresseerden. Leuk en onthullend. Bent u al een aspirant-Zeeuw? En weet u hoe de Zeeuwse wind waait?

Doe mee
* De Korpsquiz

dinsdag 27 maart 2018

Brandweermannen redden jonge eendjes

Wat doe je, als een aantal jonge eendjes door het putdeksel van de riolering vallen? En Moedereend hulpeloos en wanhopig toekijkt?



Dit doen de te hulp groepen brandweermannen!

Bekijk
Firefighters Save Baby Ducks

zaterdag 24 maart 2018

De leukste BN'er-imitaties van Edwin Evers

Edwin Evers stopt na 21 jaar met het maken van ochtendradio. Dat maakte hij vrijdagochtend bekend. 


Memorabel werden zijn imitaties van bekende Nederlanders tijdens de uitzendingen. Hij persifleerde Frank en Ronald de Boer, maar bijvoorbeeld ook Prins Bernhard en boer Geert.

Beluister
* De leukste imitaties

vrijdag 23 maart 2018

In managementland is er weinig nieuws onder de zon

Tweet met foto van Japke-d. Bouma
Columnist, redacteur NRC, kantooramazone. Auteur 'Ga lekker zélf in je kracht staan', 'Uitrollen is het nieuwe doorpakken' en '(Survival)gids vd Kantoorjungle'.


Veel leuke rechters ontmoet net! Dit kaartje heeft van hen altijd in zijn portefeuille: van een schrijver over managementhypes, 66 na Christus. Inderdaad: er is weinig nieuws onder de zon.



donderdag 22 maart 2018

Slim stemadvies wint bij gemeenteraadsverkiezingen

Gisteren publiceerden we één foto op de Extra Facebookpagina van Leuk en Informatief. Met de vraag of het hier om een taalfout ging of om een stil stemadvies.



Vandaag weten we, dat het een slim stemadvies was op verschillende plaatsen en dat velen dit advies opgevolgd hebben. De lokale partijen hebben een monsterzege geboekt bij de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren. In 164 van de 335 gemeenten won een plaatselijke fractie. Het CDA werd tweede en won in 66 gemeenten.

woensdag 21 maart 2018

Leuk en Informatief Extra!

Wilt U nog meer leuke en informatieve berichten lezen? We hebben een speciale pagina op Facebook met extra berichten. 




Klik hierna: https://www.facebook.com/leukeninformatief

dinsdag 20 maart 2018

Bent u een Luizenmoeder-expert? Doe de quiz!

Negen afleveringen lang heeft Nederland massaal gelachen om De Luizenmoeder. Zondagavond was de blooperaflevering als het slot van het eerste seizoen, dat zeker navolging krijgt. 


Maar hoe goed hebt u eigenlijk gekeken? Test uzelf met de Luizenmoeder-quiz van het AD!

Test
* Luizenmoederquiz

maandag 19 maart 2018

De lente is in zicht...?


Bovenstaande cartoon publiceerden we op 21 maart 2017, maar is ook deze dagen weer volop actueel!

Lentegrapje
Een kleuterjuf vraagt aan haar klas: “Wie van jullie kan de seizoenen van het jaar opnoemen?” Jantje steekt zijn vinger op. “Zeg het maar, Jantje!” “Herfst, winter …”, begint Jantje, maar verder blijft het stil. “Waar blijven de lente en de zomer, Jantje?”, vraagt juf. “Ja, dat vraag ik mij dus ook al af!”

zaterdag 10 maart 2018

Tips voor de grote voorjaarsschoonmaak

Eind deze maand gaat de zomertijd weer in; voor veel mensen reden om een grote voorjaarsschoonmaak te houden. Maar daarbij gaat volgens experts nog veel mis.
Zo is dweilen met warm water volgens Anoesjka Imambaks, eigenaresse van huishoudservice Maid at Home, een van de meest gemaakte fouten.



"Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Volgens Diet Groothuis, schrijfster van Het grote poetsboek, gaat het ook vaak mis met de middelen die mensen gebruiken tijdens het schoonmaken. "Mensen denken dat ze chloor, bleek en andere middelen nodig hebben om iets schoon te krijgen. Chloor ontsmet wel een toilet, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak."
Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn. "De groene zeep, schoonmaakazijn en soda liggen onderin het schap van de supermarkt, maar zijn wel vaak het goedkoopst. Ook bevatten deze middelen geen microplastics die vervuilend zijn voor het milieu."

Zelf maken
Groothuis ziet dat tegenwoordig juist de zelfgemaakte middelen aan populariteit winnen. "Steeds meer vloggers maken hun eigen schoonmaaksprays en andere huishoudelijke middelen die groen en milieuvriendelijker zijn."
Een simpele zelfmaaktip is het vullen van een plantenspuit met water en een beetje allesreiniger, dan hoef je geen dure spray te kopen. "Ook de toiletblokjes kan je vervangen, want deze zijn vaak chemisch en maken niet schoon. Om de geur van de grote boodschap te verdrijven kan je een lucifer afsteken of bijvoorbeeld een beetje etherische olie vernevelen", aldus Groothuis.
Een schuurmiddel is gemakkelijk te maken door soda en afwasmiddel tot een papje te mengen en ook voor het wassen van de ramen kan je een druppel afwasmiddel gebruiken. "Door een drupje afwasmiddel bij het water te doen worden de ramen stralend schoon. Wanneer je het raam daarna droogwrijft met oud krantenpapier of een speciale glasdoek drogen de ramen streeploos op", legt Imambaks uit.

Schoonmaakdoek
Toch stelt Imambaks dat water alleen ook veel kan schoonmaken. "Zeker wanneer je de juiste schoonmaakdoeken gebruikt zijn weinig schoonmaakmiddelen nodig. Het beste voorbeeld hiervan is een microvezeldoek." De vezels van microvezeldoeken hebben een soort haakjes waar vuil en stof aan blijven hangen.
Volgens Imambaks kun je het beste eerst met een droge doek stoffen, voordat je met een natte doek een oppervlakte afneemt. "Wanneer je eerst met een natte doek over het stof gaat ontstaat er een stofpapje en raken de vezels van de microvezeldoeken verstopt. Bovendien kan je de doek in achten vouwen, zodat je per oppervlakte dat je schoonmaakt een schoon stuk van de doek kan gebruiken."
Verder is het hygiënisch om per taak een andere kleur doek te gebruiken. Gebruik een stofdoek niet in de keuken en gooi een doekje dat voor de wc gebruikt is meteen in de was, benadrukt Imambaks. "Was doekjes apart van de andere was op zestig graden en gebruik geen wasverzachter." Ten slotte benadrukt ze dat zeker het randje van de toiletpot waar de bril zit vastgemaakt niet moeten vergeten. "Hier zitten de meeste bacteriën."

Ziekteverwekkers
Een grote schoonmaak zorgt niet alleen voor een schoon en fris huis; je haalt er ook ziekteverwekkers als bacterieën en virussen mee weg en daarmee maak je het risico op ziekte kleiner. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het verstandig om eerst 'droog' schoon te maken (stofzuigen en afstoffen) en daarna 'nat' (dweilen of afnemen met een vochtige doek).
Begin met schoonmaken op de minder vieze plaatsen, adviseert het RIVM, want op die manier worden de spullen waarmee je schoonmaakt minder snel vies. Begin bijvoorbeeld in de woonkamer, ga daarna verder in de keuken en eindig met de wc. Werk ook van hoog naar laag; dan valt het stof niet op een plek die net is schoongemaakt.

Levensstijl
Het huis schoonmaken en op orde krijgen gaat niet bij iedereen even makkelijk. Volgens opruimcoach Lammy Wolfslag van Mijn Opruimcoach past de grote schoonmaak niet meer in onze huidige levensstijl, omdat we niet meer een paar dagen achter elkaar de tijd hebben om de boel op te ruimen.
Waar vrouwen in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog uren aan het huishouden besteedden, hebben zij nu vaak een baan. "Het gaat vaak mis bij mensen met een drukke baan, een rijk sociaal leven en kinderen. Mensen hebben steeds minder tijd en het huis wordt hier vaak de dupe van."
Zeker voor deze mensen kan de grote voorjaarsschoonmaak lastig zijn omdat het lang duurt. Dit kan demotiverend werken. "Ik adviseer daarom om elke dag een beetje te doen. Door dagelijks een beetje te doen wordt het opruimen ook een routine. Wanneer je dagelijks op een tijdstip dat het jou uitkomt een wekker zet om tien minuten op te ruimen zul je zien dat het huis op orde blijft."

Uitstellen
Een veelvoorkomende fout tijdens het opruimen is het uitstellen van beslissingen. "Een herkenbaar voorbeeld is dat mensen een brief krijgen, maar niet beslissen wat ze ermee gaan doen. Moeten ze hem bewaren, iets betalen of hoeven ze er niks mee te doen? Deze beslissing wordt vaak niet gemaakt en dan belandt zo'n envelop op een stapeltje."
Volgens Wolfslag trekt rommel steeds meer rommel aan. "Zo’n stapel noem ik ook wel een magneetplek. Op zo'n plekje worden steeds meer dingen neergelegd. Van enveloppen tot notities, bonnetjes, haarelastiekjes en paperclips. Wanneer je zo’n magneetplekje hebt, moet je jezelf afvragen waarom je een stapeltje hebt. Heb je bijvoorbeeld niet een bakje voor elastiekjes of is er geen zakje voor lege batterijen?"
Ook kindertekeningen kunnen zorgen voor een rommelig gevoel. "Ik adviseer dan om een waslijn op te hangen waar bijvoorbeeld vijf tekeningen aan kunnen. Wanneer een kind dan thuiskomt met een nieuwe tekening kan overlegd worden of deze mooi genoeg is voor de tentoonstelling aan de waslijn. Als dat het geval is kan je vervolgens met je kind overleggen welke tekening van de waslijn gaat. Is hij mooi genoeg om te bewaren of mag hij worden weggegooid?"

Haalbaarheid
Wanneer je wil opruimen is het volgens de opruimcoach van belang om van tevoren te beslissen hoeveel tijd je hebt en of je doel haalbaar is. "Begin bijvoorbeeld met een plek waar je het meeste verblijft of waar je wakker wordt. Wanneer het in je slaapkamer een rommeltje is, word je ook onrustig wakker. Ook kun je beginnen op een plek waar je een positief gevoel van krijgt. Een slaapkamer is gemakkelijker op te ruimen dan oude fotoboeken met een emotionele lading."
Volgens Wolfslag kan je het beste met de klok mee door de ruimte gaan in plaats van dat je steeds heen en weer blijft lopen. Ook kan het opruimen gestructureerd worden door met vier dozen te werken. Een doos is voor spullen die je wil houden in de ruimte die je aan het opruimen bent, in de ander doe je de spullen die naar een andere kamer in het huis moeten.
De derde doos is voor spullen die weggegooid kunnen worden en in de laatste gaan spullen die weggegeven kunnen worden aan vrienden, buren of familieleden. Maar onder deze categorie vallen ook spullen die je nog kunt verkopen of die naar de kringloop mogen.
Wolfslag benadrukt dat het opruimen nog niet klaar is wanneer het keukenlaatje of de kledingkast daadwerkelijk verdeeld is over de vier dozen. "Het proces is pas afgerond wanneer alle items hun eigen of nieuwe plek gekregen hebben en niet meer in de doos zitten."

Innerlijke schoonmaak
Volgens Jan Derksen, professor klinische psychologie en psychotherapie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, heeft opruimen en schoonmaken een positief effect op mensen. "Zolang ze schoonmaken uit vrije wil en er bewust voor kiezen om het huis op te ruimen, kan het ervoor zorgen dat mensen zich lekker gaan voelen in een schoon huis."
Toch benadrukt Derksen dat het poetsen en opruimen niet overdreven moet gebeuren. "Sommige mensen gaan in het voorjaar obsessief schoonmaken. Ze willen alles in huis opruimen, omdat ze teveel prikkels in huis ervaren. Vaak is dit een weerspiegeling van iemands geestelijke gezondheid." Volgens Derksen zou het daarom ook goed zijn om in het voorjaar niet alleen het huis op te ruimen, maar ook naar de binnenkant te kijken.
"In de winter bouwen we ook van binnen allerlei frustraties, verlangens en emoties op. Omdat het donker is, worden we vaak wat somberder en komen mensen in een 'winterslaap' terecht. Je kan deze opgekropte emoties vergelijken met een stofzuigerzak in je buik die vol zit. Wanneer in het huis alles opgeruimd is, kan dit slechts voor korte verlichting en plezier zorgen. Als het emotionele stofzuigertje in je buik vol zit, blijf je op zoek naar het betere gevoel."

Bron: NU.nl/Elise van Joolen

donderdag 8 maart 2018

ING onder cartoonvuur na 100% loonsverhoging topman Ralph Hamers

Topman Ralph Hamers van de ING krijgt een salarisverhoging van 100 procent. De bank kreeg in 2008 nog 10 miljard euro staatssteun, dus geld van ons allen, om gered te worden.  Inmiddels is dat wel met rente terugbetaald. 

Hamers verdiende 1,5 miljoen en gaat nu 3 miljoen euro per jaar verdienen. Volgens sommigen is dat 50% meer, volgens anderen - zie Twitter - 100% meer.

Cartoons
De cartoonisten kunnen zich in ieder geval weer uitleven. Ze mogen Jeroen van der Veer (ex-Shell) overigens wel dankbaar zijn: eerst Zijlstra, nu Hamers.




















woensdag 7 maart 2018

Albert Heijn komt met slimme inhaker op grap in De Luizenmoeder

Grote kans dat u ‘m gezien hebt: de laatste aflevering van De Luizenmoeder. Zondagavond keken weer ruim 3 miljoen mensen naar het ongelooflijk populaire programma.



De oplettende kijker zag wellicht al dat éne fraaie detail: het mokkataartje met de 35%-kortingsticker van grootgrutter Albert Heijn erop.

De boel de boel laten
Voor wie de aflevering heeft gemist: directeur Anton probeert juf Helma de deur te wijzen. Zij werkt al decennialang op school en misschien is het tijd dat ze met pensioen gaat, aldus Anton. Of zoals hij het zelf zegt “de boel de boel te laten.”


Slimme inhaker
Als ‘blijk van waardering’ voor ál die jaren inzet, schuift hij een mokkataartje van de Albert Heijn haar kant op. Mét de 35%-korting-sticker!
En nu heeft Albert Heijn daar op een wel héle slimme manier op ingespeeld. Dat mokkataartje haal je nu deze week voor, jawel, 35 procent korting bij de supermarkt.

Bron: Libelle

Meer informatie over bovengenoemd fragment uit de Luizenmoeder op de nieuwe extra Facebookpagina van Leuk en Informatief

dinsdag 6 maart 2018

Niets om je voor te schamen, een kind aan een tuigje

Met een nieuwsgierige dreumes door een drukke stad lopen kan een flinke uitdaging zijn. Zeker als je meer dan één kind bij je hebt. Een tuigje kan in zo’n geval uitkomst bieden, al lijkt er nog steeds een beetje een taboe op te rusten.


Niks mis mee
Je kind aan een tuigje doen, dat doe je toch niet? Volgens pedagoog Bas Levering kan zo’n tuigje prima, en is het niets om je voor te schamen. Hij hoopt zelfs dat meer ouders het aandurven om zo’n tuigje te gebruiken, zo vertelde hij een tijdje geleden aan RTL Nieuws.

Veiligheid kind
Levering: ‘Als het bedoeld is om kinderen ruimte te geven en het veiligheid geeft, heb ik geen bezwaar. Het tuigje is een heel oud middel dat vaak gebruikt werd. Op een gegeven moment kwam er kritiek, omdat het de bewegingsvrijheid van kinderen zou inperken. Maar voor de veiligheid is het natuurlijk helemaal niet zo gek.’

‘Net als de box’
De pedagoog vergelijkt het met een box. Daarover kreeg hij in het NRC een vraag voorgelegd: is de box nog wel van deze tijd? ‘Grootouders beklaagden zich erover dat hun kinderen geen box wilden, terwijl het thuis heel gevaarlijk was. Mijn antwoord was: de box is een heel aangenaam instrument. Een kind zit daar rustig en het is veilig. Het is voor een kind ook fijn om ongestoord op zichzelf te kunnen zijn, het kan er vaak heerlijk spelen.’

‘Niet zielig’
Een tuigje heeft dan ook wel wat weg van een box, aldus Levering. ‘Als kinderen gaan lopen, is dat een ramp in huis. Allerlei dingen in huis zijn niet veilig. Het is ook lastig: kinderen van die leeftijd begrijpen nog niet wat een verbod is. Dus je zult ze op de een of andere manier in de hand moeten houden.’ Zielig is het volgens hem niet, kinderen raken er gewoon aan gewend. ‘Het gaat om kinderen die net kunnen lopen. Zodra ze iets nieuws kunnen, willen ze dat zo veel mogelijk doen.’

Zo min mogelijk belemmeren

Levering hoopt dan ook dat steeds meer ouders voor het tuigje kiezen en dat er in de toekomst geen taboe meer op rust. ‘Vroeger vonden ouders het geen gek gezicht, maar nu willen we onze kinderen geen enkele belemmering opleggen. Er is een soort ideologie dat kinderen alle ruimte moeten krijgen, zelfs als ze zichzelf in gevaar kunnen brengen.’

Bron: Ouders van Nu

maandag 5 maart 2018

zondag 4 maart 2018

De TV Kantine over De Luizenmoeder

De TV-Kantine besteedde aandacht aan het succes van De Luizenmoeder.


Ook leuk. En dat vinden we heel bijzonder.

Bekijk
* TV Kantine - De Luizenmoeder

zaterdag 3 maart 2018

Twee wonderschone goals van PSV

PSV scoorde vanavond twee heel mooie doelpunten tegen Utrecht.


Maarten Wijffels, voetbalschrijver van ADSportwereld sinds 2001, noemde in een tweet het doelpunt van Luuk de Jong 'de goal van het seizoen'.
Over het doelpunt van Steven Bergwijn volgde een nieuwe tweet: 'Avond van de fraaie goals. Als Robben dit doet voor Oranje, hebben we het er weken over'.

vrijdag 2 maart 2018

De whatsaap



Met dank aan de Facebookpagina's van de Achterhoekse streek en Fred Pools

donderdag 1 maart 2018

Een venusjanker? Nooit van gehoord

Een venusjanker? Ik had er nog nooit van gehoord. Maar gelukkig hebben we de Taalunie, die heel veel van taal weet.



Dirk Geirnaert beschrijft in de recente nieuwsbrief, wat een venusjanker is. We citeren.

Hopeloze verliefdheid
Op Valentijnsdag laat je je partner merken hoeveel hij/zij voor je betekent. Of je stuurt anoniem een bloemetje of kaartje naar de persoon op wie je stiekem verliefd bent. Kortom, je viert de liefde.
Lang geleden was men daar niet zo van. Er werd zelfs meewarig aangekeken tegen wie tot over zijn oren verliefd was en zichzelf daardoor niet meer in de hand had. Zo iemand vond je een triest figuur en op veel medeleven hoefde hij niet meteen te rekenen. Dat blijkt ook uit het taalgebruik. Hopeloze verliefdheid was janken naar Venus en wie daaraan leed was een venusjanker.

Erotische literatuur
De term kreeg vervolgens nog andere negatieve betekenissen, zoals 'vrouwengek' en 'hoerenloper'.
Vanaf de 17de eeuw ging men venusjanken ook gebruiken als een denigrerende aanduiding voor het schrijven van erotisch getinte literatuur. Op die manier werd venusjanker ook de pejoratieve benaming voor een auteur van pikante poëzie of prikkelend proza.