Translate

vrijdag 31 juli 2020

Zo vind je die vervelende mug sneller!

Muggen hebben er een handje van. Als je bíjna in slaap valt, zoemen ze ineens rond je hoofd. Doe je het licht aan, dan zijn de beestjes natuurlijk nergens te bekennen. Was er maar een manier om muggen sneller op te sporen in je slaapkamer, zodat je ze kunt vangen en je weer lekker kunt slapen.



Gelukkig weet Libelle een manier die volgens het blad goed werkt, waardoor je muggen sneller vindt. We citeren.

De truc met de zaklamp
Doe voor deze truc alle lichten uit in je slaapkamer en pak een zaklamp. Ook de zaklampfunctie op je smartphone kun je hiervoor gebruiken. Schijn met de lichtbron de kamer in.

Doe dit bij voorkeur op een plek dicht bij jezelf. Muggen komen namelijk niet per se af op licht, maar wel op je geur en op je adem. Het helpt dus ook om diep in en uit te ademen.

Muggen sneller vinden in je slaapkamer
Nu is het een kwestie van geduld. Soms veel geduld. Maar met een beetje geluk zal de mug snel landen op de plek waar jij schijnt en ademt. Als het licht de mug raakt, wordt er een lange schaduw gecreëerd, waardoor je ‘m makkelijker ziet. En dan, ja, dan moet je even goed mikken natuurlijk.

Andere oplossing
Op Twitter vonden we overigens een andere oplossing: maak van een mug een olifant! Maar er stond helaas niet bij, hoe je daarna de olifant met een vliegenmepper kunt vermorzelen. 

Bron Truc Zaklamp: Libelle

donderdag 30 juli 2020

Een gouwe ouwe uit 'Toen was geluk heel gewoon'

Bent u op vakantie? En wilt u eens rustig genieten van een gouwe ouwe TV-serie?


Dan is deze uitzending van 'Toen was geluk heel gewoon' misschien aardig om nog eens te bekijken.

Maanlanding en vakantie
Simon interviewt hierin mijnheer Harmsen over de maanlanding. Hij is daar geen voorstander van, maar zegt dat alleen omdat moeder erbij zit. Jaap verdiept zich nu in het soefisme en mag in plaats van Moeder naar Drenthe voor een bijeenkomst van de soefibeweging. Mijnheer Harmsen kan nu toch op vakantie naar Arona.

Bekijk
* TWGHG | S11E183 | Vakantie

dinsdag 28 juli 2020

Volgt u een vlogger?

U leest nu een artikel op de blog Leuk en Informatief. Een blog is een website waar je regelmatig nieuwe inhoud in de vorm van berichten plaatst. De maker van een blog heet een blogger. Leuk en Informatief plaatst iedere dag een nieuw bericht. Die inhoud wordt ook wel content genoemd. Een bericht - dus dit bericht - wordt een (blog-) post genoemd.



Maar in deze post willen we aandacht besteden aan het fenomeen vlog. Vloggen is omstreeks het jaar 2000 begonnen in de Verenigde Staten. Vloggen en het volgen van vloggers is sindsdien vooral onder jongeren een bekende gewoonte.

Video weblog
Vlog is de afkorting voor video weblog. Het is de benaming van een dagboek (Engels: log) op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op de blog, waarbij de inhoud voornamelijk tekst is. Iemand die een vlog maakt wordt een vlogger of vlogster genoemd. Een vlog is een van de genres van filmpjes op sites als YouTube. Een bekende Nederlandse vlogger is Enzo Knol.

Favorieten
Ik heb even geïnformeerd, wie onder mijn kleinzonen de favoriete vloggers zijn. Het zijn: Boaz van Boggelen en Dylan Haegens.
- Boaz van Boggelen (20 jaar) maakt een visueel dagboek waarbij hij iedereen die de video ziet, een kijkje in zijn leven geeft. 
- Dylan Haegens (27 jaar) maakt hilarische sketches.

Geld verdienen met vloggen
Er zijn vloggers, die veel geld verdienen met hun vlog. Voordat je geld gaat verdienen, zul je wel flink wat tijd moeten investeren in je vlog. Zo heeft YouTube de regel dat je binnen 12 maanden minimaal 4.000 uur bekeken moet zijn. Daarnaast moet je op z’n minst 1.000 abonnees hebben. Nederlandse YouTubers krijgen ongeveer tussen de € 0,50 en € 4,00 per 1.000 views. Je hebt dus flink veel views nodig om er een goed inkomen aan over te houden.

Bekijk
* Vlog Boaz van Boggelen
* Vlog Dylan Haegens

Lees ook
* Vloggen voor beginners

maandag 27 juli 2020

Afstand houden lukt wel op het strand bij Breskens

Het wordt steeds moeilijker om de afstand van 1,5 meter te blijven handhaven, zo wordt beweerd. 



Maar dat geldt niet voor het strand bij het heerlijke strandpaviljoen Loods 10, bij de mooiste vogeltelpost van Nederland en bij de markante vuurtoren in het Zeeuws-Vlaamse Breskens, zo blijkt uit bovenstaande foto en onderstaande video.

Bekijk
* Zeeland Breskens Strand 2020

Andere video's uit hetzelfde gebied: 
* Zeeland Breskens Vuurtoren 2020
* Zeeland Mei Waterdunen Breskens Schemering
* Schoneveld Breskens Droomparken Zeeland 2020
* Zeeland Breskens Plein 2020

zondag 26 juli 2020

De Hondsdagen zijn begonnen

Met de 'hondsdagen', die deze week van start zijn gegaan, wordt van oudsher de warmste maand van het jaar aangeduid. 


De oorsprong van de term 'hondsdagen' komt uit de Griekse mythologie en verwijst naar het sterrenbeeld Grote Hond. De jager Orion uit Thebe had een hond met de naam Sirius. Toen Orion overleed, ging hij samen met zijn hond naar de hemel en kreeg hij daar een plekje tussen de sterren. De hond Sirius werd een heldere, goed zichtbare ster.

Broeierig
De hondsdagen beginnen als de ster Sirius samen met de zon opkomt en dan tijdelijk niet te zien is. Dat worden de hondsdagen genoemd. De hondsdagen lopen ongeveer van 20 juli tot 20 augustus en staan bekend om het warme broeierige weer met veel insecten. De eerste dag van de hondsdagen, 20 juli, wordt ook wel pisgriet genoemd.
In Nederland associëren veel mensen de naam 'hondsdagen' daarentegen met 'hondenweer' - afgeleid van het oud-Nederlandse woord 'ondeweer', wat slecht weer of noodweer betekent. "Het een sluit het ander niet uit: broeierig weer gaat vaak gepaard met onweer", legt traditiedeskundige Ineke Strouken uit.

Bederf
"En of het nou heet was of regende, het was in elk geval een periode waarin boeren heel goed op hun etenswaren moesten passen. Er waren vroeger nog geen koelkasten of diepvriezers en huizen waren natuurlijk niet geïsoleerd. Eten moest heel bewust in de kelder worden weggestopt, want het bedierf heel snel."

Lees meer

zaterdag 25 juli 2020

Duivensport op zijn retour

De duivensport in Nederland en België is op zijn retour. Amper vijftig jaar geleden was het de normaalste zaak van de wereld dat veel mensen minstens een paar wedstrijdduiven hadden.



Ze zaten in kleine hokken in achtertuinen. Op zolders en in schuren. De laatste jaren gaat het echter slechter. Steeds minder mensen houden de beestjes nog.

Historisch interview
Over de achtergronden van de duivensport vertelde duivenmelker Piet Schaik in een historische uitzending van de André van Duin Show op 20 november 1997. 

Bekijk
* André van Duin - Gast duivenmelker

Meer achtergrondinformatie

vrijdag 24 juli 2020

Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

Zoek- en archiefspecialist Eric Hennekam heeft 'na het 100ste verzoek het dokument weer online gezet'. Het is het overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet.



Wel meldt hij met een lachje op zijn twitter-account: 'Heb niet meer gekeken of alle links correct zijn, dat mogen jullie doen'.

Adresboeken
Ook publiceert hij op zijn weblog een overzicht van online (historische) adresboeken.

Bekijk
* Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

woensdag 22 juli 2020

Alle cijfers op een rij op 1 website

Bent U op zoek naar cijfers, tabellen en/of grafieken? Dan kunt u terecht bij de gespecialiseerde instanties, zoals bv. het CBS, de RIVM, het Kadaster, de KVK en de Kiesraad om er maar een paar te noemen.




Maar heel veel data van die instanties zijn verzameld op de website van AlleCijfers.

Over AlleCijfers:
Op AlleCijfers worden gegevens die openbaar beschikbaar zijn zo duidelijk mogelijk als informatie getoond. AlleCijfers is gemaakt en wordt onderhouden door Wouter van Bijsterveld. Wouter heeft bedrijfskunde gestudeerd en ruim 20 jaar ervaring in de informatie technologie. Wouter vindt open data en een transparante overheid belangrijk. Met AlleCijfers levert hij een bijdrage om informatie voor iedereen beschikbaar te maken.

Bekijk
* AlleCijfers

dinsdag 21 juli 2020

Precies op tijd genomen foto's

Soms zijn foto's op precies het juiste moment genomen en leveren daarom een bijzonder plaatje op.



Hierboven ziet u zo'n foto.

Website
Op onderstaande website vindt u 20 perfect getimede foto's. Om van te genieten.

Bekijk
* 20+ Perfectly Timed Photos That Will Mess With Your Head

maandag 20 juli 2020

Koe werpt unieke drieling

De afgelopen week was er eigenlijk maar één gespreksonderwerp op de boerderij van Cor en Gea de Zwaan in Oldebroek. Koe Kollumer 100 beviel van een drieling. Een zeldzaamheid. De familie zoekt nog naar geschikte namen voor de kalfjes. ,,Suggesties zijn welkom!’’



Al veertig jaar oefenen ze het boerenberoep uit. Daarnaast werken ze allebei nog bij Landal Landgoed ‘t Loo. Gea in de schoonmaak, Cor haalt en brengt de was. ,,Daar deelt Cor de lakens uit.” ,,En mijn vrouw doet dat thuis”, reageert de melkveehouder meteen.

Einde in zicht
Door allerlei regelgeving, waaronder het nu nog hebben van een ouderwetse stal die in de nabije toekomst helemaal gemoderniseerd moet worden, raakt het einde van de boerderij langzaamaan in het zicht. ,,We hebben vijf kinderen. Ze willen het boerenbedrijf niet overnemen, maar hebben altijd wel hun vader thuis gehad. Dat is ook veel waard”, aldus Gea.

In de sloot
Dat geldt ook voor hun huwelijk, dat inmiddels veertig jaar stand houdt. Juist tijdens de viering daarvan gebeurde er dinsdag iets zeldzaams. Koe Kollumer 100 beviel van een drieling. ,,We hebben wel vaker gehad dat een koe een tweeling baarde, maar dit is heel bijzonder. Een kans van 1 op 100.000 tot van één op de acht miljoen. Dinsdagmiddag werd de eerste geboren in het land. Toen het kalfje probeerde te gaan staan, is het in een droge sloot gevallen. Dat ging allemaal goed hoor”, doet Cor zijn verhaal.

Hoop lawaai
Vervolgens werden de koe en het kalfje op stal gezet. Daarna diende de tweede zich aan. ,,Vanwege ons huwelijksfeest hadden we hier een tent staan. Toen ik daar ‘s avonds was, hoorde ik ineens veel lawaai. Ik ging kijken en daar was nummer drie. In die veertig jaar heb ik dat nog nooit meegemaakt.”

Klein maar fijn
De kalfjes waren wat onder gewicht, maar ze zijn heel gezond en drinken voldoende biest bij hun moeder. Of het nu de kleinkinderen zijn, een boerderijpoes of wat vreemden in de buurt, de kalveren vinden het allemaal best. Ze springen alle kanten op, laten zich volop aaien en dartelen vrolijk door het hok, waar ze voorlopig verblijven. ,,Normaal zijn de kalveren rond de veertig kilo. De eerste woog 28, de tweede 32 en de derde 30 kilo. Moet je nagaan, dat de moeder dus 90 kilo bij haar droeg.”

Koningskalfjes
Hoewel het in deze situatie niet gebruikelijk is om de kalfjes een eigen naam te geven (‘Ik mag ze wel houden, maar dan moet ik andere kalfjes wegdoen’), staan Cor en Gea open voor originele suggesties. De eerste suggestie werd al gedaan door één van de kinderen: Amalia, Alexia en Ariane.

Bron: De Stentor

zondag 19 juli 2020

In je nopjes zijn

Als je in je nopjes bent, heb je het goed naar je zin. Je bent goed geluimd omdat alles meezit of bijvoorbeeld omdat je een klus succesvol hebt afgerond. De betekenis van de uitdrukking is algemeen bekend. 


Maar waar de nopjes vandaan komen is minder bekend. Historiek zocht het uit. 

Feestelijk uitgedost
Volgens etymologen slaan de nopjes in de bekende uitdrukking oorspronkelijk op de noppen of pluisjes die vaak op wollen stoffen te vinden zijn. Volgens Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) ontstonden die nopjes bij een bijzondere manier van weven en bewerken van de stof. De nopjes kwamen hierna voor de kleding in zijn geheel te staan. Zo sprak men vroeger ook wel van ‘gehuld gaan in kleding met nopjes’, waarmee men bedoelde dat de persoon in kwestie feestelijk was uitgedost. In zijn spreekwoordenboek schrijft K. ter Laan hierover bijvoorbeeld: “Hij heeft de kleren aan, waar de nopjes nog op zitten; hij is in zijn zondags pak.”
In de achttiende eeuw kwam “goed of slecht in de noppen zijn” ook nog voor, als aanduiding voor mensen die goed of slecht gekleed gingen en rijk of juist arm waren.

Zegswijze
Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) geeft ook nog de veelzeggende zegswijze: "Kinderen zijn een zegen des Heeren, maar zij houden de noppen van de kleeren."

Bron: Historiek

zaterdag 18 juli 2020

Eerst mondkapje, dan bril!

Beslaat uw bril, als u een mondkapje hebt opgezet? Dat hoeft niet! Er is een eenvoudige oplossing.


Doe het als volgt:
1. Bril afzetten
2. Mondkapje opdoen en goed aandrukken bij de neus.
3. Bril op de neus drukken.

Ziedaar, alles is klaar en u hebt geen beslagen bril meer!

vrijdag 17 juli 2020

De Nederlandse pruim wordt vergeten

De Nederlandse pruim lijkt bij het eten van fruit vergeten te worden. De afgelopen 30 jaar is de Nederlandse pruimenteelt gekrompen van 700 naar 275 hectare. 



Er is veel import uit Zuid-Europa, maar een groot deel daarvan is slechts via Nederland op doorreis naar andere EU-landen. Dat geldt overigens voor veel importfruit in ons land.

Pruimenseizoen
Het pruimenseizoen begint in juli, dan zijn de opals rijp. Daarna volgen de jubileum en de reine victoria, die hier het meest geteeld worden. Zij worden geplukt tot in september.

Bron: De Gelderlander

donderdag 16 juli 2020

Dé oplossing voor hooikoorts

Ik heb - vooral in het voorjaar - veel last van hooikoorts. Hebt U ook last van hooikoorts? 


Dan heeft Klokko nu de oplossing voor u!

Klokhuis
Onderstaande video komt uit de aflevering Hooikoorts van Het Klokhuis.

Bekijk
* Stofzuiger Pollen Remover

woensdag 15 juli 2020

Hoe herken je een goede meloen?

Meloenen worden vaak al geplukt worden voor ze rijp zijn. Dat komt de smaak niet ten goede. 


De beste meloenen koop je met je neus: ga af op die onmiskenbare zwoele meloengeur.

Watermeloenen
Voor watermeloenen geldt: kijk naar het steeltje. Is dat groen, dan is de meloen geplukt toen hij nog niet rijp was. Het steeltje moet bruin zijn. Kijk ook naar de ligplek op de meloen: de plek waar hij op de grond lag, die moet warm geel zijn. Een witte plek? Dan is hij niet rijp geplukt. Je kunt ook op de meloen kloppen. Een rijpe meloen klinkt hol.

Bron: De Gelderlander

dinsdag 14 juli 2020

Verkiezing lijsttrekker CDA in cartoons



=====================================================================


=====================================================================


=====================================================================


Fotobewerking: Petrus Nelissen

======================================================================


Fotobewerking: Petrus Nelissen

maandag 13 juli 2020

Wie is de mol? Dit is de mol!

Dit is de mol! Vanmiddag gesignaleerd op de Westerschelde ter hoogte van de Vogeltelpost in Breskens. 

zondag 12 juli 2020

Stelt u zich eens voor

Onderstaande video circuleert momenteel op de sociale media, soms in de originele Duitse versie, soms als vertaling (zelfs zonder bronvermelding).




De 'motiverende video' is van de hand van Biyon Kattilathu, een bekende Duitse auteur. Hij is in heel Duitsland bekend door motiverende video's op Facebook, YouTube en Instagram en werkt als keynote speaker en als motivatie-trainer.

Studie 
Kattilathu is de zoon van Indiase immigranten en groeide op in Hagen in het Ruhrgebied. Hij studeerde techniek aan de Universiteit van Wuppertal en studeerde af in Industrial Engineering. Vervolgens promoveerde hij in de economie op motivationele psychologie.

Publicaties
Hij publiceert naast video's ook boeken, verzorgt lezingen en bv. ook een soloprogramma, een mix van motivatietraining, cabaret en advies verpakt in anekdotes.

Bekijk de video van Biyon
* Stell dir vor ..

Vertaling, die circuleert:
Stel je voor
Je wordt in het jaar 1900 geboren.
Als je 14 jaar wordt, begint de Eerste Wereldoorlog en eindigt als je 18 bent.
Met een saldo van 22 miljoen doden.
Kort daarna verschijnt een wereldwijde pandemie, de Spaanse griep, waarbij 50 miljoen mensen omkomen.
Je leeft gelukkig nog en bent 20 jaar oud.
Als je 29 jaar bent, overleef je de wereldwijde economische crisis die begon met de ineenstorting van de New Yorkse beurs.
Dat veroorzaakte wereldwijd inflatie, werkloosheid en hongersnood.
Ondertussen, als je 33 bent, komen, weliswaar in Duitsland, de nazi's aan de macht.
Als je 39 bent, valt Duitsland Polen binnen en begint de Tweede Wereldoorlog.
Je bent uiteindelijk 45 jaar oud als deze oorlog eindigt.
Saldo: 60 miljoen doden.
6 miljoen Joden sterven in de Holocaust.
Jij leeft gelukkig nog.....
Als je 52 jaar oud bent, begint de Koreaanse oorlog.
Als je 64 jaar oud bent, beginnen de Amerikanen de oorlog in Vietnam.
Je wordt al 75 jaar oud als deze oorlog eindigt.
Je leeft gelukkig nog steeds......
Nu.....
Een in 1980 geboren jongen denkt dat zijn grootouders geen idee hebben hoe moeilijk het leven is, maar ze hebben verschillende oorlogen en rampen overleefd, om nog niet te spreken over de beperkingen tijdens de eerste oliecrisis begin jaren zeventig.
Vandaag vinden we alle comfort in een nieuwe wereld, maar jammer genoeg midden in een nieuwe pandemie.
Mensen klagen dat ze wekenlang thuis moeten blijven.
Terwijl ze elektriciteit, mobiele telefoons, eten, warm water en een beveiligd dak boven hun hoofd hebben.
Niets van dat alles bestond toen in deze tijden.
Maar ....de mensheid heeft die omstandigheden overleefd en ze hebben hun levensvreugde nooit verloren.
Vandaag klagen we omdat we misschien gezichtsmaskers moeten dragen om supermarkten binnen te komen.
Een kleine verandering in ons denken en mentaliteit kan wonderen doen.
We gaan jullie en mij bedanken die nog in leven zijn en we gaan al het nodige doen om elkaar te beschermen en te helpen.
Ik denk dat deze boodschap iedereen doet nadenken en ook moet bereiken.
Als je dezelfde mening hebt, help me dan om deze te verspreiden.

zaterdag 11 juli 2020

Zeeuws-Vlaanderen wordt verder in Vlaamse handen gedreven

Oscar Garschagen*) wees gisteren in zijn interessante wekelijkse column in de PZC op de voortgaande vervlaamsing van Zeeuws-Vlaanderen, nu nog formeel onderdeel van de provincie Zeeland. Hij noemt als grote booswicht 'de tolheffing voor de Westerscheldetunnel', een melkkoe van de provincie en het Rijk.




Door deze, voor Nederland unieke tolheffing te handhaven, wordt de regio bewust of onbewust in Vlaamse handen gedreven. Bij de compensatie van Zeeland voor het mislopen van de marinierskazerne  in Vlissingen kreeg het tolvrij maken van de tunnel geen enkele kans.
.
Afsplitsen
Zeeuws-Vlaanderen is zich, aldus Garschagen, nu al in psychologisch, sociaal en economisch opzicht aan het afsplitsen van Zeeland. De weigering van politiek Middelburg en Den Haag om de melkkoe met haar zware uier te slachten, is, denk ik, een laatste duwtje. Het al hoge tempo van de ‘vervlaamsing’ gaat versnellen na de oplevering van de nieuwe zeesluis, een prachtig, nautisch bouwwerk dat grotendeels wordt gefinancierd door België. Kwestie van tijd en dan rijden er ook treinen van Gent naar Terneuzen, dat dan is opgenomen in de ambitieuze bestuurlijke stadsregio Gent. Middelburg heeft dan weinig meer te zeggen in Zeeuws-Vlaanderen, waar Vlamingen bij Cadzand een ‘Monaco aan de Schelde’ bouwen.

Wingewest
Vlaanderen doet uit welbegrepen, strategisch eigenbelang wat Middelburg en Den Haag verzuimen, namelijk een krimpgebied ombouwen tot een economisch wingewest. België wil om de welvarende Vlaamse steden te beschermen de geo-economische slag om de Westerschelde heel graag winnen.

Lees de gehele column
* Zeeuwse scheiding

* Oscar Garschagen (1952) heeft een rijke journalistieke carrière achter de rug. Hij was hoofdredacteur van Vrij Nederland en het Algemeen Dagblad. Daarnaast verzorgde hij als buitenlandcorrespondent voor NRC Handelsblad de nieuwsvoorziening vanuit diverse standplaatsen: zes jaar vanuit Brussel, zes jaar vanuit Washington, vijf jaar vanuit Tel Aviv, tien jaar vanuit Sjanghai. Vorig jaar ging hij op zijn 66ste met pensioen en streek neer in Grijpskerke. Sindsdien legt hij zich toe op het schrijven van boeken. Met ingang van vrijdag 3 januari 2020 is journalist Oscar Garschagen ook de vaste columnist op vrijdag van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

vrijdag 10 juli 2020

Sterft de blitskikker uit?

Volgens de taalrubriek van het dagblad Trouw dreigt het woord blitskikker uit te sterven. Ton den Boon omschrijft het woord in navolging van Van Dale als een 'modieus gekleed persoon'.


Het woord stond in 1967 voor het eerst in een krant. Het is samengesteld van blits in de betekenis ‘modieus en hip’ en kikker (dat destijds ook figureerde in soulkikker: iemand die bezeten is van soulmuziek) ter aanduiding van een (mannelijke) persoon.

Blits
Het woord blits hebben we in de jaren zestig geleend uit het Duits, waarin Blitz (letterlijk: bliksem) ­onder meer voorkwam in de uitdrukking einschlagen wie ein Blitz: opzien baren, inslaan als een bom. In navolging daarvan werd bij ons de blits maken een gewone uitdrukking voor ‘indruk maken, de show stelen’. Kledingstukken die in de mode waren, gingen blitse hemden of blitse broeken heten en in zulke blitse kleding paste je goed op een blitse brommer.

Hoogtijdagen voorbij
De hoogtijdagen van de blitskikker duurden echter  maar kort. Al in de jaren tachtig werd het steeds minder cool om ‘de blits te maken’. Toch bleef het woord blitskikker tot in de jaren negentig sporadisch in gebruik in de media.

De vergetelheid lonkt
De laatste decennia lonkt echter de vergetelheid, al hoor je het woord een enkele keer nog op de radio. Dan weet je meteen hoe oud de spreker moet zijn: die heeft in elk geval de ­jaren zestig en zeventig nog ­bewust meegemaakt. Blitskikker is namelijk typisch een generatiewoord: met het uitsterven van een generatie zal het woord definitief ­verdwijnen.

Bron:

donderdag 9 juli 2020

Prachtige tolk

Een van de mooiste sketches van het cabaretduo Gerard Cox en Frans Halsema is de scene 'De Tolk'.



Het is een sketch uit de voorstelling "Wat je zegt... dat ben je zelf" in het jaar 1993. Ik moet er nog steeds heel vaak aan denken, wanneer ik een tolk aan het werk zie.

Bekijk en beluister
* De Tolk

woensdag 8 juli 2020

Quiz: kent u Paleis Soestdijk?

Bijna iedereen in Nederland kent Paleis Soestdijk. Het ligt aan de Amsterdamsestraatweg 1 in Baarn. Het oorspronkelijk 17e-eeuwse gebouw is genoemd naar de Soestdijk waarlangs ook de buurtschap Soestdijk is ontstaan. 



Vanaf 1937 was het de residentie van kroonprinses en later koningin Juliana der Nederlanden en haar echtgenoot prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Vanaf eind 1970 tot 2017 was het eigendom van de Nederlandse Staat.

Verkoop
Op 8 juni 2017 maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekend dat het paleis en het bijbehorend landgoed voor 1,7 miljoen euro werd verkocht aan de MeyerBergman Erfgoed Groep. Het paleis en landgoed zouden een "proeftuin" moeten worden voor innovatie, waar instituten, bedrijven en starters zich aan elkaar zouden kunnen presenteren. Ook zouden er horecavoorzieningen komen. Het bosgebied dat nu nog is afgesloten, zou open gaan voor recreanten. Op het terrein van de voormalige marechausseekazerne worden woningen gepland.

Toekomstplan
De Baarnse gemeenteraad debatteert deze week over het toekomstplan voor Paleis Soestdijk. Hoeveel weet u over de voormalige residentie van prinses Juliana en prins Bernhard? Test uw kennis in deze quiz met 10 vragen!

Quiz

dinsdag 7 juli 2020

Zo houdt men zich aan de anderhalve meter in de horeca in Mexico


In Mexico hebben ze een goede manier bedacht om de anderhalvemeter afstand te houden in de horeca.

Tweet en foto van Raimon den Boef

maandag 6 juli 2020

Het is Internationale Kus Dag

Vandaag is het internationale Kus Dag, zo las ik gisteren. Ik wist het niet, maar gelukkig hebben we hiervoor de media, die ons informeren. 




RTL-Nieuws geeft ons achtergrondinformatie. Ze noemen het overigens Internationale Zoendag. We citeren.

Begin
Het begon in het Verenigd Koninkrijk, maar is inmiddels wereldwijd een feit: op 6 juli vieren we Internationale Zoendag. Dus pak je vent, geliefde of scharrel: en geef hem een lekkere smakkerd.

Waarom?
De dag is ooit bedacht omdat veel mensen het genot van de zoen zouden zijn vergeten. In een maatschappij waarin steeds meer op seks wordt gefocust, zouden we meer aandacht moeten hebben voor het idee van kussen als ultieme vorm van liefdesuiting. En het is nog gezond ook: je verbrandt 26 calorieën tijdens een kus van een minuut.

Wist U dat
- twee op de drie mensen hun hoofd naar rechts kantelen als ze zoenen?
- je gemiddeld 25.000 kussen krijgt in je leven: van ongemakkelijke kennismakingszoenen tot passionele liefdeskussen
- mensen meer weten te vertellen over hun eerste zoen dan over hun eerste seksuele ervaring?
- zoenen als een drug werkt? Tijdens een goede zoenpartij produceert ons lichaam namelijk dopamine – hetzelfde stofje dat gestimuleerd wordt bij inname van cocaïne.
- je 26 calorieën verbrandt tijdens een kus van een minuut.
- je met tien seconden zoenen meer dan 80 miljoen bacteriën uitwisselt (volgens onderzoek van TNO).

Kus records
* Lees hier alle ‘kus’ records in het Guiness Book of Records.

PS: Er bestaan ook wat meer dubieuze weetjes over kussen:
- Kussen is goed voor het gebit 
“Tijdens het zoenen creëer je extra speeksel, dat ervoor zorgt dat de vuile laag op je tanden vermindert”, aldus Andréa Demirjian, schrijster van het boek Kissing: Everything You Ever Wanted to Know about One of Life’s Sweetest Pleasures.
- Kussen kan je leven redden
Volgens een populaire studie - welke weten we niet - leven mannen die hun vrouw een kus geven niet alleen langer. Ze hebben bovendien ook minder snel een een auto-ongeluk.

vrijdag 3 juli 2020

De natuur is prachtig, maar ook hard

Onderstaande foto won de eerste prijs op de 55ste fototentoonstelling Wildlife Photographer of the Year in Londen. 


De Chinees Yongqing Bao had het geluk een marmot vast te leggen, die zich kapot schrikt van een wolf. De marmot wordt daarna opgegeten. De titel van de foto: 'Het moment'.

Exclusief voor de Benelux
Het is een van de honderd geselecteerde foto's - er waren 48.000 inzendingen -, die nu exclusief voor de Benelux tot en met 4 oktober te zien zijn in het Zwin Natuur Park, gelegen tussen het Zeeuws-Vlaamse Cadzand en het Belgisch-Vlaamse Knokke.

Bekijk de website met alle informatie
Wildlife Photographer of the Year

donderdag 2 juli 2020

Hebt u wel eens de billen van Fanny gekust?

Hebt u wel eens de billen van Fanny gekust? Als u deze vraag bekend voorkomt bent u vast een enthousiaste speler van jeu de boules.




Want deze intieme kwestie is bij aanhangers van deze tak van sport overal bekend. Als een speler puntloos verliest (13-0) is het namelijk gebruik om de billen van Fanny te kussen.

Verschillende soorten en maten
Fanny bestaat in vele verschillende soorten en maten en is dus bij iedere jeu de boule-vereniging verschillend. Maar zeker is, dat het gebruik dateert uit het begin van de vorige eeuw en dat Fanny Dubriand uit een dorpscafé in Frankrijk hiervoor model heeft gestaan.

Twee versies
Maar daarna gaan de verhalen uiteen. In het boek van Henk Reesink (samen met zijn vrouw Anne Martine dé autoriteit op dit gebied) Jeu de boules Geschiedenis Spelregels Tactieken (Houten 1994) staat een hoofdstukje over Fanny waarin duidelijk wordt hoe een, aanvankelijk, als troost bedoeld gebruik, een min of meer vernederende straf werd. Fanny zou, voor de Eerste Wereldoorlog, een lieftallige serveerster zijn geweest in een café in het noorden van Frankrijk. Als de jeu-de-boule-spelers van het dorp, na afloop, hun overwinning kwamen vieren of het verdriet om een verloren partij kwamen verdrinken, zou zij de "13-0 verliezers" altijd hebben getroost door hen een omhelzing toe te staan. Op zekere dag maakte ook de burgemeester van het dorp aanspraak op deze troostprijs, maar Fanny had blijkbaar wat tegen de man. Zij omhelsde hem niet, maar toonde hem, op een stoel klimmend, haar blote billen. De burgemeester liet zich niet kennen, nam de uitdaging aan en zoende wat hem werd aangeboden.
In het zuiden van Frankrijk betwist men echter de noordelingen de eer, de bakermat van Fanny te zijn. Daar hecht men aan de theorie dat tegen het eind van de 19de eeuw in Lyon een zekere Fanny Dubriand woonde die de gewoonte had haar blote achterwerk te laten zien, om zo de spelers, die met 0-13 (van haar?) hadden verloren hun smadelijke nederlaag nog eens goed in te peperen.

woensdag 1 juli 2020

U kunt Modderdag alsnog vieren!

Sorry, ik was het vergeten. Maar afgelopen maandag 29 juni was het Internationale Modderdag 2020.




Op deze dag kunnen kinderen op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, gastouderopvang, bso's en basisscholen allerlei spetterende activiteiten uitvoeren met aarde en zand: modder!

Alsnog!
Of er veel gebruik van is gemaakt? Ik zou het niet durven te zeggen. Maar wat ik wel weet is, dat kinderen het spelen met en in de modder heerlijk vinden! Dus als u het ook vergeten bent: vier het alsnog!

Bekijk:
* ModderDag met IVN natuureducatie. Wat dat precies inhoudt legt Louwra van IVN Natuureducatie u precies uit. 
* ModderDag 2020 bij KindeRdam. Hier is hij dan! De officiële aftermovie van ModderDag 2020 bij KindeRdam. Nog even lekker nagenieten van die modderige kinderen!