Translate

woensdag 29 februari 2012

Vandaag, schrikkeldag, kost u 37 of 57 euro extra

Vandaag, 29 februari 2012, is een schrikkeldag. Het Nibud heeft berekend dat een gezin op die dag gemiddeld € 57,- extra uitgeeft aan boodschappen, douchen, bellen etcetera. Voor een alleenstaande is dat zo'n € 37,-.
Schrikkeleffect
We werken een dag langer voor hetzelfde salaris. Maar we wonen een dagje gratis en zijn een dag gratis verzekerd. Uit de Nibud-koopkrachtberekeningen bleek al dat iedereen er dit jaar op achteruit gaat. Daar komt het schrikkeleffect nog bovenop!

Schrikkeldag
Een schrikkeldag wordt aan bepaalde jaren toegevoegd omdat het jaar niet precies 365 dagen telt, maar ongeveer 365 en een kwart. De maand februari krijgt dan een extra dag, namelijk 29 februari. Dit gebeurt om de vier jaar: in 2012, 2016, 2020 enz.

Gezegde
"Heeft februari negentwintig dagen,
dan mogen de meisjes de jongens vragen."

Lees meer!
* Lees het gehele artikel van het NIBUD over de extra kosten van vandaag, schrikkeldag

dinsdag 28 februari 2012

Werp af uw keten: de stropdas!

Het gebeurde zelden, dat ik op mijn werk met een stropdas verscheen. Maar als dat het geval was, zeiden mijn collega's steevast: 'Ah, moet je weer naar het Ministerie?'



Gewoon mens
Talloze mensen met een kantoorbaan zie ik 's morgens, keurig in het pak gestoken met stropdas om, naar hun werk gaan. 's Avonds thuis gekomen is hun eerste daad: het - veelal gestreept donkere - pak met stropdas verwisselen voor lekker zittende vrijetijdskleding. Ze zijn weer gewoon mens geworden!

Niet herkennen
Het is me zelfs een keer overkomen, dat ik in een Schevenings restaurant iemand in een zwart pak met stropdas niet herkende. Totdat het tot me doordrong, dat ik op de tennisclub regelmatig tegen hem dubbelde, maar dan was hij gekleed in een wit shirt met korte broek.

Platte knoop
Het gebeurde vroeger ook nog wel eens, dat ik - na een lange periode van onthouding - niet meer wist hoe ik de stropdas moest strikken. Verder zag ik veel stropdassen met een veel mooiere strik dan ik zelf had gemaakt. Helaas was er toen geen internet. Anders had ik geweten, dat ik slechts de meeste bekende knoop kon leggen: de minimalistische 'four-in-hand' oftewel 'platte knoop'

Prins Claus: slang
Prins Claus won destijds mijn volledige sympathie, toen hij de stropdas op 9 december 1998 tijdens een toespraak ter gelegenheid van de uitreiking van de Prins Claus Prijs vergeleek met een slang die om de hals gedraaid is. Waarna hij zijn eigen das losmaakte en demonstratief op de grond gooide. Deze toespraak is bekend onder de naam Declaration of the Tie.

Linken
* Video: Prins Claus wars van protocol, w.o. afwerpen stropdas
* Wikipedia over de stropdas
* Enkele columns over de stropdas
* Stropdas knopen

maandag 27 februari 2012

Kent u die van de Grunneger in Austroalië?

Kent u die mop van de Grunneger in Austroalië? Inderdaad, hij is al wat ouder. En wordt regelmatig ook verteld met andere bevolkingsgroepen in de hoofdrol. Wat dat betreft kunt u eindeloos variëren.



Nu met beeld
Nu is hij er met beeld. Als diavoorstelling, c.q. Power Point Presentatie, afgekort PPS.  Met 12 dia's. De moeite waard!

Luister en bekijk!
* Grunneger in Australië

Lees ook
* Dialecten zijn de echte Nederlandse talen

zondag 26 februari 2012

Twitteren: narcistisch geleuter

Twittert u al? Ik wel. Al weet ik niet, wat ik er precies mee aan moet. Ik beschik niet over briljante gedachten, die ik puntig kan formuleren. En of mijn belevenissen, gedachten en opinies zo interessant zijn voor anderen?

Ik twitter, dus ik ben
Ik barst ook niet in juichen uit, als ik zie, welke berichten er allemaal in Twitter verschijnen! Narcistisch geleuter, zou je het in de meeste gevallen kunnen noemen. Maar ja, ik wil toch met mijn tijd mee. Ergo: ik twitter, dus ik ben!

Bekijk en beluister
* Youp van 't Hek over Twitter in zijn Oudejaarsconference 'De tweede viool' van zaterdag 31 december 2011

zaterdag 25 februari 2012

Willem Vermeend kent satire op Job Cohen niet

Willem Vermeend, regelmatig gastcommentator in ‘Vandaag de Dag’, ziet gisteren voor het eerst de satire van Lucky TV over Job Cohen ('Bestaat mijn baan straks nog?'), meent dat de opname echt is en geeft zijn commentaar. Hij is niet de eerste die er in trapt.


Fatsoenlijke politiek 
De humoristische video is al weer enige tijd geleden gemaakt, maar is nu bij het aftreden van Cohen uiterst actueel. Interessant is ook het interview met Rutger van Castricum van Powned/Pownieuws in DWWW. 'Cabaretier' van Castricum heeft zich samen met Geert Wilders erg ingespannen om Cohen steeds te kak te zetten. Petrus geeft in een mooie cartoon aan, dat fatsoenlijke politiek blijkbaar niet meer bestaat.


Bekijk de fragmenten
* Willem Vermeend en Lucky TV
Rutger van Castricum, de grote afmaker van Job Cohen, in DWDD
* Weblog van Petrus

vrijdag 24 februari 2012

Twee Nederlandse boekwinkels in top-20 van de wereld

Twee Nederlandse boekwinkels staan in de top-20 van de mooiste boekhandels van de wereld van Flavorpill, een Amerikaanse culturele website. Het zijn de boekhandel van Selexyz in Maastricht en de American Book Center in Amsterdam.

Kracht van lezen
De winkel in Maastricht is gevestigd in een oude Dominicanenkerk (zie foto) en daar komt volgens de website "de kracht van lezen volledig tot zijn recht". De American Book Center wordt geprezen om de "verrassende vormen, hoeken en zelfs bomen" die het pand karakter geven.



Elf Europese winkels
In de top-20 staan elf Europese boekwinkels, onder meer in Rome, Brussel, Parijs, Milaan en Lissabon. In Amerika staan bijzondere winkels onder meer in Mexico-Stad, Sao Paulo, Los Angeles en Buenos Aires. Azië is vermeld met boekwinkels in Peking, Taipei en Tokio.

Linken
* The 20 Most Beautiful Bookstores in the World
* Foto's van de boekhandel in Maastricht

donderdag 23 februari 2012

Olifant met mensengezicht

Een opvallende foto: een olifant met een mensengezicht in het oor:


Intelligentie
'Olifanten behoren tot de intelligentste dieren', aldus Wikipedia. 'Een groot aantal van de typische gedragspatronen van olifanten wijzen op hoge intelligentie: rouw, leren, zorgen voor andermans jongen, mimiek, kunst, spelen, humor, altruïsme, het gebruik van werktuigen, medelijden, zelfbewustzijn, geheugen en mogelijk taal.'

Geheugen
'Men zeg wel eens dat iemand een olifantengeheugen heeft, en terecht, want het geheugen van een olifant is uitstekend. In het Engels zegt men wel: an elephant never forgets'. Rolo maakte er een origineel reclamefilmpje over, dat in 1966 de Gouden Loeki won voor de beste reclame.

Bekijk
Rolo Olifant

woensdag 22 februari 2012

Slechts twee supermarktrookworsten halen voldoende

De rookworst is een typisch Nederlands product. Het is zo'n 500 jaar geleden ontstaan in Gelderland. De veeboeren maakten van het restvlees een worst. Bij gebrek aan vriezers en chemische conserveringsmiddelen werden de worsten gerookt op een houtvuurtje zodat ze de rookworsten langer konden bewaren. Gelderland is trots op deze eeuwenoude traditie.



Supermarktrookworsten
Kassa testte recent 10 supermarktrookworsten. Ze komen uit de fabriek en zijn dus niet ambachtelijk door de slager zelf gemaakt. Het testpanel is niet erg te spreken over de fabrieksworsten. Alleen de nummer één en twee halen een voldoende.

Hema en Odin de beste
Het testpanel weet niet welke worsten ze krijgen voorgeschoteld, maar de Hema-worst wordt er meteen uitgevist. Toine Smulders vindt hem heerlijk ruiken en vol, vet in balans. Wel een tikje zout. Puck vindt hem sappig, lekker knapperig velletje en vindt hem het toppertje in de test. Gert-Jan van der Horst vindt het de beste worst tot nu toe. De prijswinnende slager is ook te spreken over de biologische worst van Odin. Alleen is het uiterlijk van de worst te bleek. Wim Arisse zegt: "Deze worst komt dichtbij een ambachtelijke rookworst." Hans Walravens vindt de worst slordig afgewerkt met ongerookte rookplekken en proeft te weinig smaak.

Allerslechtst: Albert Heijn
De Puur & Eerlijk scharrelrookworst van Albert Heijn scoort het allerslechtst. "Hij is papperig en sponzig", zegt kok Toine Smulders. Culinair journalist Puck Kerkhoven vindt het een vermomde frikandel. De twee keurmeesters vinden de worst slecht smaken. Het mondgevoel is heel slecht, zegt Wim Arisse. "Een echte eenheidsworst", vindt slager Gert-Jan van der Horst.

Alle informatie
* Lees alles over deze tien fabrieksworsten

dinsdag 21 februari 2012

Gluurt Viezerik wel naar borsten prinses?

Volgens de redactie van Zie.nl probeert op deze video 'een oude viezerik naar de borsten van prinses Mary van Denemarken te loeren'. 


Bijzondere ketting
Maar is dat wel zo? Volgens een door ons geraadpleegde kenner kijkt hij - Pentti Arajärvi, de echtgenoot van de president van Finland, Tarja Halonen - naar de heel bijzondere ketting, die de Prinses draagt. Een duur en exclusief kunstwerk.

Wie het weet mag het zeggen!

Bekijk het zelf
* Video 'Viezerik gluurt naar borsten prinses'

maandag 20 februari 2012

Nieuwe zoekmachine voor oude woorden

Voor mensen, die van de Nederlandse taal houden, is er een nieuwe interessante zoekmachine: Kronos. U vindt er de ouderdom en herkomst van woorden mee.



Wanneer voor het eerst?
U vindt er in welke tijd een Nederlandse woord voor het eerst werd gebruikt en in welke oude Nederlandse dokumenten (meestal vóór 1950) deze vervolgens voorkomen. Chronologisch geordend.

Karbonade, kauwgum, keizersnede, ketchup
Hierna geven we enkele voorbeelden. Het woord karbonade dateert uit 1573; de kauwgum uit 1921, de keizersnede uit 1812, de ketchup uit 1950, de make-up uit 1942 en de recessie uit 1958.

Veel bronnen
Als basis dienen een groot aantal bronnen, w.o. Nicoline van der Sijs' Chronologisch woordenboek. Dit is een poging uit 2002 met een vergelijkbaar doel: van een groot aantal Nederlandse woorden het oudst bekende voorkomen te vermelden.

Link
* Kronos

zondag 19 februari 2012

Elfstedentocht gaat toch door!

De Tocht der Tochten gaat binnenkort toch nog plaatsvinden En wel op de fiets. Op 28 mei a.s.!



100 jarig jubileum
De fietselfstedentocht is een toerfietstocht van rond 240 kilometer langs de elf Friese steden. De tocht wordt jaarlijks op pinkstermaandag georganiseerd door de Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht te Bolsward. De komende fietselfstedentocht is op pinkstermaandag 28 mei 2012. De tocht viert dan zijn 100 jarig jubileum. Daar zal uiteraard extra aandacht aan worden besteed.

Inschrijving gesloten
De inschrijving voor 2012 is overigens inmiddels gesloten, omdat het maximum aantal deelnemers is bereikt.

Link
* De website van de Stichting De Friese Elfsteden Rijwieltocht

zaterdag 18 februari 2012

Bekijk de mooie Basiliek van Oudenbosch

De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch is wijd en zijd bekend. U kunt deze mooie kerk nu volledig op internet bekijken en bewonderen.



Kopie Sint-Pieter Rome
De kerk werd gebouwd tussen 1867 en 1880 en werd in 1912 tot basiliek verheven. De kerk is een verkleinde kopie van de Sint-Pietersbasiliek, met het front van de Sint-Jan van Lateranen te Rome. De architecten zijn P.J.H. Cuypers en G.J. van Swaay.

Bekijk
* Bekijk de Basiliek van Oudenbosch

Link
* Website van de Stichting Promotie Basiliek Oudenbosch
* Wikipedia met veel informatie over de Basiliek van Oudenbosch

vrijdag 17 februari 2012

Eerbetoon aan de Tompoes: rijk, zacht en zoet

De Nederlandse keuken krijgt langzamerhand steeds meer waardering. De tompoes (ook: tompouce) is zo'n typisch Nederlands gebakje. Jeroen Thijssen schrijft er in Trouw van afgelopen zaterdag daarom terecht zeer lovend over.



Baksteenvorm
De tompoes bestaat uit een laagje bladerdeeg met daaroverheen een dikke laag vanillebanketbakkersroom. Daaroverheen zit weer een laagje bladerdeeg bedekt met een laagje, meestal roze, glazuur. Met Koninginnedag en grote voetbaltoernooien waaraan het Nederlands elftal meedoet, wordt het glazuur meestal oranje gemaakt. Kenmerkend voor de tompoes is de "baksteenvorm", zoals dat door een gerenommeerde banketbakkerij wordt genoemd.

Geen truttige treurigheid
Jeroen Thijssen schrijft lovend over de tompoes. "De jeugd heeft liever brownies en muffins, maar een tompouce is niet te versmaden. Banketbakkersfamilie Holtkamp maakt hele goede. Weinig delicatessen hebben zo'n stigma van tuttige treurigheid als de tompouce. Lang heeft het baksel van banketbakkersroom en korstdeeg gediend als keurmerk van burgerlijk fatsoen; tantes serveerden het gele tussendoortje bij halve kopjes thee, die met geheven pink geledigd moesten worden. Maar ach, de jeugd van tegenwoordig eet liever muffins en brownies."

Rijk, zacht en zoet
"Hoe kunnen we het ze weer aanleren? Door ze te laten proeven, natuurlijk. Door ze te laten merken hoe leuk juist dat moeizame nuttigen is, met dat dekseltje dat niet breekt onder het vorkje en dat de goudgele vulling naar buiten drukt. Door ze te laten proeven hoe rijk, zacht en zoet die donzige massa zijn smaak over de tong vlijt."

Maassluis wint
Thijssen vergeleek de tompoucen van banketbakkerij Holtkamp in Amsterdam met die van de vestiging in Maassluis. Maassluis wint. "In smaak is nauwelijks verschil te proeven, al lijkt die uit Amsterdam iets zoeter - maar dat is miniem. Toch is er verschil. Grootte. Prijs. In de eeuwige strijd tussen provincie en grote stad behaalt het platteland een gevoelige overwinning."

Tom Poes
O ja, tenslotte nog dit. Tom Poes heeft alles te maken met de tompoes. Tijdens een bezoek aan de banketbakker werd Marten Toonder door zijn vrouw Phiny Dick attent gemaakt op de naam van het gebakje. Daarop kwam Toonder op het idee om de poes waarover hij avonturenverhalen wilde gaan maken Tom Poes te noemen.

De eerste Tom Poes uit 1941

Linken
* Wikipedia over de Tompoes
* Video: hoe Bakkerij Kolkman de Tompoes maakt

Lees ook
* Pleidooi voor de Nederlandse keuken

donderdag 16 februari 2012

Recessie meten via mannenonderbroek en lippenstift

Krijgen we een verdere recessie of loopt de recessie op haar eind? Belangrijke vragen in deze tijden van economische recessie. Gelukkig zijn er twee eenvoudige indictatoren, die dat aangeven. We citeren de Geldgids van de Consumentenbond.

Lippenstift
De verkoop van lippenstift neemt toe in de aanloop van een recessie, zo ontdekte cosmeticagigant Estée Lauder. Lippenstift is namelijk een betaalbare manier om je nog enigszins mooi uit te dossen in mindere tijden, aldus een mogelijke verklaring.



Mannenondergoed
Trekt de verkoop van mannenondergoed aan, dan loopt de recessie op z'n einde, zo ontdekte Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Omdat bijna niemand ondergoed ziet, dragen mannen het tijdens een recessie desnoods door tot het totaal versleten is. De verkoop van vrouwenlingerie wordt als een minder betrouwbare economische barometer beschouwd omdat vrouwen tijdens recessies minder hun kledinguitgaven beperken dan mannen.


Link
* Lees meer over ludieke recessie-indictoren

woensdag 15 februari 2012

Vroeg avondeten normaal bij Nederlanders

Nederlanders beginnen het liefst vroeg aan de warme maaltijd. Samen met de Noren en de Denen zitten u en ik meestal vóór of rond zessen aan de warme aardappels.



Nog iets anders doen
Bij andere nationaliteiten is dat wel anders. Zo beginnen de Spanjaarden pas vanaf acht uur met warm eten. De reden voor de 'haast' bij ons laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen. Bijvoorbeeld klussen, sporten of lekker televisie kijken.

Warm eten 's-middags
De Nederlandse voorliefde voor vroeger eten is niet heel raar. In de jaren '60 en '70 at het overgrote deel van de bevolking 's middags al warm. Veel boeren hebben dat trouwens nooit los gelaten en zitten om twaalf uur nog steeds al aan hun warme prak.

Just Eat
* Lees het bericht van Just Eat, dat de feiten verzamelde

Lees ook!
* Pleidooi voor de Nederlandse keuken
* De gehaktbal weer helemaal hip in crisistijden

dinsdag 14 februari 2012

Een kus als liefdadigheid

Een leuk filmpje voor Valentijnsdag. Van het Canadese Just For Laughs Gags.

Goed doel
Het gaat om het geven van een kus. Het levert $1 per kus op. Voor een goed doel.  Dat doe je toch gewoon!?



Bekijk
* Kussen voor een goed doel

maandag 13 februari 2012

Snel een handleiding of gebruiksaanwijzing vinden

U hebt een apparaat, dat het plotseling niet meer goed doet. Dus op zoek naar de handleiding. Helaas blijkt die onvindbaar.



Verzameling
Gelukkig plaatsen steeds meer merken handleidingen van hun apparaten op hun website. Er zijn ook websites, die zulke handleidingen hebben verzameld en gegroepeerd. Wellicht handig in dit soort situaties! De WEBenz, het bedrijf achter de website Gebruikshandleidingen, belooft: 'Deze service is gratis en dat blijft het ook.' Wie er achter de websites Handleiding Kwijt en Handleiding Zoek zitten is onduidelijk.

Link
* Gebruikshandleidingen
* Handleiding Kwijt
* Handleiding Zoek

zondag 12 februari 2012

Vrouwen parkeren beter dan mannen

U gelooft het niet? Toch is het feitelijk geconstateerd. De Britse beheerder van een groot aantal parkeergarages (NCP genaamd) heeft een maand lang een onderzoek gedaan naar het parkeergedrag van 2.500 mannen en vrouwen. De resultaten zijn duidelijk: vrouwen zijn echt beter in het vinden en bezetten van en parkeerplaats.



Sneller zien en meer achteruit
Zo rijden vrouwen langzamer in de parkeergarage, waardoor ze sneller zien dat er een vrij plekje is; mannen rijden vaker vrije plaatsen voorbij. Als ze parkeren, doen vrouwen dat in 39 procent van de gevallen (mannen 28 procent) achteruit, waardoor ze makkelijker in het gaatje komen.

Precies in het midden
De gemiddelde man is 16 seconden bezig met parkeren, vrouwen 21 seconden. Vrouwen gaan vaker heen en weer dan mannen, maar ze staan dan in 53 procent van de gevallen precies in het midden, tegen mannen slechts in 25 procent van de gevallen.

Nog slechts 18%
Ondanks al deze feiten denkt nog slechts 18% van de vrouwen, dat ze beter parkeren. Misschien ook door die filmpjes op YouTube, waarbij juist het parkeergedrag van vrouwen belachelijk gemaakt wordt?

Bekijk het zelf!
* Wie zei, dat vrouwen niet kunnen parkeren?

zaterdag 11 februari 2012

Simpelsite

De Simpelsite is een niet-geautoriseerde website over Van Kooten en De Bie. De site is gemaakt door Jedid-Jah Jonker, met hulp van Erjen van Nierop.


Tweede uitzending
U vindt er heel veel informatie over het beroemde duo. Leuk met het oog op morgenavond. Dan kunt u namelijk om 20.25 uur (VPRO-TV, Nederland 2) kijken naar de tweede uitzending over hun werk.
En hierna publiceren we wat typetjes van de twee rond de Elfstedentocht, nu deze komend weekend helaas niet doorgaat. Als troost.

Link
* Simpelsite

Bekijk als troost:.
* Interview met Toon Dobbe, toerrijder van de Elfstedentocht
* Cor van der Laak over zijn Elfstedentocht
* Interview met Corstiaan Sekrève die bij de Elfstedentocht geen stempels kreeg omdat hij niet kon schaatsen.

Onvergetelijk:
* Ik word genoemd (prof. dr. ir. Akkermans)

Bekijk ook:
* Onvergetelijke typetjes van Koot en Bie

vrijdag 10 februari 2012

De goedkoopste benzinepomp bij u in de buurt

De benzineprijzen vliegen de pan uit. Vandaar, dat steeds meer mensen op zoek gaan naar het benzinestation met de goedkoopste prijs. Websites en een applicatie helpen u daarbij.



Goedkoopst in de buurt
Met de website Brandstofprijzen heeft u in een oogopslag de goedkoopste brandstofprijzen bij u in de buurt. De brandstofprijzen van verschillende pompen in Nederland zijn weergegeven in (euro) centen per liter product. De prijzen zijn gesorteerd op prijsvolgorde, beginnend bij het goedkoopste pompstation. Standaard wordt de volgorde bepaald op basis van Euro95.

Brandstofsoort
Wilt u een lijst samenstellen op basis van een andere brandstofsoort (super, gas, diesel)? Klik dan op het kopje met de gewenste brandstof en uw lijst wordt direct samengesteld.

Brandstofprijzenvergelijker
Op de internetsite van autoleasebedrijf Athlon staat een uitgebreide brandstofprijzenvergelijker. De gegevens komen van de 126.000 leaserijders, die gemiddeld 2x per week tanken. De vergelijker heeft dus recente prijsgegevens van praktisch alle pompen. Via de postcode zijn alle pompen, met prijzen, in de buurt op te roepen. De goedkoopste staat bovenaan.

Applicatie
De applicatie ‘Brandstofprijs’ van Athlon is voor iedereen gratis te downloaden voor de iPhone in de App Store van Apple en voor iedere Android-telefoon in de Android Market van Google

Bekijk de brandstofprijzen in uw buurt!
* Website Brandstofprijzen
* Brandstofprijzenvergelijker Athlon en applicatie

donderdag 9 februari 2012

Elfstedentocht: leuke advertenties

De Elfstedentocht gaat niet door. Twee advertenties spelen er leuk op in. Met een variatie op de 15 cm ijs, die nodig was.



 
Klik op de advertenties voor een vergroting.

woensdag 8 februari 2012

Zin in schaatsen? Vier tips

U hebt zin in gewoon lekker schaatsen? Dan zijn er vier websites, die u daarbij prima kunnen helpen.

Hierna staan ze op een rij met een directe link:

Tip 1: Informatie over schaatsen in het algemeen en over toertochten (schaatsbond KNSB): www.schaatsen.nl
Tip 2: :Schaatsen op natuurijs: www.natuurijswijzer.nl
Tip 3: Tips over schaatsplekken: www.ekkel.com
Tip 4: Tips over schaatsplekken: www.natuurijskaart.nl

dinsdag 7 februari 2012

Quiz over André van Duin

Bent U een fan van André van Duin? Dan scoort u ongetwijfeld goed bij de quiz over deze unieke entertainer.



Website
Wijzelf hadden 9 van de 10 vragen goed. Maar anderen scoorden de volle 100% en waren daarbij ook sneller. De website bevat naast de quiz veel meer informatie over André van Duin, zoals eens levensbeschrijving, anecdotes van collega's en videofragmenten.

Grote expositie
Tenslotte: vanaf 16 februari gaat de grote André van Duin-expositie van start in Beeld en Geluid in Hilversum.

Doe mee 
* De quiz over André van Duin

Lees en bekijk ook
Animal Crackers komt in 2012 terug op TV!
* Een leven lang theater over André van Duin
* Filmpjes uit de André van Duin show
* Wikipedia over André van Duin

maandag 6 februari 2012

Rayonhoofden Elfstedentocht keuren ijs

Wij kunnen u de eerste beelden presenteren van de Rayonhoofden van de Elfstedentocht, die na hun vergadering van gisteravond op dit moment bezig zijn om het ijs op sterkte te keuren.



Belijk en beluister
Bekijk de exclusieve beelden. En belijk en beluister andere leuke video's over de Elfstedentocht. Doe ook mee aan de poll, hier rechts van u. It giet misschien oan!

Goede voorspelling komt uit
We voorspelden het weer van deze winter overigens al op 31 oktober 2011. En sloegen de spijker op de kop!

Bekijk
* Rayonhoofden Elfstedentocht keuren ijs
* De tocht der Tochten, gezonden door Johan Vlemmix; tekst & muziek: Kees Tel
* De Elfstedenwals van bluesaccordeonist Henk de Kat
* De Elfstedentocht door Herman Finkers
* Laatste Elfstedentocht in 1997: winnaar Henk Angenent

Goede voorspelling uit oktober 2011
* Onze weersvoorspelling van 31 oktober vorig jaar!

zondag 5 februari 2012

Vrolijk dansend de wereld rond

Matt is een 35-jarige jongen, die 42 landen bezocht. En overal waar hij kwam zette hij een gek dansje in, dat gefilmd werd door zijn vriendin.



Vrolijk
In het begin alleen, later dansten vele mensen met hem mee. U ziet hem dansen in steden en dorpen, op bergen en in dalen en zelfs onder water. En dat allemaal op muziek van een Bengaalse zangeres. 
Het levert een vrolijk filmpje op, dat sinds 2008 inmiddels meer dan 41 miljoen keer is bekeken.

Bekijk!
* Where the Hell is Matt?

zaterdag 4 februari 2012

Onvergetelijke typetjes van Koot en Bie

Wie kent ze niet. Die onvergetelijke types van Koot en Bie. Zoals de klassieke boeven Jacobse en Van Es, de autoritaire vader Cor van der Laak met zijn vrouw Cock en zijn zoon Ab, prof. dr. Ir. Akkermans ('Ik wórd genoemd en ik bén gevraagd! Men heeft mij benaderd') en de gebroeders Arie en Gé Demmes, om er maar een paar te noemen. 



Driedelige serie
In programma's als het Simplisties Verbond, Koot en Bie en Keek op de Week werden ze opgevoerd. De driedelige documentaireserie Van Kooten & De Bie sloegen weer toe gaat de komende weken een kijkje geven in de keuken van deze series en personen. Coen Verbraak doet dat samen met de makers Kees van Kooten en Wim de Bie. Morgen (zondag) is de eerste uitzending bij de VPRO op Nederland 2 om 20.20 uur. Kijken!

Bekijk alvast!
* Euronormering Paashazen
Cor, Cock en Ab van der Laak spelen scrabble 
* Jacobse en Van Es: Bezuinigen en de Goudkoorts
* Van Kooten & De Bie kijken terug op 40 jaar satire - De Wereld Draait Door (2007)

Bekijk ook:
* Wim de Bie wordt gasthoogleraar in Tilburg

vrijdag 3 februari 2012

Nederlander bakt beste frieten van België

De beste frituur van België wordt uitgebaat door een... Nederlander. Frituur 'Bij Lutje & Rob' uit Peer kreeg de prijs tijdens de Horeca Awards 2012.



Uitzonderlijk concept
Nederlander Rob Van Houtum (49) opende zijn frituur drie jaar geleden samen met zijn Belgische vriendin Lutje Schoemans (47). Apetrots is Rob dat juist hij in frietland België wordt uitgeroepen tot beste friturist. ‘Dat betekent toch heel wat in een land als België. We hebben hier dan ook heel hard voor gewerkt. Al 28 jaar zit ik in het vak, dus ik weet wel wat ik doe. We hebben een uitzonderlijk concept bedacht, en dat spreekt aan.'

Waar voor je geld
Zeg dan ook nooit zomaar frietkot tegen Bij Lutje & Rob. ‘Onze toog met frituursnacks is vier meter lang, de saladbar twee meter, én de zaak is mooi ingericht. Wij zijn méér dan een frituur en je krijgt altijd waar voor je geld.'

Veel eigen bereidingen
Daar was de jury van de Horeca Awards het duidelijk mee eens. ‘Naast de klassieke frituursnacks liggen veel eigen bereidingen in de prachtige toog. Rob is dan ook kok van opleiding. De borden die hij dresseert, kunnen de vergelijking met een brasserie doorstaan en de saladetoog is ronduit indrukwekkend', klinkt het commentaar van de jury.

Gezonde maaltijden
‘Het wordt steeds belangrijker dat we niet enkel een vette hap serveren, maar ook aan gezonde maaltijden denken. Dit zijn de frituren van de toekomst', zegt Rob. ‘We zijn een frituur met een concept. De inrichting is gezellig en huiselijk en lijkt inderdaad meer op een brasserie dan op een frituur. Maar we zijn wel een echte frituur. We willen ook mensen met een kleiner budget laten genieten en het gevoel geven dat ze uit eten gaan.'

Lofliederen
Er zijn veel lofliederen op frieten gemaakt. Hierna volgen er drie, willekeurig gekozen:
* Bart Kaell met het liedje "Het Frietkot" in VTM's Mini Play Back Show uit 1990
* Het Frietlied
* Johnny Hoes met: Friet met mayonaise


Bron: Het Nieuwsblad

donderdag 2 februari 2012

Lichaamstaal over de grenzen: uitstekend, bedankt of ofsceen

Wanneer je op reis bent is het gebruikelijk  om je enigszins aan te passen aan de cultuur van dat land. Als je bijvoorbeeld in Azië bent neergestreken is de kans dat je de taal spreekt vrij klein. ‘Je redden  met handen en voeten’, gaat niet altijd op. Zo kun je in Griekenland iemand beledigen wanneer je je duim naar hem opsteekt en kent Azië veel gebruiken waar wij totaal niet mee bekend zijn.  Zoover helpt je een stukje op weg. We citeren hierna hun overzicht van talloze verschillende interpretaties van de lichaamstaal. Leuk én leerzaam!


Uitstekend blijkt obsceen
Als je in Nederland met duim en wijsvinger een cirkel maakt en de andere vingers strekt betekent dit iets in de trant van ‘uitstekend’. Wanneer je dit in Italië doet zeg je ‘bedankt’. Echter, doe je dit op het Zuid-Amerikaanse continent dan pakt het een stuk minder positief uit. Daar is dit een obsceen gebaar dat je dus beter niet kunt gebruiken. In Brazilië beeldt dit gebaar ook duidelijke taal uit, daar betekent het ‘fuck you’.

Houd je voeten thuis!
In Azië kun je maar beter met beide voeten op de grond blijven staan. De voeten worden hier gezien als het ‘laagste deel’ van je lichaam. Als je een deel van iemands lichaam aanraakt met je voet wordt dit als een grote belediging gezien. Ook tegen objecten schoppen wordt niet gewaardeerd, evenals het leggen van je voeten op stoelen of tafels. Als je per ongeluk toch een persoon hebt geraakt met je voet kun je jezelf verontschuldigen door je hand op zijn arm te leggen en vervolgens je eigen hoofd aan te raken.

Geen aai over de bol
In Azië kun je ook beter niet aan andermans hoofden of haren zitten. Het hoofd is namelijk ‘het hoogste deel’ van het lichaam, hier aanzitten is een taboe. Ga ook niet zitten op kussens die eigenlijk voor je hoofd bedoeld zijn. Ook in veel Afrikaanse landen is het niet de bedoeling dat je het hoofd van een ander aanraakt.

Handen schudden
Waar bij het handenschudden in Nederland nauwelijks wordt nagedacht brengt dit in het buitenland heel wat oplettendheid met zich mee. Zo mag een Arabische man nooit een vrouw de hand schudden. Ook zal in Arabische landen nooit de linkerhand geschud worden, dit is de ‘onreine hand’. In Engeland moet een man wachten tot een vrouw haar hand aanbiedt voordat hij hem mag schudden. Ook in Frankrijk kun je niet zomaar een ieders hand schudden, je moet daar altijd wachten tot een hogergeschikte jou een hand geeft. In Rusland denkt men dat handen schudden over een drempel ongeluk brengt.

Opgestoken duim
In Nederland tover je in veel gevallen een glimlach op iemands gezicht wanneer je je duim opsteekt. Dit betekent in ons land dat je iets goed doet. Doe je dit in Griekenland, dan zal een Griek dit ervaren als een grove belediging. Ook in Iran kun je dit beter laten, wanneer je daar je duim opsteekt zal dit worden geïnterpreteerd als een obsceen gebaar; je duidt er daar een vrouwelijke lichaamsopening mee aan.

Oogcontact
In veel landen in Afrika is het extreem onbeleefd en onrespectvol om oogcontact te maken met ouderen of autoriteiten. In Aziatische landen zijn mensen gewend weinig oogcontact te maken, dit in contrast met de VS. Daar word je als bedrieger gezien wanneer je geen oogcontact maakt. Brazilianen gaan nog een stapje verder, zij kijken heel lang in de ogen. Zij zien de ogen als spiegels van de ziel en zien dit als een manier om je zo beter te kunnen leren kennen.

Ja en nee
In veel landen is het knikken naar voren net als in Nederland het symbool voor ‘ja’. In Bulgarije, Pakistan en India schud je het hoofd juist heen en weer om ‘ja’ te zeggen. Het gebaar wat wij in Nederland juist als ‘nee’ kennen. In Griekenland gaat het ja/nee-proces nog een stukje ingewikkelder. ‘Nee’ wordt daar uitgebeeld door het hoofd vliegensvlug en kort naar achteren te bewegen en tegelijkertijd zacht met de tong te klikken. ‘Ja’ is daar een zijwaartse beweging waarbij de ogen worden gesloten zodra het hoofd naar beneden beweegt. Hetgeen wat de verwarring in Griekenland voor ons compleet maakt is het feit dat het Griekse woord voor ‘ja’ daar ‘nè’ is.

Bron: Zoover

woensdag 1 februari 2012

Fransie helpt bij het schaatsen

Het lijkt erop, dat de komende dagen steeds meer bevroren weilanden, plasjes en andere waterweggetjes kunnen worden benut om te schaatsen. Fransie van Bananasplit helpt u daarbij.



BWWT
Bekijk de video, waarop Schaatsie van de gemeente Kortenhoef een BWWT vraagt. U weet wel: een Bevroren Water Wegen Toeslag.

Bekijk!
* Schaatsie helpt bij het schaatsen

Lees en bekijk ook!
*
Gladheidsmelder