Translate

woensdag 29 september 2021

Kamagurka wint Inktspotprijs voor beste politieke tekening

Kamagurka is de winnaar van de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het afgelopen parlementaire jaar. De Belgische cartoonist kreeg de prijs gisteren overhandigd in Nieuwspoort in Den Haag.

Kamagurka, die eigenlijk Luc Charles Zeebroek heet, won de prijs voor bovenstaande tekening Migranten, die 19 mei in NRC Handelsblad verscheen. 

Corona en vluchtelingen
"Waar wij ons hier in Europa druk maken over hoe we naar welk land op vakantie mogen en aan welke voorwaarden we dan moeten voldoen, alles in een poging om zo snel mogelijk weer terug te keren naar het oude normaal, worden aan de buitengrenzen van ons continent vluchtelingen buiten gehouden en wordt van hen verwacht aan dezelfde eisen te voldoen", staat in het juryrapport. "Alles in één eenvoudige, in stijl direct herkenbare tekening. Cynisch, ironisch, confronterend en toch grappig."

Genomineerden
Naast Migranten van Kamagurka waren We gaan het anders doen van Joep Bertrams, Rapport toeslagenaffaire van Tom Janssen, Qatar van Gorilla en Trump-Selfie van Len Munnik genomineerd. Laatstgenoemde won de Inktspotprijs in 2020 voor zijn tekening Alles wordt weer normaal, die verscheen in dagblad Trouw.

Jury
De jury bestond uit cabaretier en fotograaf Owen Schumacher, journalist en documentairemaker Sinan Can, journalist en hoofdredacteur Senay Özdemir, illustrator Sylvia Weve en hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde Lotte Jensen.

Bron: Nu.nl

maandag 27 september 2021

Internationale prijs voor cartoon over Black Lives Matter

Trouw-tekenaar Tom Janssen heeft een internationale prijs gewonnen op het Europese Culturele Festival Lector in Fabula, in Italië. Hij kreeg de Libex Award voor onderstaande cartoon over Black Lives Matter, die op 13 juni 2020 in Trouw is verschenen, op de opiniepagina.

Voor deze prijs waren 160 cartoonisten uit 55 landen uitgenodigd om deel te nemen met spotprenten over het thema ‘Cancelcultuur en politieke correctheid’. De tien genomineerden finalisten komen uit Colombia, Italië, Servië, Polen, Cuba, Denemarken en Nederland.

Milde spot
Tom Janssen (70) tekent sinds 1975 voor Trouw en sinds 1983 ook voor regionale kranten. Kenmerkend voor zijn stijl is de milde spot waarmee hij situaties becommentarieert. Humor is eerder zijn wapen dan venijnigheid en dat spreekt ook uit de bekroonde cartoon. In een interview met Trouw zei hij vorig jaar: “Ik heb geen behoefte om het vingertje te heffen. Dat gebeurt in de krant al genoeg, bijvoorbeeld in de brieven waarin lezers willen laten merken dat ze van een hoog moreel gehalte zijn. Dan denk ik: oké, maar hoe moet het dan praktisch? Daar begint het dilemma. Dat vind ik spannender dan een mening.”

Humor relativeert
Die relativerende humor is kenmerkend voor niet alleen de tekenaar, maar ook de persoon Tom Janssen. “Humor relativeert. In het dagelijks leven probeer ik conflicten ook altijd op te lossen met een grap.” En mocht een tekening eens wat minder geslaagd uitpakken, dan denkt hij: “Jammer dan. “De volgende dag maak je gewoon weer iets anders.”

Andere prijzen
Tom Janssen is ook een van de 16 genomineerden voor de European Cartoon Award, met een tekening over Wit-Rusland. Die stond op 20 augustus 2020 in Trouw. De bekendmaking daarvan is op 6 oktober in Maastricht. De tekeningen van Tom Janssen staan ook geregeld in de New York Times, Time en Le Monde. Hij won de Inktspotprijs in 2004 en 2008 en werd derde bij World Press Cartoon competitie in 2006, met een tekening waarin een jihadist een bord met vertrektijden van de metro bekijkt met bestemming Paradijs.

Trouw
Zijn tekeningen heeft hij in 2019 overgedragen aan museum Beeld en Geluid in Hilversum. Janssen is een ‘ouderwetse’ tekenaar. Hij werkt niet direct op de computer, maar begint met penseel en zwarte inkt op papier. Hij werkt de tekeningen digitaal af door ze op de computer in te kleuren.
Zijn tekeningen staan twee keer per week op de opiniepagina van Trouw.

Bron van dit artikel: Monic Slingerland dagblad Trouw

zondag 26 september 2021

Koopkrachtplaatjes zeggen niets.

Koopkrachtplaatjes zeggen niets. Dat beweerde Pieter Omtzigt al eens in zijn bekende manifest. Irene van den Berg, specialist in economisch gedrag, onderstreept dat nog eens in haar column van gisteren in het AD.

En illustreert dat met een mooi voorbeeld. We citeren dat deel uit haar column.

Miljonair Bill Gates
Deze week bleek voor de zoveelste keer dat we geen aandacht meer moeten besteden aan koopkrachtplaatjes. In die plaatjes vind je niets terug over de groeiende kloof tussen arm en rijk. Sterker nog, ze maskeren alleen maar de steeds dieper wordende afgrond. Wanneer de verschillen tussen mensen groot zijn, zeggen gemiddeldes niet zo veel. Zoals econometrist en journalist Sanne Blauw het verwoordde: 'Als Bill Gates een bus in stapt, wordt iedere passagier gemiddeld miljonair.'

Bron:
* Column van Irene van den Berg in het AD: Koopkrachtplaatjes maskeren de kloof tussen arm en rijk

zaterdag 25 september 2021

Waar werken de broers van minister De Jonge?

Door sociale media is er een hoop veranderd in de journalistiek. Soms positief (zoals samenwerkingsprojecten tussen nieuwsmedia en publiek), soms negatief. Zo zijn sociale media een broeinest van complottheorieën en nepnieuws. Dat laatste betreft bv. informatie over de broers van Hugo de Jonge, onze minister van Coronazaken. 

Hoe zit het nu met die twee broers van hem? Zijn zij alle twee werkzaam voor farmaceutische bedrijven die goed verdienen aan coronavaccins, zoals de roddels op sociale media luiden?

De feiten
De feiten zijn de volgende. Zijn ene broer werkt als microbioloog aan het Radboud UMC en maakt deel uit van de wetenschappelijke adviesraad van Intravacc, een overheidsinstituut dat vaccins ontwikkelt. Zijn andere broer is kunstschilder. De ‘broer’ die voor AstraZeneca zou werken, blijkt geen broer van de minister, constateert het Belgische Knack in een check van alle roddels en geruchten. 

Lees meer
Lees het gehele artikel op Knack

vrijdag 24 september 2021

Gratis tips om nooit meer geflitst te worden

Wij geven u hierbij 3 gratis tips, zodat u nooit meer geflitst wordt. Het werkt overal!



Drie tips:

 1. Kijk goed om u heen. Naast de weg staat een wit bord met een rode rand, hierin staat een getal. Dit getal is de maximale snelheid die u daar mag rijden.

 2. Kijk naar het klokje op uw dashboard. Dat is de grote wijzer die zich meestal recht voor uw neus bevindt. Deze geeft aan hoe snel u rijdt. Let op, sommige nieuwe auto's hebben een digitale klok. Maar ook deze geeft aan hoe snel u rijdt. Dit wordt een snelheidsmeter genoemd.

 3. Dit is vaak de moeilijkste.... zorg dat de snelheid op uw teller niet hoger komt dan het getal op de borden. Als u deze tip volgt, kunt u nooit meer een boete voor te hard rijden binnen krijgen.

Probeer het. Het scheelt je veel geld!

Bron: Facebookpagina Politie Basisteam Amersfoort

maandag 20 september 2021

Afscheid Merkel

Wat de zwarte coltrui was voor Steve Jobs, is de blazer met vier knopen in zachte pasteltinten voor Angela Merkel. En wat zijn appeltje is, is haar - met de handen gevormde - ruit.


Merkel is in de 16 jaar dat ze bondskanselier van Duitsland was een ijzersterk merk geworden. Fotoredacteur Frank Schallmaier brengt een laatste ode aan de vrouw die in alles stabiliteit uitstraalt. 

Bekijk de prachtige fotoserie in de Volkskrant:
* Angela Merkel verlaat de Bondsdag

zaterdag 18 september 2021

Nederlanders worden kleiner

De Nederlandse bevolking is nog steeds de grootste ter wereld, maar wordt wel kleiner. Vrouwen geboren in 2001 zijn gemiddeld 1,4 centimeter korter dan de generatie uit 1980. Voor mannen is dat verschil 1 centimeter.


Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers uit eigen gezondheidsenquêtes en die van de GGD'en en het RIVM. De onderzoeken zijn gebaseerd op 'zelfrapportage', wat wil zeggen dat mensen zelf opgeven hoe lang ze zijn. In totaal zijn de lengtes geanalyseerd van 719.000 in Nederland geboren mensen. Per geboortejaar is de gemiddelde lengte op 19-jarige leeftijd ingeschat.

Lengtegroei gestopt
Tot aan 1980 groeiden Nederlanders flink: mannen geboren in 1930 werden gemiddeld 175,6 centimeter, vijftig jaar later was daar 8,3 centimeter bijgekomen. Vrouwen groeiden in dezelfde periode van 165,4 centimeter naar 170,7 centimeter. Bij de generaties na begin jaren tachtig is de lengtegroei gestopt.
De lengteafname hangt volgens het CBS deels samen met immigratie van minder lange bevolkingsgroepen en de daarna in Nederland geboren kinderen. Maar ook onder generaties bij wie beide ouders of alle vier de grootouders in Nederland zijn geboren stagneerde de gemiddelde groei.

Langste volk
Nederlanders zijn nog steeds het langste volk ter wereld. In 2020 was ruim een op de vijf jonge mannen minstens 190 centimeter lang en 7 procent was langer dan 195 centimeter. Onder vrouwen haalde bijna
een op de tien die in 1980 werd geboren minstens 180 centimeter. Dit aantal loopt voor de jongste generatie vrouwen wel weer wat terug.

In Noorden groter
Opmerkelijk: mensen in het noorden zijn groter dan die in het zuiden. Een jonge Fries is al decennia zo'n 3 tot 3,5 centimeter langer dan een jonge Limburger. Die laatsten zijn ook direct de kleinste Nederlanders, gevolgd door de Brabanders en de Zeeuwen. Groningers, Friezen, Drentenaren en Overijsselaren zijn het langst.

Bron: RTL-Nieuws

donderdag 16 september 2021

Een zuivere, een normale en een Duitse hattrick

Memphis scoorde in de recente wedstrijd van Nederland tegen Turkije drie keer. Gisteren trof Haller in de wedstrijd van Ajax tegen Sporting Lissabon zelfs viermaal het doel. In beide gevallen was er sprake van een zogenaamde hattrick.

Maar waar komt dat veelgebruikte woord vandaan. Een truc met een hoed? Historiek.net zocht het uit. We citeren het artikel.  

Held van de dag
Wie tijdens een voetbalwedstrijd drie keer scoort is de held van de dag. De maker van deze zogeheten hattrick mag na de wedstrijd vaak de voetbal houden, maar je ziet hem (of haar) na het juichen nooit nog even een truc met een hoedje doen. Maar waarom spreken we dan eigenlijk van een hattrick?

De eerste hattrick
De sportterm heeft oorspronkelijk helemaal niets met voetbal te maken. En ook niets met het goochelen, waarbij artiesten soms een konijn uit een hoed toveren. De hattrick is afkomstig uit de cricketsport en de oudste vermelding dateert uit 1858. Tijdens een wedstrijd deed de Engelse cricketer Heathfield Harman “HH” Stephenson toen iets bijzonders. Als zogeheten bowler gooide hij tijdens een inning met drie opeenvolgende ballen een wicket om. De toeschouwers vonden dat zo bijzonder, dat ze besloten geld in te zamelen. Met de opbrengst werd een hoed (hat) gekocht die vervolgens kado werd gegeven aan Stephenson. Als blijk van waardering voor zijn ‘truc’ (trick). En zo was dus de eerste hattrick geboren.

Zuivere, normale en Duitse hattrick
Veel andere sporten namen het begrip hattrick in de jaren hierna over, als aanduiding voor een bijzondere prestatie die in een wedstrijd drie keer werd geleverd. In Nederland kennen we het begrip vooral uit het voetbal. Daar wordt onderscheid gemaakt tussen een ‘gewone hattrick’ en een ‘zuivere hattrick’. Deze laatste vorm staat het hoogst aangeschreven. Een voetballer heeft dan drie doelpunten gemaakt in één speelhelft. Zijn de doelpunten verdeeld over twee speelhelften dan is sprake van een normale hattrick. Ook iets om je hoed voor af te nemen natuurlijk. Wordt een derde doelpunt in de blessuretijd gemaakt, dan wordt in sommige landen ook wel eens gesproken van een Duitse hattrick. Hoewel onderzoek al verschillende keren heeft aangetoond dat dit onzin is, wordt van Duitsers namelijk vaak gezegd dat ze uitzonderlijk vaak scoren in extra tijd.

woensdag 15 september 2021

Zet nu al de kerstboom!

Half juli lagen de eerste pepernoten al in de winkel. En wel bij de Jumbo in het Overijsselse Goor. Veel te vroeg, volgens sommigen. Maar het weekblad Margriet maakt het zo mogelijk nog bonter.

Dat publiceerde op 8 september op haar website een artikel om nu al maar vast de kerstboom op te zetten. 'Want nu al je kerstboom neerzetten maakt gelukkiger'. Aldus onderzoekers. We citeren. 

Nostalgie
Volgens psychoanalyticus Steve McKeown heeft het allemaal te maken met nostalgie. “We leven in een stressvolle wereld en daarom gaan we graag op zoek naar kleine geluksmomentjes. Kerstversiering maakte ons als kind altijd heel gelukkig en roept ook nu nog steeds sterke gevoelens en vrolijke herinneringen uit onze kindertijd op. Denk maar aan die ene pop die je kreeg van de kerstman of de gezelschapspelletjes die je als kind bij de open haard speelde”, aldus McKeown.

Houvast
De psychoanalyticus is er dan ook van overtuigd dat het vroegtijdig neerzetten van de kerstboom een positief effect op je heeft. “Kerstdecoratie vormt dus een soort van houvast en doet ons opnieuw hunkeren naar die mooie momenten. Het vroeg ophangen van kerstdecoraties verhoogt het enthousiasme, waardoor we gelukkiger worden.”.

Terug naar je jeugd
Ook psychotherapeut Amy Morin kan zich hierin vinden. Zij wijst eveneens naar de nostalgie die het oproept. “Nostalgie helpt mensen zich met hun persoonlijke verleden te verbinden en hun identiteit te begrijpen. Voor veel mensen is het vroeg ophangen van de kerstversiering een manier om voor even opnieuw te verbinden met hun jeugd. Misschien zijn de feestdagen wel een herinnering aan een periode waarin een oude geliefde nog leefde. Of herinnert de kerstboom je er aan hoe het voelde toen je nog in de kerstman geloofde.”

Vraag
Gaat U vandaag de kerstboom al neerzetten en optuigen?

dinsdag 14 september 2021

Een kalf kan op het potje leren plassen

Ook een koe moet soms haar behoefte doen. Zelf maakt ze zich daar niet zo druk om, maar voor het milieu kan het schadelijk zijn. Zeker als koeienpoep en -plas bij elkaar komen. Dan ontstaat ammoniak. Dat zorgt niet alleen voor overbemesting, maar ook, als het in de bodem wordt omgezet in stikstofoxide, voor opwarming van de aarde.


Je kunt dit bestrijden door de meststromen te scheiden, maar waarom zou je de koe niet zindelijk maken en leren op het potje te piesen? Dat kan best, schrijven Duitse biologen maandag in het vakblad Current Biology. Een jonge koe is er slim genoeg voor. Sterker, veel kalveren slagen eerder voor de zindelijkheidstraining dan menige peuter. Aldus het artikel van vandaag van de hand van Joep Engels in het dagblad Trouw. We citeren. 

Plasruimte
De dieren moesten eerst leren dat een hoekje in de stal was ingericht als plasruimte. Ze verbleven daar een tijdje en telkens als ze hadden geürineerd, kregen ze een lekker hapje. Toen ze die link hadden gelegd (en meteen na een plas in de voederbak keken), volgde de tweede ronde: zoeken ze bij hoge nood het plashoekje zelf op? Ook dat lukte na de nodige oefening en beloning.

Ophouden
Daarna moesten de kalveren nog bewijzen dat ze hun plas ook even op konden houden. De biologen verlengden daartoe de gang naar de plasruimte. Sommige kalveren hadden een lichte aansporing nodig om niet halverwege de gang al leeg te lopen, maar een plens water deed wonderen. Na een paar weken training waren elf van de zestien kalfjes zindelijk en zochten ze geheel zelfstandig het koeientoilet op. Die andere vijf leren het nog wel, schrijven de biologen. De ene koe is immers de andere niet.

Lees ook en bekijk de video:
* Zindelijke koe kan helpen bij stikstofproblematiek, 'maar bekijk hele mestketen'

zondag 12 september 2021

Volgend jaar burlen beluisteren in de Kroondomeinen?!

Koning Willem-Alexander gaat een groot deel van Kroondomein Het Loo komende woensdag weer sluiten voor publiek. De bossen blijven tot en met 25 december afgesloten. 


De koning sluit elk jaar een groot deel van het kroondomein, maar afgelopen woensdag maakte demissionair minister van Landbouw Carola Schouten juist bekend dat hij dat vanaf volgend jaar niet meer mag doen als hij aanspraak wil blijven maken op subsidie voor onderhoud van het Veluwse natuurgebied.

Burlen
Dit betekent, dat we dan het burlen van de edelherten ook daar kunnen beluisteren. Burlen, het oergeluid van de edelherten op de Veluwe, is indrukwekkend om naar te luisteren. U hoort het tijdens de bronstijd (paartijd). Deze bronsttijd valt voornamelijk in de tweede helft van september tot half oktober.

Zo groot mogelijke roedel
In deze tijd zijn de mannelijke edelherten zeer actief om zich voort te planten. Luid burlend houden ze concurrenten op de hoogte van hun aanwezigheid en hun motieven. Hoe sterker en gezonder het mannetje, hoe vaker hij zal burlen. De sterksten claimen een zo groot mogelijk roedel hinden (vrouwelijke dieren).

Wildobservatieplekken Hoge Veluwe
Natuurliefhebbers die het spektakel willen zien, kunnen nu nog het best aan het eind van de middag één van de wildobservatieplekken in het Nationale Park De Hoge Veluwe opzoeken. Om de bronst ongestoord te laten verlopen zijn extra rustgebieden ingesteld voor het wild. Sommige wandel- en ruiterroutes zijn daardoor niet toegankelijk. Informatie daarover is te vinden bij de ingangen en het Bezoekerscentrum.

Linken
Video burlend hert met schorre keel
Video met herten en burlen
Website van de Hoge Veluwe

zaterdag 11 september 2021

De Leeuw en Charlie Chaplin

Charles Spencer (Charlie) Chaplin  was een Engelse artiest, acteur, regisseur, componist en komiek. Daarnaast deed hij ook nog aan pantomime en vaudeville. Hij was in de tijd van het ontstaan van de bioscoopfilm in de Verenigde Staten een van de beroemdste filmsterren ter wereld. Later werd hij ook filmregisseur.


Zijn bekendste rol was die van de zwerver The Tramp, een mannetje van eenvoudige komaf met een klein snorretje en een aanzienlijke persoonlijke waardigheid. Met een strakzittende jas, een rotting (rotan wandelstokje) en een hoedje lukt het hem in het dagelijks leven steeds weer vanuit een underdog-situatie zijn moeilijkheden te overwinnen.

Chaplin speelde deze rol met veel succes van 1914 tot 1936 in tientallen films. Hierna een leuk filmpje van Chaplin. 

Bekijk:
* Charlie Chaplin - The Lion Cage - Full Scene (The Circus, 1928)

vrijdag 10 september 2021

Lullig gebouw in Middelburg

Staat dat er nou echt? De drie torens van de nieuwe studentenhuisvesting in Middelburg vormen samen een bekend drieletterwoord. 


Stadsdichter Raymond van de Ven publiceerde de foto met commentaar op Facebook. Zijn post ging viraal.

Lees meer over dit gebouw en de reactie van de architect

donderdag 9 september 2021

Braderie in Zandvoort gaat niet door!

 

Enkele reacties op Twitter:

Begrijpelijk, te veel volk op de been.
Hadden ze beter door een Prins kunnen laten organiseren.
Heel begrijpelijk. 2 grote evenementen in één dorp tijdens Corona is ook niet normaal.
Ach joh, gewoon braderie verhuizen naar circuit.
Misschien kunnen de organisatoren het aanmelden als geplaceerd evenement. Wil nog wel eens helpen.

woensdag 8 september 2021

Ongelooflijk: Zeeuws-Vlaanderen nu direct per trein bereikbaar!

Sinds kort kunt u Zeeuws-Vlaanderen direct per trein bereiken en van daaruit gezellige wandelingen maken. Wist u dat nog niet?

Wij - sinds elf jaar trouwe bezoekers van het prachtige Zeeuws-Vlaamse vissersdorp Breskens - ook niet. Wij wisten tot nut toe alleen, dat je voor de toegang van dit deel van Nederland steeds tol moet betalen: per fiets of te voet voor de ferry Vlissingen-Breskens en per auto voor de Westerscheldetunnel. Een unieke situatie voor Nederland! 

Heel anders!
Maar dankzij de NS weten we inmiddels, dat het allemaal heel anders ligt. Middelburg mag dan de hoofdstad van Zeeland zijn, bekend staan om de Lange Jan en het stadhuis, dat de stad aan de noordkant van de Zeeuws-Vlaamse kust ligt, was ons tot vandaag onbekend. En Vlissingen blijkt net over de grens in België te liggen.

Kaart NS
We baseren ons hierbij op een kaart van de NS. In het kader van de zogenoemde StationsOmmetjes heeft de NS posters (zie hierboven) gemaakt die op billboards op de stations te zien zijn. Middelburg is aan de noordkust van West-Zeeuws-Vlaanderen geplaatst en Vlissingen ligt ongeveer op de plaats van het Belgische Eeklo. Er zijn 150 treinstations waarop de posters te zien zijn.

Lees ook:
* Zeeuws-Vlaanderen wordt verder in Vlaamse handen gedreven

dinsdag 7 september 2021

Terugkeershock

Gisteren was het voor de laatste leerlingen  - regio Zuiden - een nieuwe start.


Maar de afgelopen weken gold dat niet alleen voor leerlingen. Bekijk de onthullende video over de terugkeershock.

Bekijk:
* 1 september is voor iedereen een nieuwe start, niet alleen voor de leerlingen

zondag 5 september 2021

Max

 

Nu al HET beste T-shirt van de DutchGP 
Tweet van Jef

======================================================================


Wat leuk dat Max Verstappen ook mee op de foto mag!
Tweet van Dichter bij Dick

Ook last van de spinneninvasie?

Spinnentijd is weer begonnen en er lijkt een heuse spinneninvasie gaande te zijn. Zijn ze dit jaar nog groter?


Het AD geeft er antwoord op. We citeren.

Spinnenmaand
September is een echte spinnenmaand, omdat de herfst dan begint. Er zitten niet echt meer spinnen in je huis, maar je ziet ze meer. ,,In het najaar gaan de vrouwtjes graag naar binnen omdat de nachten kouder worden. En om zich voort te planten, komen de mannetjes dan óók uit de krochten tevoorschijn op zoek naar liefde en een vrouwtje om te paren. Spinnen moeten het immers zonder dating-app doen. Daarom zie je er dus meer als het weer kouder wordt. Maar het kan ook dat ze je simpelweg meer opvallen omdat ze in de herfst volwassen – en dus groter – zijn”, legt een meteoroloog van Weeronline uit.

De kruisspin, die langs je huismuren en in je tuin leeft, is vroeg in het voorjaar geboren, heeft de hele zomer door gegeten en is nu groot. Vrouwtjesspinnen kunnen doorgroeien tot ze zo’n 17 millimeter groot zijn.

Heel veel soorten 
Wie een goede achtertuin heeft, met voldoende verschillende soorten planten en bloemen, kan ervan uitgaan dat er wel veertig tot vijftig soorten spinnen in leven. Van de tijgerspin tot de kruisspin en van de trilspin tot de springspin. 

Belangrijk
Spinnen zijn ongelooflijk belangrijk, benadrukt Anne Krediet van de Nederlandse Entomologische Vereniging, die aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promotieonderzoek doet. ,,Ze eten allerlei kleine dieren, waaronder vliegen, pissebedden en muggen. Als spinnen ineens weg zouden zijn, krijgen we een ongelooflijke overlast van insecten en andere kleine kruipende dieren.”

Angst onnodig
Angst voor de achtpotige beestjes is nergens voor nodig. ,,De spinnen die in Nederland leven, zijn niet in staat de menselijke huid te perforeren.” Anders gezegd: ze kunnen niet door de huid komen om hun gif in te spuiten. Echt schade kunnen ze ons dus niet berokkenen. En ook het verhaal dat mensen jaarlijks een kleine tiental spinnen eten in hun slaap is een fabel. Krediet: ,,Het zou best kunnen dat je een keer wat doorslikt, maar dat kan je ook met een vlieg overkomen.”

Voor degenen met een spinnenfobie: wees gerust, het spinnenseizoen is niet van lange duur. De spinneninvasie duurt meestal van de eerste of tweede week van september tot begin oktober. 

Lees het volledige artikel in het AD:
* Spinneninvasie in Nederlandse huizen en tuinen

zaterdag 4 september 2021

Abba en Zandvoort

 

Cartoon Toos & Henk van cartoonist Paul Kusters in de PZC van vandaag.

vrijdag 3 september 2021

Zandvoort 3 september 2021


Op weg van de trein naar het circuit

====================================================================


Gijs Rademaker van Een Vandaag: " Nou nee hoor, prins Bernhard. We peilden dat deze week wat mensen er van vinden dat de F1 in Zandvoort doorgaat:

44% Duimen omhoog: vindt het een goede zaak 

48% Duimen omlaag: vindt het een slechte zaak

… niet bepaald een ‘kleine groep’. " 

====================================================================


Een geplaceerd evenement van drie dagen

====================================================================


Het niet schudden van handen is nog steeds een van de basisregels die er zijn om de verspreiden van corona tegen te gaan. Dat staat op de website met de coronaregels van de Rijksoverheid. Eerder dit jaar hield ook koning Willem-Alexander zich niet aan deze basisregel toen hij een Haagse volkswijk bezocht. Bernhard droeg overigens wel een mondkapje.

==================================================================

In Zandvoort is geen corona. De zeewind blaast alles weg!

woensdag 1 september 2021

Zoek het verschil

 Zoek de afbeelding, die verschilt van de overige drie afbeeldingen: