Translate

zondag 31 december 2017

Kleed je na nieuwjaarsduik niet meteen te dik aan

Ongetwijfeld vindt u het dé perfecte start van het nieuwe jaar: een frisse duik in zee, morgen op 1 januari. Daarom hierbij de waarschuwing van de Reddingsbrigade voor onderkoeling: "Kleed je niet direct te dik aan, maar geef je lichaam de tijd de kou uit je lichaam te werken."


Ook morgen zullen waarschijnlijk samen met u weer duizenden mensen stoer en of jolig meedoen aan één van de circa 140 nieuwjaarsduiken in het land. Maar de Reddingsbrigade waarschuwt: het is niet zonder gevaar. Met name onderkoeling is een belangrijk risico.

Badjas
De brigade kan het weten, want jaarlijks vaardigt de organisatie vrijwilligers af om de traditie goed te laten verlopen en eventueel hulp te bieden. Ze heeft dan ook verschillende tips om ellende te voorkomen, zoals: "Kleed je niet direct te dik aan, maar geef je lichaam de tijd de kou uit je lichaam te werken."
Opdrogen kan het beste in een badjas en aankleden in een warme omgeving.

'Alleen als je fit bent'
De brigade bepleit deelname aan duiken met goed toezicht: "Ga niet wild duiken op afgelegen locaties waar geen toezicht of hulp in de buurt is."
Verder raadt de brigade aan zo laat mogelijk uit de kleren te gaan, een warming-up te doen, een muts op te zetten en je eventueel in te smeren met vaseline of een neopreenpak te dragen. Weer op de kant, is het verstandig meteen slippers of schoenen aan te trekken.
Wie niet fit is, moet aan die hele duik gewoon niet beginnen, aldus de brigade, die belangstellenden ook nog op het hart drukt bij alle drukte en jolijt toch vooral goed op kinderen te letten.

Bron: MSN-Nieuws

zaterdag 30 december 2017

Gaat die andere rij inderdaad sneller dan uw eigen rij?

U kent het wel, die situatie: je sluit je aan in een rij bij de kassa, terwijl de rij naast je veel sneller lijkt te gaan. Heel irritant. Dus wat doe je?


Je stapt snel over naar de andere kassa en ...staat uiteindelijk nog langer te wachten. Hoe kan dat nu in hemelsnaam?

Waarom?
Onderzoekers van de Harvard Business School zochten uit waarom we niet gewoon blijven wachten. Het heeft allemaal te maken met onze aversie om laatste te zijn. We staan niet graag achteraan in een rij, net zoals we ook niet graag het minst verdienen van iedereen in onze omgeving of het kleinste huis hebben.
Het gevolg van deze ‘laatste plaats-aversie’ is dat mensen vier keer zo vaak uit een rij gaan als er niemand achter hen staat en twee keer zo vaak naar een andere rij gaan, zelfs als dat betekent dat ze langer moeten wachten, concluderen de Harvard-onderzoekers.
“Het is idioot, want het aantal mensen dat achter je staat heeft natuurlijk niets te maken met hoe lang je nog moet wachten, maar het heeft invloed op ons gedrag,” zegt onderzoeksleider Ryan Buell. “Als we achteraan in de rij staan zijn we bijna twintig procent minder tevreden dan als er wel iemand achter ons staat.”

Langer wachten
Het experiment bood deelnemers de mogelijkheid om in de rij te blijven wachten, te switchen naar een andere rij of gewoon weg te gaan. Ongeveer een op de vijf mensen werd ongeduldig achterin de rij en besloot naar een andere te gaan in de hoop dat ze dan sneller aan de beurt zouden zijn. Maar gemiddeld wachtten degenen die van rij wisselden tien procent langer dan als ze gewoon waren blijven staan. De deelnemers die twee keer van rij veranderden moesten zelfs 67 procent langer wachtten dan als ze nooit hadden geswitcht.
“Als we in een rij gaan staan, proberen we de meest rationele keus te maken. Dat betekent meestal dat we in de kortste rij gaan staan. Maar als we een andere rij sneller zien bewegen willen we daar graag aansluiten zonder dat we weten of die rij echt sneller is. We hebben het dan vaak mis,” aldus Buell.

Blijf in je rij
Je kunt dus beter gewoon in je eigen rij blijven staan, zelfs al ben je de laatste en lijkt iedereen om je heen sneller te gaan.

Bron: MSN-Nieuws

vrijdag 29 december 2017

De vuurtoren van Breskens vanuit een drone

Dutchdronut publiceerde zojuist een een mooi filmpje over de unieke vuurtoren van Breskens, het bekende vissersdorp in West-Zeeuws-Vlaanderen. Deze gietijzeren vuurtoren is gebouwd in 1866-1867. Het was lange tijd in handen van de Belgen, maar is nu Nederlands grondgebied.



Vlakbij de vuurtoren ligt de mooiste vogelspotplek van Nederland en liggen mooie stranden.

Herkennen
De beelden werden met drone gemaakt in april 2017. De mensen in het filmpje- als stipjes - meen ik  te herkennen.

Bekijk
* Vuurtoren Breskens Zeeland - Breskens Lighthouse by drone

Lees ook
* Unieke vuurtoren van Breskens behouden
* Mooiste vogeltelpost van Nederland vandaag bij Breskens geopend.

maandag 25 december 2017

Hoeveel paling zit er in palingworst?

Palingworst is een grove, gekookte worst, die meestal als broodbeleg gegeten wordt. Qua uiterlijk lijkt palingworst op gekookte Gelderse worst of grillworst. Die zijn beide van varkensvlees gemaakt, maar hoe zit het dan bij palingworst? Zit daar paling in?



Nee, palingworst bevat geen paling; het is gemaakt van varkensvlees. Bij de bereiding wordt het vlees gerookt, op dezelfde wijze als dat paling gerookt wordt. Vandaar de naam: palingworst. Hoewel de worst niet naar vis smaakt, er zit ook helemaal geen vis in, kan de rokerige smaak wel een beetje doen denken aan paling.

Een eeuwenoud proces
Voedsel roken wordt al eeuwen gedaan om etenswaren te kunnen conserveren. Het bereidingsproces is dus al heel oud, maar wanneer palingworst precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk. In elk geval adverteert E. Noack al op 14 maart 1914 in het Rotterdamsch Nieuwsblad met de worst, genoemd naar zijn "heerlijken smaak en aroma". Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) schrijft overigens dat alleen het spek in de palingworst gerookt is, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Volgens de meeste bronnen komt de rooksmaak inderdaad van het gemalen gerookte spek dat erin verwerkt is, maar de worst wordt als geheel ook gerookt.

Rookvlees, rookworst en katenspek
Er is veel meer vlees dat gerookt wordt. Bij de woorden rookvlees, de gerookte spier van een rund of paard, en rookworst is dat meteen duidelijk. Maar ook in het woord katenspek vind je het rookproces indirect terug. Katenspek is een relatief nieuw woord: het is pas in 1971/1972 in het Nederlands opgenomen, ontleend aan het Duits (Katenspeck). Een 'Kate' was een klein, houten huisje, waarin de spek opgehangen werd om het zo te drogen of te roken. Dit Duitse woord Kate is verwant met het Belgisch-Nederlandse woord kot 'gebouwtje'/'kamer'. Ook het eerste deel van het woord keuterboer ('boer met een kleine boerderij') houdt hier verband mee.

Bron: Taalunie

zondag 24 december 2017

Drinkt U als een Belg of als een andere nationaliteit?

RTL-Nieuws heeft onder de - wat insinuerende - kop Drinkt u als een Belg? een test gemaakt, waaruit u kunt opmaken op welke dranknationaliteit u lijkt.


De tool maakt gebruik van gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zij hebben voor 2016 een schatting gemaakt van het alcoholgebruik per land. Deze schatting is gebaseerd op de verkoop van alcohol en de hoeveelheid zelfgestookte alcohol.

Zuipschuiten
Uit deze gegevens blijkt dat Litouwers de zuipschuiten zijn van de wereld. Zij drinken ruim 18 liter pure alcohol per jaar. Als je dit omrekent naar flesjes bier, betekent dit dat iedere Litouwer ouder dan vijftien jaar iedere week 21 flesjes zou moeten drinken.
In het Midden-Oosten wordt, zoals te verwachten, het minst gedronken. Maar ook deze landen zijn niet geheel alcoholvrij. Volgens de WHO wordt er in Iran per persoon nog 1 liter pure alcohol per jaar gedronken. Dit staat gelijk aan ruim een flesje bier per week.

Persoonlijk
Mijn drinkgedrag - niets dus - lijkt het meeste op dat van de gemiddelde inwoner van Libië en Mauritanië, zo bleek uit de test.

Bereken
* Drink jij als een Belg? Bereken jouw dranknationaliteit

zaterdag 23 december 2017

Ergste kantoorwoord 'We nemen het mee' betekent, dat je afgescheept wordt

Van welk kantoorwoord wil je per direct afscheid nemen? Bijna 3.500 mensen brachten hun stem uit. De winnaar van de verkiezing: 'We nemen het mee'. Een zeer goede keuze, vinden wij als redactie van Leuk en Informatief!





Samen met het Instituut voor de Nederlandse Taal, dat jaarlijks het irritantste woord uitroept, organiseerde het AD de afgelopen weken deze verkiezing Weg met dat Kantoorwoord! Uit de lijst met tien woorden en uitdrukkingen kwam een duidelijke winnaar naar voren: ' We nemen het mee' . 22 Procent van de stemmers koos hiervoor.

Nummer 2, 3 en 4
Op nummer 2 eindigde 'agile' (12 procent), op nummer 3 twee woorden met elk 10 procent van de stemmen: uitdaging en aanvliegen.

Vaag en nietszeggend
"Als iemand tegen je zegt: we nemen het mee, kun je ervan uitgaan dat er niets mee gebeurt", zegt taalkundige Vivien Waszink van het instituut. "Het is heel vaag en nietszeggend, 'ik parkeer het even' is nog duidelijker."
Mensen die de term eerder nomineerden voor deze verkiezing, gaven als reden: 'Iedereen gebruikt dit woord bij vergaderingen en discussies om te zeggen dat men er iets zal mee doen maar in feite gebeurt er nooit wat mee. Dus eigenlijk is het een dooddoener.' En een ander: 'Omdat het een manier is van leidinggevenden om zich ergens vanaf te maken.'

Laf
De winnaar vindt Waszink verrassend, omdat het geen metafoor of Engelse term is. "Ik denk dat 'we nemen het mee' erg herkenbaar is voor veel mensen. Het is heel laf om te zeggen. Je hebt er niets aan en dat weten mensen."
De 'we' in het zinnetje maakt het nóg laffer, vindt Waszink. "Vaak zegt iemand 'we nemen het mee', terwijl hij alleen namens zichzelf spreekt. 'We' suggereert dat er een heel team achter staat, dat diegene namens een collectief spreekt. Terwijl hij of zij gewoon iemand aan het afschepen is."

Hoe is er gestemd?
We nemen het mee: 22 %
Agile: 12 %
Aanvliegen: 10 %
Uitdaging: 10 %
Scrummen: 9 %
Doorpakken: 9 %
Stip aan de horizon 9 %
Commitment 7 %
Terugkoppelen 6 %
Meeting: 5 %

Bron: AD

vrijdag 22 december 2017

Het kan niet op!

Het kan niet op, zo blijkt uit onderstaande reclame van de winkel Koning Bodyfashion in Oss. Wel exclusief op de koopdagen voor mannen. Dus alleen vandaag en morgen! 


(met dank aan de Facebookpagina van Petrus Nelissen)

donderdag 21 december 2017

Geboortedag van vermaarde columnist en journalist J.L. Heldring

Vandaag is het de honderdste geboortedag van journalist en columnist J.L.Heldring. Hij leefde van 1917 tot 2012.



Heldring werd o.a. bekend vanwege zijn rubriek 'Dezer dagen' in de NRC (Handelsblad), waarin hij op geheel onafhankelijke wijze gebeurtenissen in buiten- en binnenland van zijn commentaar voorzag.

IJkpunt
'Zijn columns vormden een ijkpunt voor Nederlanders met belangstelling voor (internationale) politiek', aldus Wikipedia. Naar Jérôme Heldring is een prijs vernoemd voor de beste Nederlandse columnist.
De eerste winnaar was Hans Goslinga, politieke columnist van dagblad Trouw.
In 2013 ging de prijs naar Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing. De jury prees Sitalsing om haar degelijke feitenkennis, humorvolle benadering en de afwezigheid van enig cynisme.
In 2014 won Folkert Jensma voor zijn columns over recht en de rechtstaat.
In 2015 won Caroline de Gruyter voor haar column In Europa in NRC weekend
In 2016 won Marja Pruis voor haar columns over literatuur in de Groene Amsterdammer.
Dit jaar, 2017, won Stevo Akkerman, een zeer lezenswaardige en gerespecteerde columnist van Trouw.

Democratie, een Westerse luxe?
Zelf mocht ik op 23-1-1987 onderwerp zijn van Heldrings rubriek met als titel 'Democratie, Westerse luxe?' (zie hierboven).  Aanleiding waren opvattingen in Nederland, die de onvrijheid van vakbeweging onder het nieuwe linkse Sandinistische bewind in Nicaragua begrijpelijk vonden. Zelf nam ik daar toen stelling tegen en dat kreeg de instemming van Heldring. Iets waarmee ik heel blij  was.    

dinsdag 19 december 2017

'Appongeluk' is Woord van het Jaar 2017

Het woord 'appongeluk' is uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2017. Het woord kreeg 20 procent van de stemmen. 'Appongeluk' kreeg de voorkeur boven 'fipronilei' en 'regenboogtaal'.


Het Woord van het Jaar is een initiatief van de Dikke Van Dale. Vorig jaar werd 'treitervlogger' woord van het jaar. In totaal is er bijna 70.000 keer gestemd.
Van Dale omschrijft 'appongeluk' als "een ongeval waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was".

Shortlist
Van Dale had uit woorden die taalliefhebbers hebben ingezonden een shortlist van tien kanshebbers samengesteld. De meeste daarvan houden zoals gebruikelijk verband met de actualiteit van het afgelopen jaar.
Fipronileieren beheersten in de zomer wekenlang het nieuws, in het najaar laaide onder de noemer 'me too' (ik ook) een felle discussie op over seksuele intimidatie.

Cryptokoorts
Andere genomineerden waren onder andere cryptokoorts - de nieuwe goudkoorts die cryptomunten als de Bitcoin bij sommigen teweegbrengen - en lokterrorist, iemand die zich als terrorist voordoet om echte terroristen te ontmaskeren.
Verder was regenboogtaal - voor 'genderneutrale' taal waarin aanspreekvormen als man en vrouw worden vermeden - en valboete - een extra bijdrage die bewoners van een aantal zorginstellingen moeten betalen voor het gebruik van de noodknop - ook genomineerd. Daarnaast is er de warmtezombie, iemand die door een te hoge temperatuur ongeconcentreerd voor zich uit staart.

Klimaatpauper
Op de lijst stonden ook woorden met een duidelijke politieke lading. Zo is er de klimaatpauper, iemand met een laag inkomen die zijn energienota niet meer kan betalen door alsmaar stijgende extra bijdragen voor de ontwikkeling van duurzame energie.
Merkellego staat voor betonblokken die aanslagen met voertuigen moeten voorkomen. Het naar de Duitse bondskanselier vernoemde woord legt een verband tussen haar ruimhartige vluchtelingenbeleid en terrorisme.

Bron: Nu.nl

maandag 18 december 2017

Resultaat onderzoek uitgelegd via strip

Kijk, dat is nu nog eens origineel. Het resultaat van een wetenschappelijk onderzoek uitleggen via een stripverhaal.


Zodat wij eenvoudige zielen dat ook kunnen begrijpen.

Strip
Dus nu eens geen doorwrocht artikel in een wetenschappelijk tijdschrift, maar taalwetenschapper Martijn Wieling maakte een strip over zijn onderzoek naar dialecten.

Dialect en stand van de tong
De uitslag is ook wel opvallend: dialect heeft te maken met de stand van de tong. In dit geval was de wetenschappelijke uitkomst: ‘Sprekers in het noorden hebben hun tong verder achterin de mond dan sprekers in het zuiden’.

Lees meer
* Groningse taalwetenschapper verstript dialectonderzoek

zaterdag 16 december 2017

Misleidende producten van supermarkten, zoals Jumbo, Aldi en AH

Het Jumbo Goudeerlijk boerenmaisbrood is gekozen tot het 'Gouden Windei', het meest misleidende product van 2017. Dat meldde voedselwaakhond Foodwatch vrijdag.

Het zelfbenoemde ‘goudeerlijke’ maisbrood is door Jumbo gebakken zónder maismeel.

Geen mais
Van de 15.000 mensen die aan de publieksverkiezing hebben meegedaan, stemde 31 procent voor dit brood van Jumbo. Volgens Foodwatch heeft het brood alleen wat maisstukjes ter decoratie. Het maisachtig geel kleurtje komt door de toevoeging van de specerij kurkuma.

Geen kalfslever
Tweede in de windei-verkiezing (21 procent van de stemmen) is de kalfsleverworst van Aldi geworden. Er zit geen kalfslever in!

Schenkstroop
Unilever staat met zijn Conimex Ketjap manis gold op de derde plek. Volgens de consumentenorganisatie is dit "gewoon schenkstroop met ketjapsmaak."

Aanpassingen
Ook fabrikant Innocent met het drankje 'Superjuice Framboos & kers' en ‘Muesli vezelrijk’ van Albert Heijn kregen veel stemmen. Inmiddels hebben veel fabrikanten laten weten dat de producten aangepast zijn of nog worden aangepast.

Strengere regels nodig
Het is de achtste keer dat het Gouden Windei is toegekend. Foodwatch hoopt ermee te bereiken dat de overheid strengere regels maakt voor bedrijven die voedsel maken en verkopen. Dat is blijkbaar hard nodig, want de supermarkten blijven hun klanten misleiden.

Bron: Nu.nl

vrijdag 15 december 2017

Nederlandse taal is best moeilijk

De Nederlandse taal is best moeilijk. Dat blijkt alleen al als je buitenlanders Nederlandse woorden laat uitspreken.


Bv. het woord gezellig. Of swaffelen. Of hagelslag. Of het scrabblewoord arbeidsongeschiktheidsverzekering. Grappig om te zien en te horen.

Bekijk
* Foreigners try to say Dutch words
* Americans pronounce Dutch words

donderdag 14 december 2017

Ruim 60 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften

Kent U de website Delpher al? U vindt er miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken.


De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor u gemakkelijk te maken.

Een goudmijn voor iedere onderzoeker
Het maakt niet uit wat voor onderzoek u doet en op welk niveau. Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,3 miljoen kranten, 1,5 miljoentijdschriftpagina’s en meer dan 320.000 boeken uit de 15de tot de 21ste eeuw. En het aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien. Van 60 miljoen pagina’s nu tot 100 miljoen over een paar jaar.

Vrij te gebruiken voor privé-doeleinden en onderzoek
Al het materiaal uit Delpher mag u voor eigen onderzoek vrij gebruiken. Delpher is ontwikkeld en wordt beheerd door de Koninklijke Bibliotheek (KB), die daartoe samenwerkt met diverse bibliotheken en instellingen.

Bekijk
* Delpher

woensdag 13 december 2017

De vijf lekkerste wintersportgerechten

Het wintersportseizoen is begonnen. Van de piste skiën of snowboarden is voor een aantal mensen een van de fijnste dingen die er is.


Het Algemeen Dagblad koos de vijf lekkerste gerechten om weer even op te laden voor de volgende afdaling.

Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl staat vrijwel in elk wintersportgebied op de kaart. Maar hoewel het bijna overal wordt geserveerd, smaakt het in ieder gebied anders. Het basisgerecht bestaat uit: rundvlees, spek, aardappel en ui. In sommige gebieden wordt er een spiegelei toegevoegd met een salade. Tiroler Gröstl is een gerecht waar je de hele middag op verder kan.

Gulaschsuppe
In de Oostenrijkse keuken is de Hongaarse Gulaschsuppe niet weg te denken. De soep wordt op de piste vaak geserveerd met een broodje of stukjes worst. Het gerecht is gevuld met vlees, groente en verschillende kruiden. Onder andere komijn, knoflook en cayennepeper zijn de hoofdingrediënten van de soep. De stevige goulashsoep is een perfecte maaltijd voor de lunch of namiddag, waardoor je buik weer goed gevuld is.

Kaiserschmarrn
Dit is een wintersportgerecht dat de kinderen geweldig vinden. Het gerecht bestaat uit zoete dikke pannenkoeken die in kleine stukjes zijn gesneden. Bijna iedereen die op wintersport is geweest, heeft ze wel eens gegeten. Het gerecht is erg machtig waardoor het als nagerecht vaak te veel wordt. Als je trek hebt in een warme lunch, dan is dit de perfecte oplossing. Pas wel op wanneer je het voor de kinderen bestelt, anders wordt het gerecht geserveerd met rum en rozijnen.

Wiener Schnitzel
Dit is natuurlijk een van de bekendste gerechten om te eten op de piste. Een schnitzel met friet is altijd een goed gerecht om te eten na een lange dag skiën. Het is wel de vraag of het restaurant de schnitzel goed begrepen heeft. Soms tref je er namelijk een met een paneerlaag dikker dan het vlees.

Apfelstrudel
Dit taartje wordt natuurlijk niet gegeten als lunchgerecht maar als dessert. Apfelstrudel is een gerecht dat we in Nederland wel kennen, maar het is nooit zo lekker als op de piste. Meestal wordt de Apfelstrudel warm geserveerd met vanillesaus. Bij alleen de gedachte aan de knapperige buitenkant en de verse appels loopt het water ons al in de mond.

Bron: AD

dinsdag 12 december 2017

Driesterrenrestaurant gemist!


Waarom komen die inspecteurs van Michelin niet bij ons thuis op bezoek? Dan hadden we er een vierde driesterrenrestaurant bij gehad!

maandag 11 december 2017

zondag 10 december 2017

Dat was nog eens sneeuw: in 1979!

De codes oranje, geel en rood voor het actuele weer vliegen je tegenwoordig te pas, maar soms ook te onpas om de oren.



Als het maar even sneeuwt of het heel hard waait weten de weerinstituten elkaar te overschreeuwen in waarschuwingen.

Vroeger...
Vroeger, dan hadden we soms pas echt last van de sneeuw! Zoals in het jaar 1979. Bekijk het volgende filmpje maar eens. Daar is die sneeuw van vandaag en morgen toch niets bij? Of is het bij u toch wel erg, zoals in 1979? Of komt het nog?

Bekijk
* Nederland ingesneeuwd (1979)

zaterdag 9 december 2017

Een tak kun je breken, een takkenbos niet

Bij de vakbeweging in Latijns-Amerika leerde ik het gezegde: 'Een tak kun je breken, maar een takkenbos niet'. Een mooi en waar gezegde. 



Op YouTube kwam ik een leuk filmpje tegen met een variant hierop: 'The Power of Teamwork'.

Bekijk
* The power Of Teamwork

donderdag 7 december 2017

Nog slechts 56% van de Nederlanders stuurt kerstkaarten

Sinterklaas is achter de rug, dus is alle aandacht nu gericht op de Kerst en Oud- en Nieuw.


Lichtjes verschijnen in de tuinen en de kerstbomen en andere versiersels voor binnen worden tevoorschijn gehaald. Want meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) ziet de kerstdagen als de favoriete feestdagen in december.

Kerstkaart?
Grote vraag - ieder jaar weer - is: sturen we nog kerst- en nieuwjaarskaarten of doen we het dit jaar alleen via Facebook of Whatsapp?
Wat betreft de feiten: de beste wensen voor de feestdagen worden door meer de helft van de Nederlanders (56 procent) nog verstuurd met een papieren kaart, terwijl 39 procent dat via Whatsapp doet en 16 procent via Facebook. 19 procent zegt helemaal geen kaartje te sturen.

Bron: Nu.nl

woensdag 6 december 2017

Wat is het ergste kantoorwoord van 2017? Stem nu!!

Krijgt  u de kriebels van 'scrummen', moet het nu echt afgelopen zijn met de 'stip aan de horizon', of kunt u 'aanvliegen' niet meer horen?



Samen met het Instituut voor de Nederlandse Taal, dat jaarlijks het irritantste woord uitroept, organiseert het AD de verkiezing Weg met dat Kantoorwoord! Vrijdag 22 december maken ze de winnaar bekend.

Vaag en nietszeggend
Kantoor is een ware broedplaats voor vage en nietszeggende termen. Uit alle inzendingen stelde het AD een top 10 samen. Daarin veel Engelse woorden, maar ook veel sportmetaforen. Welk kantoorwoord mag van u per direct verdwijnen? Stem hierna en maak kans op een pakket carrièreboeken:

Doe mee
* Aan welk woord erger jij de het meest op kantoor?

dinsdag 5 december 2017

Een handige app voor al uw klantenpassen

Hebt U ook zoveel klantenpassen? En hebt u die ook niet altijd bij de hand als u een winkel bezoekt? Omdat ze niet allemaal in de portemonnee passen.
 


Er is nu een gratis app, die u bij dit alles kan helpen: de Stocard. Met deze app kunt u al uw klantenpasjes digitaliseren. Dat scheelt ruimte in de portemonnee en u hoeft ze niet meer te zoeken.

Gemakkelijk
In het genre klantenkaartapps is Stocard de nieuwkomer. Behalve al je passen in één overzicht, weet deze app dankzij locatiebepaling ook meteen welke pas je precies nodig hebt. Stocard is gemakkelijk om te gebruiken: het kost slechts korte tijd om hem te downloaden. U kunt Stocard downloaden voor iOS, Android en Windows Mobile.

Scannen
Met de camera van uw smartphone scant u vervolgens de code van uw klantenkaart. Na het scannen genereert de app een afbeelding met de barcode van uw klantenkaart. Indien nodig kunt u deze gegevens ook handmatig invoeren. Bij Notities kunt u daarna de voor- en achterkant van uw kaart fotograferen en eventueel opmerkingen toevoegen.

zondag 3 december 2017

Poepende Puigdemont populair voor kerststal

Carles Puigdemont mag dan voorlopig in België blijven, hij zal toch in menig Spaans huishouden te zien zijn deze Kerst. In de kerststal, met zijn broek naar beneden en een dikke drol onder zijn blote billen.



Puigdemont is de populairste caganer dit jaar, het kakkertje dat in Catalonië al eeuwenlang niet weg te denken valt uit de kerststal. Traditioneel gaat het om een Catalaanse boer, compleet met rode baret, die zijn behoefte doet op respectabele afstand van de kribbe. Kinderen worden aangemoedigd het verstopte figuurtje op te sporen.

Beroemdheden 
De afgelopen eeuw werd het steeds populairder om beroemdheden letterlijk te kakken te zetten. Vorig jaar was Donald Trump het meest gevraagde beeldje, ook Obama, Fidel Castro en paus Franciscus gingen al met de billen bloot.


Het geldt als een eer om als caganer te worden afgebeeld, omdat alleen de grootste beroemdheden worden gekozen. Bovendien vormen de uitwerpselen de mest voor de rijke oogst van volgend jaar.

Catalaanse crisis
De Catalaanse crisis leidde dit jaar tot een hausse aan plaatselijke caganers. Naast Puigdemont en natuurlijk premier Rajoy en koning Felipe, zijn ook de gearresteerde Jordi's te verkrijgen, evenals de burgemeester van Barcelona en de ontslagen politiechef Trapero.

Puigdemont blijkt verreweg het meest populair. Zelfs in een winkel in Madrid waren de beeldjes, 16 euro per stuk, in twee dagen uitverkocht. De eigenaar had er twintig besteld, maar wil er nog eens tachtig hebben. Van Rojoy verkocht hij er maar tien.

"Mensen kopen de beeldjes niet om Puigdemont belachelijk te maken", denkt de verkoper. "Ze willen hem gewoon in hun collectie hebben."

Bron: NOS

zaterdag 2 december 2017

Van welk land is deze vlag?

Altijd weer leuk, zo'n quizje. Dit keer om te raden, van welk land de vlag is.


Volgens de website heeft niemand alle 10 vragen in deze vlaggenquiz goed.

Acht
Ik had acht van de tien vlaggen goed. Vraag twee en vraag zeven had ik fout. Volgens de website 'is dat beter dan 90% van de mensen die deze quiz speelden'. Ik heb daarover mijn twijfels. Hoeveel hebt u er goed? 

Doe mee
* Vlaggenquiz

vrijdag 1 december 2017

De grootste kans om te overlijden is door ...

De grootste kans om te overlijden is door een val. Aldus de Bosatlas van de Veiligheid, die gisteren is uitgekomen.


Die kans is 1 op de 4.900. Daarna volgen de dood door fijnstof met 1 op de 5.900, door straling (medisch,bouw) met een kans van 1 op de 8.500 en door passief roken (1 op 32.000) .

Minste kans
De minste kans op overlijden hebt u door een groot ongeval (1 op 17 miljoen), de bliksem (1 op 11 miljoen) en een vliegtuigongeluk (1 op 1,4 miljoen).

Griep en bijensteek
Griep blijkt dodelijker dan vliegtuigongelukken. De kans dat je door terrorisme omkomt, is kleiner dan overlijden aan een bijensteek.

donderdag 30 november 2017

Moppenvaria

De chef
De chef van de afdeling benadrukte in de stafvergadering dat hij uiteindelijk de beslissingen nam. De volgende dag bracht hij een bordje mee waarop stond: 'Chef!' en plakte het op de deur van zijn kamer.
Toen hij na de middag terugkwam van de lunch, zag hij dat iemand daarop een berichtje geplakt had. Daarop stond: 'Uw vrouw heeft gebeld, ze wil haar bordje terug!'



Drie vlaamse moppen over Hollanders
Wat is het toppunt van optimisme? Wachten totdat een Hollander gaat trakteren...

Hoe eet een Hollander tomatensoep? Water in een rood bord.

Waarom gaan de Hollanders 's winters met hun eitjes buiten staan? Dan komt de zoutstrooier langs!

Eerlijk duurt het langst
"Kan iemand mij een voorbeeld geven van de uitdrukking: eerlijk duurt het langst?", vraagt de meester.
"Ik, meester!", antwoordt Willem. "Als ik bij een toets afkijk, ben ik zo klaar, maar als ik alles zelf invul, ben ik urenlang bezig!"

Mooi stuk
Mijnheer Janssen vindt zijn gebrekkige kennis van klassieke muziek een behoorlijk gemis. Hij besluit, in een wanhopige poging om iets van zijn culturele achterstand in te lopen, naar een uitvoering van het Koninklijke Concertgebouworkest te gaan.
Tijdens de pauze staat Janssen in de roezemoezende menigte in de foyer en juist nu wordt hij op pijnlijke wijze herinnerd aan zijn onwetendheid. Hij kan met niemand mee roezemoezen.
Hij gaat naar het toilet, posteert zich boven het urinoir en om toch iets te kunnen zeggen, buigt hij zich een beetje naar zijn buurman en meldt op vriendelijke toon: "Mooi stuk, maar wel wat zwaar, vindt u niet?"
Waarop de man antwoordt: "Wilt u onmiddellijk voor u kijken!"

woensdag 29 november 2017

Hoe springen pinquins over een touw?

Er bestaan verschillende hilarische filmpjes over het gedrag van pinquins. Vaak zijn ze voorzien van commentaar op de voor ons bekende manier van Animal Crackers door André van Duin.


Pinquins laten zich blijkbaar redelijk gemakkelijk filmen. Zo blijkt uit een mooie video over hun gedrag, begeleid door stemmige muziek. 

Hierna een hilarisch filmpje van pinquins, die over een touw moeten 'springen'. En de genoemde muzikale video over pinquins.

Bekijk
* The Penguin Dilemma Part Two - The Translation
* Over pinquins: Listen to your heart ~ Mike Rowland, Film by Ruedi & Priska Abbühl

maandag 27 november 2017

Leuke grappen met gezichtsverwisseling

Het bekende Canadese lachprogramma Just for Laughs heeft een aantal grappen gemaakt met gezichtsverwisseling.


Met fotoshoppen kun je leuke dingen suggereren, zo blijkt.

6 miljoen
De filmpjes zijn inmiddels bijna 6 miljoen keren bekeken.

Bekijk
* Face Swap Masters - Best of Just For Laughs Gags

zondag 26 november 2017

Er moet meer geknuffeld worden

Er moet meer geknuffeld worden. Dat is de essentie van een recent artikel in het decembernummer van het grootste maandblad van Nederland Plus.


Het geeft ontspanning en vertrouwen, vermindert angst en versterkt sociale banden, aldus de inleiding van het artikel.

Speciaal hormoon
Waarom knuffelen zo gezond is, is niet helemaal bekend. 'Wel weten we dat er bij knuffelen een speciaal hormoon vrijkomt met de naam oxycotine', vertelt Ellen de Bruijn, universitair hoofddocent klinische psychologie aan de Universiteit Leiden.

Wereldknuffeldag
De donkere wintermaanden zijn bij uitstek geschikt om het knuffelen te praktiseren. Op 21 januari 2018 is het zelfs Wereldknuffeldag. Bezoek dan de stad Gouda, want daar staan dan op verschillende plekken vrijwilligers klaar om u een knuffel te geven.

Meer informatie
* Wereldknuffeldag (in Gouda)

zaterdag 25 november 2017

'Douaniers’ trakteren volgende week op frietjes als u België binnenrijdt

Voormalige grensovergangen in de Vlaamse plaatsen Doornik, Zelzate, Kelmis en De Panne worden volgende week eventjes omgevormd tot frituur.


‘Douaniers’ zullen er op zoek gaan naar hongerige bestuurders en hen trakteren op een portie friet. De actie kadert in de Week van de Friet, die plaatsvindt van 27 november tot en met 3 december.

Hongerke
De douaniers van de ‘Frietbrigade’ zullen chauffeurs proberen te betrappen op “een hongerke”, legt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de ludieke actie uit. De bedoeling is “het gevoel van thuiskomen” op te roepen. Het cliché wil immers dat elke echte Belg niets anders wil dan frietjes eten van zijn favoriete frietkot als hij terugkeert naar eigen land.

Waar wanneer?
Op maandag patrouilleren de douaniers in Doornik (Chaussee de Lille 956), dinsdag trakteren ze op frietjes in Zelzate (Beneluxlaan 1), woensdag trekken ze naar Kelmis (Rue de Liège 63) en donderdag spijzen ze de hongerigen in De Panne (Duinhoekstraat 143). De Week van de Friet is aan zijn achttiende editie toe.

Bron: Het Laatste Nieuws

vrijdag 24 november 2017

Koop vandaag maar beter niets!

Black Friday - dat is vandaag - heeft een aantal jaren geleden zijn intrede gedaan in Nederland. Alhoewel deze feestelijke koopjesdag een Amerikaanse traditie is, zijn er tegenwoordig ook een aantal Nederlandse retailers die op deze koopgekte inspelen.


Het beste is echter om vandaag niets te kopen. Dan hoeft u zich later ook niet bekocht te voelen, als u hetzelfde product voor dezelfde of een nog lagere prijs ziet aangeboden! De Volkskrant schreef er over; we laten hierna enkele citaten volgen.

60% gelijk of zelfs goedkoper
Volgens een steekproef van de Britse consumentenbond Which? is 60 procent van de producten die Britse (web)winkels als aanbieding aanprijzen in de rest van het jaar voor dezelfde en soms zelfs voor een lagere prijs te koop. Een enkele winkel erkent dat hij de prijzen na Black Friday nog verder verlaagt.

Sjoemelen
Which? hield een jaar lang de prijzen bij van 35 gewilde elektronicaproducten, keukenapparaten en verzorgingsmiddelen die vorig jaar op Black Friday met korting werden aangeboden. Sommige artikelen werden nog geen drie weken later voor tientjes minder verkocht. Ook sjoemelden winkels met de oorspronkelijke prijs. Een espressoapparaat dat op Black Friday werd afgeprijsd van 821 euro naar 392 euro had bij dezelfde winkelier lange tijd een adviesprijs van 651 euro.
'Dat is ook bij ons een bekend verschijnsel', zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. 'Winkeliers gaan soms heel creatief om met de adviesprijs.'

Echt koopje?
Dankzij internet kan de consument vandaag de dag veel beter nagaan of een koopje ook echt een koopje is, zegt de Consumentenbond. Een website als Tweakers laat bijvoorbeeld het prijsverloop van elektronische producten over een heel jaar zien.

Lees meer
* Het volledige artikel in De Volkskrant

donderdag 23 november 2017

Pepernoot of kruidnoot, dat is de kwestie

Ieder jaar voltrekt zich bij ons thuis tegen Sinterklaastijd hetzelfde tafereel. Ik heb zin in pepernoten en mijn vrouw koopt ze vol liefde, maar dan blijkt ze toch de verkeerde noten gekocht te hebben.


Ze beweert vervolgens, dat de door haar gekochte noten toch echt pepernoten zijn. En dat mijn gewilde noten kruidnoten zijn. En ze heeft nog gelijk ook! Taaltechnisch gezien dan. Want voor mij zijn en blijven pepernoten hetzelfde als kruidnoten.

Kruid- en pepernoten, wat is eigenlijk het verschil? 
Op het eerste gezicht zijn de lekkernijen goed te onderscheiden, maar toch lopen velen van ons - net als ik - vast als ze gevraagd wordt welk plaatje er bij welke naam hoort. Daarom nu de uitleg van het verschil, zodat het volgend jaar bij ons thuis allemaal vlekkeloos gaat verlopen.

De pepernoot
De pepernoot is gemaakt van roggemeel. Je kunt hem herkennen aan zijn onregelmatige dobbelsteenvorm. Ook is de pepernoot zacht en taaier van textuur. Verder heeft hij een honingsmaak en wordt hij gekruid met anijs. 

De kruidnoot
De kruidnoot (zie foto) zie je vaker door de lucht vliegen als Sinterklaas met zijn pieten op bezoek komt. Hij is een stuk harder en brosser dan de pepernoot, waardoor hij dan ook erg geschikt is om te gooien. De kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en speculaaskruiden, oftewel: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gemberpoeder, kardemon en witte peper.

Peper of geen peper, dat is de kwestie
In de kruidnoot zit dus peper, terwijl dit bij de pepernoot niet het geval is. Inderdaad, het is allemaal erg ingewikkeld. Niet gek dus, dat ze verward worden. Verder is de pepernoot rond van vorm en als het ware platgeslagen aan één zijde. De naam kruidnoot is wat verwarrend, aangezien de kruidnoot zijn smaak niet aan de kruiden, maar aan specerijen te danken heeft.

Gezondste keuze
De zachte pepernoten zijn veel luchtiger dan de brosse kruidnootjes. Pepernoten bevatten dan ook minder calorieën dan kruidnootjes. Bovendien zit er in kruidnoten een stuk meer (verzadigd) vet dan in pepernoten. Pepernoten zijn dus een gezondere en slankere optie dan kruidnootjes.

Bron: Het Laatste Nieuws en Gezondheidsnet

woensdag 22 november 2017

November: de moeizaamste, somberste, natste, grijste en meest nutteloze maand van het jaar?

Onder de titel 'In november kakken we massaal in' beschrijft het AD van vandaag de maand november als 'de moeizaamste, somberste, natste, grijste en meest nutteloze maand van het jaar'.


Kortom, het is allemaal kommer en kwel, wat de klok slaat. We citeren hierna het artikel. En het verrassend vrolijke slot!

Nutteloos en grijs
November is eigenlijk niets. Een nutteloze maand. Ga maar na: in januari en februari hopen we te schaatsen, in maart vangen we de eerste lente-uurtjes, van april tot en met augustus genieten we van de opwarming van de aarde, in september en oktober zomeren we na en in december is het feest.
Maar november? Die zorgt er alleen maar voor dat er twaalf maanden in het jaar gaan. "November is psychologisch gezien zó’n ingewikkelde maand," zegt psychiater en schrijver Bram Bakker. "Als je van feestdagen houdt, zijn ze er nog niet. Maar hou je er niet van, kun je er wel vast tegenaan gaan hikken. Al die winkels die je opdringen dat je gezellig moet gaan doen."
En juist dat valt niet mee. In november gaat het licht uit. Ineens is het grijs. Gemiddeld valt er 77,9 millimeter regen, alleen in oktober valt er iets meer. De millimeters zijn verdeeld over 75 uren regen. Plus zeven dagen dat er mist hangt. Getallen waarmee november z’n grijze imago verdient. December, januari en februari kunnen natter uitpakken, maar die worden nog wel eens opgefleurd met een mooi pak sneeuw. Niet in november.

Kunstlicht
"Ik was net in Spanje voor een marathon", zegt Bakker. "20 graden. Dan kom je terug en dan wéét je wat november met je doet. Een dreun. Zonlicht is zó belangrijk voor je gemoed. In november kakken we in. En als je dan die paar uur nog werkt in de buitenlucht, maar we zitten steeds meer binnen. Bij kunstlicht!"
62 uren zon telt november, twee per dag. Minder dan de helft van september, dat nog vers in ons geheugen ligt. Bovendien wordt deze eeuw steeds warmer. "Ook dat nog", zegt Bakker. "We zijn tegenwoordig gezegend met mooie nazomers. En dan komt november…"

Spreuken
De spreuken zeggen alles over de elfde maand: In november kom je tegen, harde wind en fikse regen… November heeft maar 30 dagen, maar dubbel wind en regenvlagen… En neem die ‘dagen van…’ die november op de kalender heeft staan: Dag van het partnergeweld (25 november)… Wereld Veganisten Dag (1 november). Gezellig. Gelukkig op de elfde nog wat carnaval.
En op vakantie gaan we ook al niet. "De vrije dagen zijn op", zegt John Souhoka van de ANWB. Althans, bij de meesten. Zo’n 1,4 miljoen mensen gaan wel even weg in november, zegt Elsje van Vuuren van het Nationaal bureau voor toerisme. Alleen in januari (als het geld op is) zijn dat er nog minder.

Peperdure winterbanden
Veel regen en weinig vakantie. "Dus is november dé filemaand van het jaar", zegt Souhoka. Gemiddeld 400 kilometer, op maandag en dinsdag zelfs 600. De langste file ooit is uiteraard ook van november, 25 november 2005: A2 tussen Amsterdam-Eindhoven, 92 kilometer! Kortom, in november doen we niks en staan we in het donker in de file. Op peperdure winterbanden, die achteraf niet nodig bleken.

Laagste aantal zelfdodingen
En als we net helemaal wanopig geworden zijn van het lezen van al die grijsheid, somberheid en ellende besluit het AD met een constatering, die het gehele inhoud tot dan toe volledig onderuit haalt.
November is "historisch gezien zo'n beetje de maand met het laagste aantal zelfdodingen van het hele jaar."  Daar worden we toch juist wel vrolijk van!?

dinsdag 21 november 2017

Interview met een slachtoffer van nepnieuws

Nepnieuws is aan de orde van de dag. In DWDD van afgelopen vrijdag wordt een slachtoffer van nepnieuws (zie foto) geïnterviewd.


Een prachtige vervolg op het voorgaande interview met o.a. Derek Sauer, die analyseerde dat de Russen eigenlijk alleen maar verwarring willen zaaien met het verspreiden van nepnieuws in het Westen. Zodat Poetin zich binnenlands kan manifesteren als de stabiele factor in een stabiel Rusland.

Bekijk
* De Partizanen - Nepnieuws

maandag 20 november 2017

Waarom heet het 'vorst' wanneer het vriest en niet 'vrost'?

In het Engels is vriezen to freeze met daarvan afgeleid frost, in het Duits is het frieren en Frost. Waarom is het in het Nederlands dan vriezen en vorst, met de 'r' en de 'o' omgedraaid?


Vrost zou dan toch logischer zijn? Of heeft vorst niet direct met vriezen te maken?

Veelvoorkomend
Jawel, vorst in de betekenis 'vriesweer' komt wel degelijk van vriezen. De klinker en de 'r' in vorst zijn in de loop van de tijd omgedraaid; vroeger was het daadwerkelijk vrost in plaats van vorst. Een klankverandering waarbij klanken van plaats wisselen wordt in de taalkunde metathesis genoemd wordt. Het is een veelvoorkomend verschijnsel, zeker bij de r-klank.

Kerstmis
Er zijn veel meer woorden die metathesis hebben ondergaan in het Nederlands. Voorbeelden zijn derde en dertig (afgeleid van drie); kerstmis (oorspronkelijk een 'christelijke mis'); of pulken (dat waarschijnlijk op dezelfde stam teruggaat als plukken). Het woord bron is ook een interessant geval: in het Middelnederlands veranderde bron naar born(e), nog altijd terug te vinden in de plaatsjes Born en Borne en in het Friese woord boarne voor bron. In het huidige Nederlands is dit uiteindelijk weer veranderd naar het oorspronkelijke bron.

Bron: Instituut voor de Nederlandse taal

zondag 19 november 2017

De professor en de student



Een professor gebruikt zijn lunch in de kantine van de universiteit. Een student gaat ongevraagd tegenover hem zitten aan dezelfde tafel.
De prof is daarvan niet gediend en zegt: "Een varken en een vogel lunchen niet samen."
Zegt de student: "Oké, ik vlieg wel naar een andere tafel."

De prof is gepikeerd vanwege dit antwoord en besluit om de student bij zijn volgend examen eens onderhanden te nemen. Op het volgende examen kan de student echter perfect op alle vragen antwoorden en de prof besluit om hem daarom tot slot een meerkeuzevraag te stellen.
Hij vraagt: "Op straat tref je twee zakken aan, in de ene zit een stapel bankbiljetten en in de andere zit verstand, welke kies je?"
"De zak met het geld," zegt de student, waarop de prof zegt: "In uw plaats zou ik die met verstand genomen hebben." 
Waarop de student zegt: "De mensen nemen meestal datgene wat ze niet hebben .. "

De prof is razend om dit antwoord, pakt het examenblad van de student en schrijft er 'onnozele hals' op. De student gaat weg, maar keert daarna terug.
Hij geeft het blad terug aan de prof en zegt: "Meneer, u hebt mijn examen wel ondertekend, maar vergat er het cijfer op te vermelden!"

zaterdag 18 november 2017

Hoe overleef je Nederland en de Nederlanders?

Op YouTube zijn inmiddels een flink aantal filmpjes verschenen onder de titel 'Survival Guide to the Dutch'


Ze zijn meestal geestig. En ook informatief, omdat ze Nederland door andermans - pardon: andermens - ogen laat zien.

Thema's
Uiteraard worden de thema's - zoals fietsen, de grachten in Amsterdam, Koningsdag en het Nederlandse eten - met de nodige overdrijving gebracht, maar dat doet de pret juist vergroten.
Bekijk maar eens een paar filmpjes. Bv. over het weer.

Het weer
De toelichting geeft al een idee: 'The Netherlands is a pretty great country, except for this one thing: the climate. Here's how to survive... the Dutch weather!'

Link
* How to survive the Dutch weather

donderdag 16 november 2017

Wat is de veiligste route?

Welke route is voor uw kinderen het veiligst om naar school te fietsen of te lopen? En wat zijn de autowegen naar uw werk met de minste auto-ongelukken?


Met een online website van verzekeraar Allianz kunt u dat nu opzoeken.

Zoeken op locatie, weggebruiker en dagdelen
Binnen de website kunt u zoeken op locatie en filteren op type weggebruiker en dagdelen. Door gebruik te maken van de zoekfunctie krijgt u inzicht in het risico op de plekken die voor u relevant zijn, zoals vaak gereden routes en uw directe omgeving.
Voor Veilige Route maakt Allianz gebruik van meerdere bronnen met ongevalsdata en verkeersgegevens uit de periode 2011 t/m 2015. Actuele data zullen worden toegevoegd zodra die beschikbaar komen, belooft Allianz.

Bekijk
* Veilige route

woensdag 15 november 2017

Plas grappen

Het Canadese TV-lachprogramma Just for Laugh publiceert regelmatig compilaties van haar grappen op YouTube.


Meestal zijn ze op thema gesorteerd. Recent verscheen er een overzicht van de grappen met als thema 'Plassen'.

Bekijk
* Hot Girl PEES Like A Man

dinsdag 14 november 2017

Overal beestjes in uw en mijn huis

Hebben we gisteren net ons huis helemaal schoongemaakt, of we worden geconfronteerd met een onthutsend artikel in Trouw, waaruit blijkt, dat dit allemaal niets helpt om alle kleine kruipende beestjes uit ons huis te houden.


Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Amerikaanse en Europese biologen.

Citaten uit het artikel:
'In een gemiddelde woning huizen meer dan honderd soorten spinnen, luizen, muggen en kevers. We leven in een natuurlijke rijkdom zonder naar buiten te hoeven.'

'Hun conclusie is voor de een geruststellend en voor de ander een nachtmerrie: het maakt nauwelijks uit of je de boel de boel laat of juist eeuwig schrobt, of je een huisdier hebt of alleen woont, de kleine kruipers komen toch wel binnen.'

'In alle vertrekken van een huis vind je dus hetzelfde insectenvolk. Uitzondering is de kelder. De kelder is, ecologisch gezien, een grot: vochtig, donker en nauwelijks voedsel. Hier vind je een grotere verscheidenheid aan geleedpotigen dan in enig andere kamer. Spinnen, mijt, kevers, duizendpoten, sprinkhanen, kreeftjes en nog veel meer. Het zijn soorten die zichzelf kunnen redden ook als de middelen schaars zijn, en die niet afhankelijk zijn van kruimels van de tafel of huidcellen en haar.'

Bemoedigend
Gelukkig sluit het artikel af met een zeer positieve en bemoedigende boodschap:

'Hóe die mens leeft, of hij poetst en boent of juist niet, de ramen potdicht houdt of open, maakt nauwelijks verschil. De onderzoekers hadden verwacht verschillen te vinden tussen huishoudens met of zonder huisdier. Maar ook die verschillen bleken niet significant.'

'De mens denkt zich in zijn huis af te sluiten van de buitenwereld en van de natuur, maar niets is minder waar. En dat is maar goed ook, schrijven de onderzoekers. Want contact met insecten, en met de micro-organismen die zij met zich meedragen, voedt de weerstand van de mens tegen vele ziekten.'

Bron: Trouw

maandag 13 november 2017

Bent U een perfectionist?

Vandaag is de 'week van de werkstress' begonnen. Maar hoe weet je of je gevoelig bent voor stress?



Bekend is in ieder geval, dat perfectionisten een grotere kans hebben om in een burn-out terecht te komen. Goed dus om even te checken of u er ook een bent.

Test met afbeeldingen
Het AD publiceert vandaag een test van Playbuzz die duidelijkheid zou moeten geven of u een perfectionist bent en dus meer gevoelig voor een burn-out. Bij een score van 9 of 10 bent u een ware perfectionist.
In deze test moet u uit afbeeldingen met geometrische figuren telkens het figuur zoeken dat lichtjes van de andere afwijkt. Op basis van 10 afbeeldingen kan deze test, volgens het AD, analyseren of u officieel mag toetreden tot het kamp van de 'diehard perfectionisten'.

Doe de test
* Bent u een perfectionist?