Translate

dinsdag 21 mei 2024

Bang voor een bij?

 

Kind: Kijk, Papa een bij!
Papa: Snel, geef me een opgevouwen krant
Papa: Dank voor alles wat je doet voor de planeet!

zondag 19 mei 2024

Vierpartijenaccoord

PVV, VVD, NSC en BBB hebben een regeerakkoord gesloten. Dat levert de nodige cartoons op. Maar welke zijn leuk en dus welke moet je kiezen?
Onderstaande reactie op X van ene HerrEngelbert vond ik wel origineel en leuk. Vandaar!

donderdag 16 mei 2024

Balkenbrij is wel degelijk heel lekker!

Volgens een artikel op 'Schoolbank' staat Balkenbrij op nummer 1 van de 'vieze gerechten' van vroeger die je als kind moest opeten, ook als je ze niet lustte. Wat een onzin!


Schoolbank publiceert de volgende negatieve omschrijving. 
1. Balkenbrij
Kan jij Balkenbrij nog herinneren? Dit was een soort van gek brood, wat gemaakt werd van restdelen van een varken, aangevuld met spek, lever, boekweitmeel, vocht en kruiden. Dit wordt vervolgens allemaal samen gekookt tot een dikke brij, vandaar de naam. Er zaten vaak van die vieze witte stukjes in… En die stank, bah!

Emotionele onzin
Van deze beschrijving klopt geen barst! Wat een emotionele onzin. Als er één gerecht is, dat juist heel lekker en smakelijk is, dan is het wel balkenbrij. En die lucht van gebakken balkenbrij: heerlijk. Kom maar op en ik eet de balkenbrij met smaak op. Ook op brood is het lekker!

Pap en levertraan
Ik kan het wel volledig eens zijn met de beschrijving en appreciatie van nummer 2.

2. Pap
Broodpap, havermoutpap, gortepap, lammetjespap. Bij het terugdenken aan aan pap krijg je waarschijnlijk de kriebels. De geur, de smaak en de structuur van pap waren echt verschrikkelijk. Het was zo vies, dat je het echt niet op wilde eten. Maar hoe langer je het liet staan, hoe viezer het wordt. Vaak haalde je de gorten er met een zeef uit…

In het schuurtje!
Als ik die pap niet at werd ik in het schuurtje achter ons huis gezet, werd de deur op slot gedraaid en mocht ik er pas uit, als ik het op had! Kom daar nu nog eens om!
Overigens, ik ken een heleboel mensen, die al die pappen juist wel lekker vonden en nog steeds vinden. Dus ja, ook die nummer 2 is misschien toch wel betrekkelijk. Al kunt u er mij niet voor wakker maken.

Levertraan
Ik kan het ook eens zijn met de negatieve beschrijving van nummer 3:

3. Levertraan

Dagelijks een lepel levertraan. Het is een dierlijke olie, gewonnen uit de lever van kabeljauw, schelvis en andere vissen uit de familie van kabeljauwen. Het was afschuwelijk om in te nemen. Alleen de lucht was al verschrikkelijk…

Ik ken geen mensen, die levertraan als kind met plezier hebben ingenomen gekregen - met een lepel gevoerd- en nog lekker vinden. En u?

maandag 13 mei 2024

De non-verbale communicatie van motorrijders

Het is mooi weer. Dus zien we weer de nodige motorrijders onderweg. Met hun gebaren. Maar wat betekenen die? Het Algemeen Dagblad wijdt er een verhelderend artikel over. We citeren.

Linkerhand en V-teken: groeten
Motorrijers doen veel dingen net even anders dan andere weggebruikers. Zo groeten ze elkaar bijvoorbeeld vaak door hun linkerhand even op te steken. Soms maken ze er ook een V-teken bij.

Twee keer op helm tikken: politie!
Wanneer meerdere motorrijders samen op pad zijn, zie je soms dat ze met hun linkerhand twee keer op hun helm tikken. Dat betekent niet dat ze medeweggebruikers voor gek verklaren. Het is een waarschuwingssignaal. Op enkele motorrijders-fora op internet wordt het tikken op de helm als volgt omschreven: ‘door met je linkerhand op de bovenkant van je helm te kloppen breng je andere motorrijders op de hoogte van de taken van de politie op de weg’.

In de praktijk wordt het echter vooral gebruikt om te waarschuwen dat er politie in de buurt is, voor het geval iemand van plan was iets te doen wat door de agenten niet wordt gewaardeerd. Het wordt ook gedaan om elkaar te waarschuwen voor snelheidscontroles. Deze zogeheten ‘cop tap’ is in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland, vooral ingeburgerd wanneer motorrijders in groepen rijden.

Trapgebaar is bedankje
Tot zover de gebaren die vooral bedoeld zijn voor mede-motorrijders. Want er wordt ook wel eens gegroet of een gebaar gemaakt naar automobilisten en dat ziet er voor de niet-kenners van de motor-gebarentaal soms onbeschoft uit. Zo kan het gebeuren dat je - wanneer je bijvoorbeeld ruimte maakt voor een door het midden rijdende motorrijder - deze vervolgens een ‘trapgebaar’ ziet maken. Dat is echter niet bedoeld als ‘trap na’, maar als bedankje.
Motorrijders kunnen namelijk niet altijd een hand van het stuur halen. Bijvoorbeeld als ze voor het rode licht staan en de koppeling hebben ingeknepen, of als het allemaal snel moet gaan en ze geen tijd hebben om een hand van het stuur te nemen. Ook in een drukke omgeving, zoals bij het tussen de file doorrijden, houden ze het liefst twee handen aan het stuur.

woensdag 8 mei 2024

Plakshot is er gelukkig nog/weer

Arjen Lubachs 'Avondshow' is afgelopen en 'Even tot hier' loopt over enkele weken af. Maar gelukkig is daarmee de satire op TV niet verdwenen. Want 'Plakshot' is terug.


Met mooie onderwerpen. Zoals de parodie op al die onruststokers in de politiek en in de pers, die - naar het leek - wel hoopten, dat de dodenherdenking op 4 mei verstoord zou worden. Wat niet gebeurde, "maar het had hypothetische gezien wel gekund". En over Rutte en de NAVO. Verder: Ajax slecht? Het Songfestival, Joost Klein, Europapa! Daar heeft iedereen een mening over. En Jos zoekt zijn pakketje. Heeft iemand in de buurtapp deze misschien gezien?

Bekijk: 
* Aflevering 1 -6 me 2025

dinsdag 7 mei 2024

Een strategie tegen pesters

Het onderstaande verhaal over de aanpak van pesters is overgenomen van de Facebookpagina van Politie Basisteam Amersfoort. 

Ik krijg een verontrustende mail binnen van een bezorgde moeder. Ze schrijft dat haar zoon, Jonathan, wordt gepest door klasgenoten. Onderweg van school naar huis wordt hij vaak achternagezeten door drie jongens die hem schoppen en slaan. Waarom Jonathan gepest wordt is totaal onduidelijk. Als hij naar huis fietst, belt hij zijn vader zodat die weet of Jonathan iets overkomt. 

‘Ik heb naar het politiebureau gebeld, daar kreeg ik te horen dat ik aangifte moest doen. Mijn zoon wil dat niet, omdat hij dan nog banger wordt. Ik heb er geen vertrouwen meer in dat het goed komt. Help, wat moet ik doen?’, eindigt de moeder haar mail. Ik besluit om Jonathan uit te nodigen op het bureau.

Als Jonathan op mijn uitnodiging verschijnt, zie ik een normale jongen van 14 jaar. Ik vertel hem dat ik een nieuwe strategie wil uitproberen. ‘Wat vind je ervan als ik de drie klasgenoten uitnodig en ze vraag om te stoppen jou te pesten, slaan en schoppen? In ruil daarvoor kunnen ze strafvervolging voorkomen door jou excuses aan te bieden.’

Jonathan kijkt mij vragend aan en vraagt hoe ik dat ga doen. Hij is bang dat het alleen maar erger wordt. ‘Vindt u het erg als ik zeg dat ik niet durf?’, zegt Jonathan. ‘Ik ga jou precies vertellen wat ik heb bedacht’, zeg ik. Ik ga staan en zet twee draaibare bureaustoelen neer. Een stoel zet ik in hoogste stand en een stoel in de laagste. Nu vraag ik hem om eerst op de lage stoel te gaan zitten en vraag hoe dat voelt. ‘Klein’, antwoordt Jonathan. Dan laat ik hem plaatsnemen op de hoge stoel. ‘Dit voelt veel beter’, zegt hij.

Je maakt je groot en gaat op de hoge stoel zitten. Ik vraag jouw pester of hij zijn excuus wil aanbieden, zodat er geen aangifte gedaan wordt. Het enige wat jij doet is hem aankijken en geloven dat je de baas bent.’ Je zult zien dat de pesters onzeker worden. 

Op de afgesproken dag is de onwennigheid van het gezicht van de klasgenoot af te lezen. Jonathan staat op, begroet hem, kijkt hem strak aan en geeft hem een hand. Ik zie de schrik in de ogen van de klasgenoot. Nadat de jongen op de lage stoel is gaan zitten, houd ik een inleidend praatje. De klasgenoot kijkt naar beneden en heeft zijn armen gekruist. Jonathan zit fier overeind en kijkt zijn klasgenoot recht in de ogen. ‘Het spijt me dat we je gepest hebben Jonathan’, zegt de jongen al draaiend op zijn bureaustoel. Jonathan groeit met de seconde. Duidelijk leg ik de klasgenoot uit dat hij het aan Jonathan te danken heeft dat er geen aangifte tegen hem wordt gedaan.

Als de klasgenoot het bureau verlaat, licht ik zijn ouders in. Zij zijn blij met de gang van zaken en bedanken mij voor de bemiddeling. Terug in de kamer bij Jonathan heerst er een hoerastemming. De stap wordt nog twee keer herhaald bij de andere klasgenoten. Na het afsluiten van de dag breng ik de moeder van Jonathan op de hoogte. Als ik weken later nog eens bij Jonathan langsga, begroet hij me met een stevige hand. ’Bedankt’, voegt hij eraan toe. Hij heeft geen last meer van ze gehad.

vrijdag 3 mei 2024

Welke koe is net iets anders?

 

U ziet een verzameling koeien. Ze vertonen heel veel overeenkomsten, zoals hun houding en de nieuwsgierige manier waarop ze de wereld in kijken. Er is echter één koe die net iets anders is dan de rest. Welke koe is dat en waarom? Let op de details!