Inderdaad, het is weer snertweer. Oftewel tijd om erwtensoep te eten. Iedere keer weer lekker, althans, dat is onze opvatting.
Maar waar komt het woord en het recept eigenlijk vandaan? Onze onvolprezen Consumentenbond verschaft in haar zojuist verschenen blad van februari helderheid. En vertelt ook nog even, waar je volgens 6 erwtensoepexperts kwa smaak de beste soep kunt kopen.
Fries?
Er blijken diverse verklaringen voor de naam snert. Zo zou snert uit het Fries stammen, al is de betekenis dan 'dunne soep' of 'iets van weinig belang'. Maar het kan ook van het woord 'snerten' komen, wat 'iets heel erg gaar koken' betekent.
Grieks
Het recept voor erwtensoep stamt al af van de Griekse beschaving van 500 vóór Christus. Wat het typisch Noord- en Oost-Europees maakt is de dikte ervan: zo dik als pap.
Een dag later
Erwtensoep is nog lekkerder wanneer je hem pas een dag na bereiding eet. Traditioneel eet je erwtensoep met roggebrood met katenspek, kaas of boter.
Aldi
Qua smaak wijzen zowel het consumentenpanel als de 6 erwtensoepexperts de erwtensoep van Aldi als winnaar aan. Deze erwtensoep (Aldi de hete ketel Hollandse erwtensoep, prijs: € 1,19, 800 ml) krijgt ook om nog andere redenen zowel het predicaat 'Beste uit de Test' als 'Beste Koop'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .