Translate

dinsdag 31 januari 2023

Corruptie: wereldwijd per land

De jaarlijkse Corruption Perceptions Index (CPI) 2022 van Transparency International laat een wereldwijde stagnatie zien in de bestrijding van corruptie; de meeste landen hebben in het afgelopen jaar opnieuw weinig tot geen vorderingen geboekt.



Nederland staat er nog steeds goed voor, maar heeft met 80 punten (een daling van 2) wel haar laagste score ooit behaald, met name vanwege achterblijvende regelgeving op het gebied van politieke integriteit.

Laagste score ooit 
Met een achtste positie in de ranglijst wordt Nederland nog steeds gezien als een van landen met een weinig corrupte publieke sector, maar nooit eerder was de score voor Nederland (80) zo laag. Dit komt onder meer door het ontbreken van adequate maatregelen op het gebied van politieke integriteit, wat leidt tot een ‘draaideur’ voor bewindspersonen en gebrekkige controle op financiering van politieke partijen. Als het gaat om toezicht op de invloed van lobbyisten op de politiek hoort Nederland tot de zwakst gereguleerde landen in West-Europa.

Andere opmerkelijke resultaten
- Denemarken behoudt haar eerste plaats met 90 punten, een stijging van 2.
- Somalië zakt naar de laatste plaats met 12 punten, een verlies van 1.
- Hongarije zet haar langjarige daling door en is in 2022 voor het eerst het land met de laagste score in
de regio West-Europa/EU, met slechts 42 punten en positie 77 in de ranglijst.
- Het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 een opvallende daling van 5 punten gemaakt, met name vanwege schandalen waarin particulieren eenvoudig politieke invloed wisten te kopen; dit is een voorbeeld van hoe ook landen in de (sub)top niet immuun zijn voor corruptie.
- Oekraïne laat de afgelopen 10 jaar vooral een stijgende lijn zien. Het land bevindt zich nog steeds in de lagere regionen van de CPI, maar is met een stijging van 8 punten in 10 jaar opgeklommen van de 144ste naar de 116de

Link
* Bekijk de corruptie-index 2022 per land

zondag 29 januari 2023

Heeft Lux van vvHoogland wereldrecord bal hooghouden?

Veel jongens hebben voetbal als hobby, maar duizenden keren hooghouden? Dat is niet voor iedereen weggelegd. De 8-jarige Lux Briel kan dat wel, vijfduizend keer maar liefst. Mogelijk is dat een wereldrecord. Lux hoopt dan ook op een vermelding in het Guinness World Records.

Terwijl de 8-jarige prof in spe met zijn voeten tegen de bal tikt, vertelt hij waarom hij dit zo graag doet. "Ik vind de bal hooghouden leuk, omdat ik dan goed controle heb over de bal." Wel moet Lux dat met mate doen, want zo'n lange tijd gecontroleerd deze vaardigheid uitvoeren is blessuregevoelig. "Ik kreeg heel erg last van mijn nek en dat deed heel erg pijn. Ik moet dan namelijk de hele tijd naar beneden kijken."

Beetje remmen
De jonge voetballer viel op toen zijn vader Collin Briel alle trucjes van Lux filmde en op Instagram plaatste. Collin vertelt: "We proberen hem wel een beetje te remmen, want hij wil alleen maar trainen, trainen, trainen. Maar we proberen hem te ondersteunen waar nodig."

VV Hoogland, Vitesse en Paris Saint German
Naast het hooghouden kan Lux ook heel goed uit de voeten op het veld zelf, zoals bij de club waar hij nu traint: VV Hoogland. En dat is niet onopgemerkt gebleven.

Al snel stond profclub Vitesse namelijk voor de deur. De Arnhemse ploeg heeft een aantal samenwerkingen met lokale verenigingen. Ze bieden Lux nu een stage aan. Hoofd Jeugdscouting bij Vitesse, Erol Kalay, is enthousiast: "Hij is een van de besten met excellente technische vaardigheden."

Het liefst zou de 8-jarige echter later bij Paris Saint Germain spelen. Of ook die droom uitkomt? Dat zou mooi zijn, in de eerste plaats voor hemzelf, maar ook voor VV Hoogland en voor Hoogland!

Bron: HooglandSamen (met twee videos!)

vrijdag 27 januari 2023

Deloitte verdiende al snuivend en slikkend 6 miljoen aan mondkapjes

Accountantskantoor Deloitte* heeft inmiddels 6 miljoen verdiend met het onderzoek - in opdracht van het kabinet Rutte en speciaal van het Ministerie van VWS - naar de vraag hoe Sywert van Lienden en zijn twee companen 9 miljoen verdienden aan de mondkapjes.

€6.000.000 heeft dat dus gekost. Daar hebben 10 mensen zo'n anderhalf jaar aan gewerkt voor €250,- per uur.

Datzelfde accountantskantoor wordt beschreven door oud politie-topvrouw Inge Bryan in een interview met het FD. Ze stapte van de AIVD en de Nationale Recherche over naar Deloitte, maar kon niet wennen aan de drugskoeriers die af en aan reden op de vrijdagmiddagborrels.

Citaat: 'De amoraliteit van de Zuidas is mij een doorn in het oog.'

*) Deloitte is een organisatie in Nederland op het gebied van de financiële en zakelijke dienstverlening. Het is deel van de internationale Deloitte Touche Tohmatsu, en was voorheen bekend als Deloitte & Touche. Deloitte levert diensten op het gebied van accountancybelastingadviesconsultancyfinancieel advies en juridisch advies en zit op de Zuidas van Amsterdam. 

donderdag 26 januari 2023

Hebt u de Pindakaasdag gevierd?

Pindakaas past binnen een gezond voedingspatroon en mag je dagelijks eten. Let er wel op dat je de juiste pindakaas kiest. En de pot op zijn kop bewaart!



Afgelopen dinsdag vierden we daarom de Dag van de Pindakaas. Het AD berichtte erover. We citeren. 

Gezond
Pindakaas bestaat al meer dan honderd jaar en is niet meer weg te denken van de Hollandse ontbijttafel. Het is bij kinderen favoriet broodbeleg en ook veel volwassenen zijn gek op het smeuïge goedje. Pindakaas is een gezonde dagelijkse keuze als je de juiste pot eruit pikt, zegt Tara Eikenaar, woordvoerder van het Voedingscentrum.

100%
Op Nationale Pindakaasdag brengen we een ode aan pindakaas en dat is terecht volgens Eikenaar: ,,Als je voor het schap met broodbeleg staat, valt er heel wat te kiezen. Gelukkig is een gezonde keuze op het gebied van pindakaas makkelijk gemaakt. Alle ‘100 procent pindakaas’ valt binnen de Schijf van Vijf. De naam zegt het al: in ‘100 procent pindakaas’ zit niets anders dan pinda’s. Een besmeerde boterham komt overeen met iets minder dan een handje noten, dat dagelijks wordt aanbevolen.”

Aan veel potten pindakaas in de winkel wordt vaak zout en soms suiker toegevoegd, dat is minder goed voor je gezondheid. 

Zelf pindakaas maken
Tv-chef Danny Jansen is gek op pindakaas: ,,Je kunt het in de supermarkt kopen, maar ook heel makkelijk zelf maken. Maal een zak pinda’s fijn in de keukenmachine; meer werk is het niet. Je kunt er een beetje olie aan toevoegen om het wat vetter en smeuïger te maken, maar als je noten fijnhakt komt er al olie vrij, dus het hoeft niet.”

Gezond
Eikenaar: ,,Pinda’s zijn officieel geen noten maar peulvruchten, maar vanwege hun eigenschappen en samenstelling worden ze tot de noten gerekend. Het eten van pinda’s en noten verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in zit. Met een handje noten (25 gram) per dag doe je je lichaam een groot plezier. Bovendien leveren noten ijzer, vitamine E en vitamine B1.”

Ondersteboven
Ben je al een ‘100 procent pindakaas’-liefhebber, dan ben je vast bekend met het harde laagje pindakaas onderin de pot en de olielaag bovenop. Pindakaaslifehack: bewaar de pindakaaspot ondersteboven: zo blijft de olie zich door de pot bewegen en droogt je pindakaas niet uit.

Lees het gehele artikel
* AD: Waarom je je pot pindakaas het best op zijn kop bewaart

zondag 22 januari 2023

Welk woord gebruikt u voor glijden over het ijs?

Glijden over het ijs of op aangestampte sneeuw: het kan gevaarlijk zijn, maar voor veel mensen is het juist een spelletje. Maar het heet lang niet overal ‘glijden’. Welke woorden zijn er nog meer? 

Miet Ooms zocht het uit voor het nieuwe nummer van Onze Taal. U ziet de uitkomst hierboven. 

zaterdag 21 januari 2023

De slager en de bankdirecteur

Een goede vriend van mij is slager. Hij heeft een hekel aan de verminderde dienstverlening van veel bedrijven en instellingen, waaronder die van de verschillende Nederlandse banken, zoals de ING, de ABN-AMRO, de RABO en de andere banken. Hierdoor is er in verschillende plaatsen geen enkel bankfiliaal meer en zijn in grote plaatsen verschillende filialen gesloten.


Maar ook bij andere bedrijven, zoals bv. de energiebedrijven en veel overheden, is de dienstverlening soms bedroevend. Ze zijn moeilijk telefonisch bereikbaar, het is vaak lang wachten na een ingewikkeld keuzemenu en ook bv. de opzegmogelijkheden zijn op de websites zo veel mogelijk verstopt. Daarom onderstaande verhaaltje over een slager en een bankdirecteur.

Toen een bankdirecteur een slagerij binnen kwam, kon de slager het niet laten om de houding en de regels van de banken eens in zijn slagerij toe te passen :
Eerst liet hij hem ongeveer dertig minuten op een stoel zitten. Toen hij er zin in had, vroeg hij hem wat hij wilde. Hij antwoordde dat hij hamburgers wilde. De slager vertelde hem dat ze sinds kort alleen nog hamburgers verkopen op vrijdag.
Hij bestelde daarom worsten. De slager vertelde hem dat ze die alleen op dinsdag en donderdag van 8.30 tot 10.00 uur verkopen. Geconfronteerd hiermee bestelde de bankdirecteur een kip, "graag in vieren gesneden." De slager reikte hem de kip aan, met een mes en een schaar, en zei dat hij de kip zelf moest knippen. Zoals hij had gehoopt, antwoordde de bankdirecteur, dat hij niet wist hoe hij het moest doen en dat het knippen niet het werk van de klant was. De reactie van de slager: "Omdat het de eerste keer is, zal ik je helpen, maar vanaf nu moet je het alleen doen, omdat de instructies over hoe het te doen beschikbaar zijn op de website en op de mobiele app."
De bankdirecteur werd boos en vroeg om de baas te spreken. De slager vertelde hem, dat als hij niet een afspraak per app of website met de baas maakte het onmogelijk zou zijn om met de baas te praten.
Uiteindelijk nam de bankdirecteur woedend de kip en de worst mee. De slager pakte hem in en naast de kosten van beide producten voegde hij een bedrag voor administratiekosten toe .
De slager heeft de bankdirecteur nooit meer terug gezien.

vrijdag 20 januari 2023

Abe Lenstra, niet de bekende voetballer



In de tijd dat Abe Lenstra een bekende voetballer was, was er ook een vertegenwoordiger in schoenen die zo heette. Hij stelde zich een keer aan een schoenverkoopster voor als 'Abe Lenstra, niet de bekende voetballer', waarop de verkoopster zei: 'Maria, niet de Maagd.'

Tweet van taalkundige Wim Daniëls

donderdag 19 januari 2023

Is het daar druk?

Bent u van plan naar een winkel te gaan? Of een museum te bezoeken? Of naar een stadscentrum te gaan? Dan kunt u in Google Maps zien of het er druk is of niet! 


U vindt deze informatie zowel in de app als op de site.

Zo gaat het
Zoek naar de locatie (bv. een supermarkt), tik erop en scroll naar beneden tot u een grafiekje ziet. Die toont hoe druk het gedurende de week op verschillende momenten meestal is! Handig toch!?

Link:
* Google Maps
* Instructiefilmpje van PlusOnline

woensdag 18 januari 2023

Nieuwsbrief: zo maar ter opvrolijking en informatie!

Velen ontvingen tot enige tijd geleden dagelijks een bericht met daarin de inhoud van onze blog van die dag. Helaas heeft Blogger - dat is Google, de ontwerper van de blog - deze mogelijkheid voor een dagelijks bericht niet meer. Vandaar, dat ook u misschien sindsdien niets ontvangen hebt.


Wij hebben nagedacht over de wijze waarop wij u nu van dienst kunnen zijn. En hebben daarom inmiddels de mogelijkheid ontwikkeld om regelmatig (bv. tweewekelijks) een korte nieuwsbrief te ontvangen met daarin de laatste actuele berichten van onze blog. Zo maar, ter opvrolijking en informatie. 

Indien u een - uiteraard gratis - abonnement op deze nieuwsbrief wilt kunt u zich via de volgende link aanmelden en wordt de nieuwsbrief u automatisch toegezonden. Inclusief de zojuist verschenen eerste nieuwsbrief! 

Ja, stuur mij de gratis nieuwsbrief, zo maar ter opvrolijking en informatie. 

We hopen u met dit alles van voortgezette dienst te zijn!

Redactie 'Leuk en Informatief'

maandag 9 januari 2023

Je autostuur anders vasthouden kan je leven redden

Rij jij al langer dan twintig jaar met de auto? Dan is de kans groot dat je hebt geleerd om je handen bovenaan het stuur te plaatsen, op tien voor twee. Maar volgens verschillende internationale studies kan die houding levensgevaarlijk zijn. Zo meldt een artikel in het Algemeen Dagblad. We citeren. 

Je rijinstructeur heeft je er misschien wel tientallen keren aan herinnerd: je handen moeten, net zoals een klok, op tien voor twee staan. ‘Alleen zo kan je veilig en snel reageren op verkeerssituaties’, klonk het. Sinds een tiental jaar verwijzen de meeste auto-experten die theorie echter naar de prullenbak.

Zware verwondingen
,,Dat heeft alles te maken met de opkomst van de stuurairbag”, zegt Jense Hooghiemstra, instructeur bij het Belgische Slipway. ,,De airbag is een systeem dat is ontworpen om de fysieke schade bij een zwaar ongeval te beperken. Concreet gaat het om een grote zak, die zich met een enorme snelheid zal opblazen vanuit je stuur. Zo beschermt die je hoofd tegen een zware klap. Het probleem is echter dat die airbag bij een botsing schuin uit je stuur zal ontploffen. Als je je handen dan bovenaan het stuur hebt geplaatst, kan dat ervoor zorgen dat je handen of armen naar achter worden gekatapulteerd. En dat kan tot zware verwondingen leiden.”

Iets wat de Amerikaanse verkeersinstantie NHTSA bevestigt. ,,Door een onjuiste plaatsing van de handen kunnen er ernstige letsels optreden.” Denk daarbij aan gekneusde ledematen, vingers die geamputeerd moeten worden of stukken huid die worden afgescheurd. Daarnaast kan je hand door de enorme explosie ook tegen je hoofd schieten. Dat kan leiden tot zware hersenschuddingen of gebroken neusbeentjes.

Wat is de juiste houding?
Om ernstige verwondingen te voorkomen, raden specialisten overal ter wereld aan om je handen op kwart voor drie aan het stuur te plaatsen. Zet je handen dus aan de uiterste zijkanten van het stuur. Zo verminder je de kans op fysieke letsels door de airbag. ,,Bovendien zal je soepeler kunnen sturen, en is je zithouding zo ook automatisch beter”, zegt instructeur Jense. ,,Het is niet voor niets dat fabrikanten de richtingaanwijzers en hendels voor ruitenwissers op die hoogte plaatsen. Dat is allemaal bedoeld om het je als bestuurder zo makkelijk mogelijk te maken.”

Bron AD:
* Rij jij ook nog met je handen op tien voor twee? Je stuur anders vasthouden kan je leven redden