'Je moet acht glazen water per dag drinken'. 'Van bleekselderij word je dun'. 'Champions beschermen je tegen borstkanker'. 'Van citroenen ga je harder lopen en word je niet grijs'. Dieethypes en dieetgoeroes zijn aan de orde van de dag. Maar het zijn allemaal onbewezen mythes, die worden geventileerd.
70 hardnekkige misverstanden
Dat blijkt uit het nieuwe boek 'Voedingsmythes. Over valse hoop en nodeloze vrees' van de hand van Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de VU in Amsterdam. Hij haalde zijn inzichten uit ruim zeshonderd bronnen en 45 jaar wetenschappelijk onderzoek. Hij behandelt 70 hardnekkige misverstanden over onder andere bleekselderij, suiker, eieren, kokosolie, biologisch voedsel, vitamine A, meergranenbrood en asperges.
Oeganda
Al die indianenverhalen over voeding zijn trouwens een typisch westers welvaartsverschijnsel. Katan zegt hierover in het dagblad 'Trouw'. ''In Oeganda, waar mensen tot 's avonds laat op het land werken om niet te verhongeren, hoor mje geen voedingsmyhes. Maar wij hebben een waterdicht huis en tijd en geld genoeg. Wij vinden het leuk om aan tafel te vertellen: Van Bleekselderij val je af. Goh, wist je dat niet?"
Rode wijn
Bij RTL-Nieuws ontrafelt Katan de mythe van de rode wijn. "Dit hangt samen met de mythe over antioxidanten. Niet alleen de alcohol zou gezond zijn, maar ook stoffen uit de druivenschil die als antioxidant werken. Het was een van de voedingstheorieën die met het meeste enthousiasme werden ontvangen, maar uiteindelijk klopt het toch niet. Alleen wil de mythe maar niet dood."
"De Gezondheidsraad zegt: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Als je niet drinkt, moet je er voor je gezondheid niet aan beginnen. Alcohol heeft meer nadelige dan positieve gevolgen."
"Veel onderzoek naar alcohol is betaald door de producenten van alcohol. Die hebben meer belang bij studies naar het positieve effect van alcohol op hart- en vaatziekten dan bijvoorbeeld borstkanker. En juist borstkanker wordt door alcohol bevorderd. Het is niet de voornaamste oorzaak, maar dit is wel een van de weinige dingen die je er zelf tegen kan doen."
Link
* De website van Martijn B. Katan, Em. hoogleraar Voedingsleer Vrije Universiteit Amsterdam
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .