Japan en Zuid-Korea
In Azië willen vrouwen graag dat hun huid zo licht mogelijk blijft. Niet alleen zijn producten om je huid te verlichten er populair, ze dragen er ook lange kleren en grote hoeden om hun licht velletje te beschermen. Zelfs speciale lappen stof om de armen te bedekken behoren er tot de zomerse garderobe.
Op het strand in Japan of Zuid-Korea kijkt niemand er van op dat vrouwen in speciale zwemjasjes paraderen, inclusief leggings die gemaakt zijn van uv-werend materiaal. Een zwemshort, waterproof hoed en soms zelfs een gezichtsmasker, en de Aziatische strandlook is compleet.
Australië en Nieuw-Zeeland
In Australië en Nieuw-Zeeland is je lichaam goed bedekken de norm, omdat het dunne laagje ozon boven deze twee landen ervoor zorgt dat de uv-stralen er extra schadelijk zijn. Australië heeft daarenboven het hoogste aantal diagnoses van huidkanker ter wereld. Er loopt al een lange tijd de "slip, slop, slap, sleek, slide"-campagne in het land om strandgangers aan te moedigen hun huid te bedekken. Dat betekent zoveel als: "slip on a shirt" (doe een T-shirt aan), "slop on some sunscreen and slap on a hat" (breng zonnecrème aan en zet een hoed op), "seek shadow" (zoek schaduw) en "slide on sunglasses" (draag een zonnebril). Je lichaam zoveel mogelijk bedekken is er dus niet vreemd en zelfs de gezondste optie.
China
Vergeet de boerkini, de facekini is een bedenksel van een ondernemer uit 2014 om het gezicht van ijdele Chinese dames te bedekken. Om een lichte huid te behouden, proberen vrouwen zo hun blootstelling aan de zon in te perken. De facekini's bestaan in verschillende kleurtjes en ontwerpen, en zijn vooral populair bij wat oudere zwemsters. Ook kledij over je zwempak, in de schaduw blijven en hoeden zijn er bon ton op het strand.
India
In India verschijnen vrouwen vaak bedekt op het strand, als knipoog naar hun bescheidenheid in de traditionele Indische cultuur. Het is niet vreemd om vrouwen op het strand of aan het zwembad te zien in een volledige sari of salwar kameez, zoals de lange, traditionele kledij wordt genoemd. Er zijn wel vrouwen in India die bikini's dragen in een privézwembad van een hotel of zwemclub, maar dat is een kleine minderheid.
Brazilië
De andere zijde van het spectrum vind je in Brazilië. Topless is er bij wet verboden, maar de bikini viert er wel hoogtij. Met als basisregel: laat zoveel mogelijk van je lijf zien. Voor Brazilianen is het strand een plaats voor sociaal contact en interactie, maar ook een plek waar met lichamen gepronkt wordt.
Minuscule bikinibroekjes en strings zijn niet abnormaal op stranden van bijvoorbeeld Rio, en de rol van de bikini is net zozeer bepaalde lichaamsdelen strategisch bedekken als er andere laten zien. Het belangrijkste voor Braziliaanse vrouwen is om je mooi, aantrekkelijk en comfortabel te voelen in je bikini, dat echt als een fashion item gezien wordt waar je trots op bent.
Israel
Israel is misschien wel hét voorbeeld bij uitstek in het debat over religie en zwemkledij. Er is minstens één strand langs de kustlijn van de Middellandse Zee gereserveerd is voor religieuze joden of moslims die een duik willen nemen. Dat specifieke strand, ten noorden van Tel Aviv, is omringd door een hoog stuk muur, met aparte zwemgedeelten voor mannen en vrouwen. Toch bedekken gelovige vrouwen er vaak nog steeds elke centimeter van hun lijf, en de Boerkini is er ook populair bij joodse vrouwen.
Buiten die afgebakende zone zijn er wel hippe badpakken en bikini's te spotten, bij seculiere Israëlische vrouwen. Sommigen zijn zelfs heel schaars gekleed of laten het bovenstukje van hun bikini thuis. Maar ook tussen die schaarsgeklede dames is het niet vreemd om een vrouw in een boerkini of een volledige boerka te spotten op het strand.
Bron: Het Laatste Nieuws
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .