Zilver- en papiervisjes: hoe kom je ervan af en hoe houd je ze buiten de deur? Radar vroeg kijkers om tips en legde deze huismiddeltjes voor aan Milieu Centraal.
Voor je flink aan de slag gaat met het wegjagen van de beestjes is het overigens wel van belang dat je vaststelt of het gaat om zilver- of papiervisjes.
Verschillen tussen zilver- en papiervisjes
Zilvervisjes zijn zo'n 7 tot 12 mm, en zijn - zoals de naam al doet vermoeden - zilver. Papiervisjes zijn iets groter (worden ongeveer 15 mm) en zijn grijs met spikkels.
Beide soorten hebben een voorkeur voor een vochtige en warme omgeving, maar zilvervisjes vind je vaker in vochtige ruimtes. Als je in een nieuwbouwwoning zit, is de kans aanwezig dat je last hebt van papiervisjes. Zij komen af op bouwvocht in het cement. De beestjes zijn actief in het donker.
Trucjes om van de beestjes af te komen
Heb jij trucjes om zilver- en papiervisjes buiten de deur te houden? Dat vroeg Radar aan WhatsApp-abonnees.
Kijkers tipten: gebruik zetmeel als lokaas, of een zakje of mandje met kaneel, nootmuskaatpiment en salie of laurier. Beide methoden zullen echter weinig effect hebben, liet Milieu Centraal aan Radar weten. De insecten kunnen namelijk niet ruiken.
Wat dan wel?
1. Een vochtige doek of halve aardappel neerleggen
Wat wel kan helpen om zilvervisjes te vangen: een vochtige doek of halve aardappel neerleggen. De beestjes komen af op vocht. Als je ziet dat de insecten zich hebben verzameld, doe dat de doek of aardappel in een plastic zak en sluit deze af.
2. Spinnen laten zitten!
'Spinnen laten zitten', adviseert Francine. Een goede raad, vindt Milieu Centraal. Spinnen eten beide soorten 'visjes'. Vooral de trilspin - die een onregelmatig web op de grond maakt - vindt het een lekker maaltje!
3. Opzuigen met de stofzuiger
'Opzuigen met de stofzuiger!', schrijft Piet ons. Milieu Centraal: 'Dat kan altijd. Het is onwaarschijnlijk dat de visjes uit de stofzuigerslang kruipen, omdat deze lang en glad is.'
4. Pas op met ('biologische') sprays!
Heb je echt veel last van de insecten? Wees erg terughoudend met het gebruik van sprays. In de spuitbussen zitten vaak pyrethroïden. Die stof is schadelijk voor kinderen, bijen en waterleven. Kijk ook uit met producten die claimen biologisch te zijn. Natuurlijk pyrethine is net zo schadelijk.
5. Schakel bij grote overlast een professionele bestrijdingsdienst.
Vooral bij papiervisjes kan dit noodzakelijk zijn, de beestjes kunnen veel schade aanrichten.
Voorkomen
Natuurlijk geldt: voorkomen is beter dan genezen! Hoe maak je je huis onaantrekkelijk voor zilver- en papiervisjes?
• Goed ventileren;
• Zorg dat de woning niet (te) vochtig is (repareer lekkende afvoerplekken, overweeg vloer- of bodemisolatie als je kruipruimte vochtig is), zilvervisjes overleven niet bij een luchtvochtigheid lager dan vijftig procent;
• Dicht naden en kieren;
• Doe paperassen in afsluitbare plastic boxen;
• Breng behang naadloos aan, papiervisjes kruipen er graag achter;
• Check regelmatig of boeken en schilderijen geen schade hebben als ze op warme plaatsen staan;
• Houd de temperatuur van ruimten waar je weinig bent (bijvoorbeeld de zolder) laag, zo voorkom je dat papiervisjes zich makkelijk vermenigvuldigen. Bij 20 graden of kouder komen eitjes niet meer uit (maar kunnen ze nog wel overleven).
Bron: Radar
Kan je die beestjes gewoon opstofzuigen? Ik had voorheen een centraal stofzuigsysteem. Daar ging het wel mee, want dan zaten ze in de grote opvangbak. Maar heb nu weer een normale stofzuiger. Ben toch bang dat ze er juist weer uit kunnen komen vanuit de slang...
BeantwoordenVerwijderen