Translate

maandag 23 januari 2017

Leuke en informatieve stukjes uit de weekendkrant

Het weekend benut ik vaak om een groot aantal kranten en tijdschriften te lezen. Vaak kom je dan uitspraken of stukjes tegen, die je aanspreken.


Vroeger knipte ik ze uit, maar daar ben ik inmiddels mee opgehouden. Het werd te omvangrijk. En teruglezen doe je toch eigenlijk zelden of nooit.

Leuk en informatief
Afgelopen weekend heb ik een paar bewaard. En geef ze hieronder aan u door. Leuk en informatief, hoop ik..

Mop over gozer in woestijn
Ken je trouwens die mop van die gozer in de woestijn? Kruipt een gozer door de woestijn, op zoek naar water, 'Water, wáter!' Komt er iemand aan die zegt: 'Wil u misschien een stropdasje kopen?' 'Een stropdas?! Pleurt op met je stropdas! Water!' Hij zegt: 'Echt niet? 't Zijn mooie zijden dassen en-' 'Nee man! Water mot ik! Water!' 'O,' zegt die man, 'nou, als je daar die heuvel over gaat, kom je vanzelf een barretje tegen. Daar verkopen ze water. Maar wil je echt geen stropdas kopen?' 'Nee!' snauwt die vent en hij gaat verder, centimeter voor centimeter, tot 'ie aan de andere kant van de heuvel komt en - ja, daar! - het barretje ziet. Met z'n laatste krachten bereikt 'ie de deur, klopt aan en vraagt aan de man die opendoet: 'Hebben jullie hier water?' 'Jazeker', zegt die vent, 'maar zonder stropdas kom je d'r niet in!'

(Bron: Jules Deelder in Trouw)

Karakter lezen
Stap op een verjaardag op iemand af die je niet goed kent en zeg dat je zijn of haar karakter kunt lezen.
Vervolgens vertel je hem of haar het volgende: “Ik lees dit: soms ben je extravert, een echt ­gezelschapsmens, terwijl je op andere ­momenten juist gereserveerd bent. Hoewel je op andere mensen overkomt als gedisciplineerd en beheerst, ben je van binnen af en toe een piekeraar. Soms vraag je je af of je wel de juiste beslissingen hebt genomen in je leven. Je bent erachter gekomen dat het niet altijd handig is open en eerlijk te zijn tegen anderen. Tot slot ben je trots op je onafhankelijk denken, je neemt niet zomaar de mening van anderen over.”
De kans is groot dat je proefpersoon zich in deze beschrijving herkent. Dat wordt het Forer-effect genoemd. De Amerikaanse psycholoog Bertram Forer ontdekte in 1944 dat mensen dit soort vage, maar specifiek lijkende typeringen accepteren als rake omschrijvingen van hun eigen karakter. Paragnosten maken daarvan met veel succes gebruik.


(Bron: De Morgen in een artikel over het boek en de TV-uitzending Mindf*ck)

Over de heersende angstcultuur
Het absurde gevoel van bang zijn voor voeding, klimaat, techniek en terrorisme. Dat doen wij onszelf aan. En we ontnemen onszelf vrijheid door te vermijden wat ons bang maakt. We wonen in het mooiste en veiligste land, Nederland staat in de top 10 van de gelukkigste landen en toch zijn we heel angstig."
Waar komt dat gevoel vandaan? ,,Misschien zijn we angstiger dan ooit, omdat het gevaar overal te zien, lezen en horen is. Je kunt de krant niet openslaan zonder een kop te zien die niet over angst gaat. Angst is er altijd al geweest, maar wellicht ligt het nu meer aan de oppervlakte. Ik ben en blijf een onderzoeker en als zodanig bekijk ik angst dan ook. Bijvoorbeeld door het te hebben over 'Kleine Albert'."
Kleine Albert was een 11 maanden oude peuter met wie een psycholoog in 1920 een experiment met dieren deed. ,,Albert werd met een kat, een hond en een witte rat geconfronteerd, en elke keer als Albert de dieren aanraakte, werd er met een hamer op een stalen staaf geslagen. Hij werd bang voor dieren en voor bontjassen."

Op het zwart-witfilmpje is te zien hoe Albert steeds moet huilen als een dier bij hem in de buurt komt. ,,Dat is conditionering van angst. Dat gebeurt ook in de samenleving. Je kunt elkaar aansteken met angst. De angst voor elkaar, dat is een groot probleem. Maar het is een misvatting dat angst alleen maar slecht is, angst is ook positief en dat moeten we koesteren. Alleen: onze grondmodus nu  is dat we naar de wereld kijken vanuit angst, je kunt de wereld ook vanuit nieuwsgierigheid waarnemen. Angst is niet altijd slecht, het beschermt ons. Maar we zien bekant alles vanuit het perspectief van gevaar. We zijn zélfs bang voor elkaar".

(Bron: Psychiater Damiaan Denys in het AD)

Fruit en kanker
Fruiteters hebben minder vaak longkanker. Maar dat komt niet door het fruit. Fruiteters roken gemiddeld minder.

(Bron: Voedingsdeskundige Martijn Katan in Trouw)

 Lente
Ik wil geen walgelijke optimist zijn, maar over anderhalve maand begint de meteorologische lente.

(Tweet van Lisa Bouyeure)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .