Translate

maandag 30 maart 2020

Huisdieren zijn er in alle soorten en maten

Jelle Reumer is paleontoloog. Ook hij zit noodgedwongen thuis en zolang dat duurt, bespreekt hij iedere week voor het dagblad Trouw een huisdier.  



Maar hij begint afgelopen weekend met de uiteenrafeling van de huisdieren in vier soorten. We citeren.

Vier soorten
Het komt mij voor dat we vier categorieën huisdieren kunnen onderscheiden.

Er is een groep die wij niet in huis houden omdat ze te groot zijn: de zogenoemde landbouwhuisdieren. Raar woord is dat, want wie houdt er nu een paard, een koe of een roedeltje geiten in huis? Toch gebeurde dat vroeger wel, en leefden mens en koe in één ruimte.

De tweede groep zijn de huisdieren die we wel in huis houden: hond, kat, cavia, parkiet, kanarie. Dierenartsen spreken liever van gezelschapsdieren; ze houden ons mensen gezelschap en het onderscheidt ze van de landbouwhuisdieren.

Dan zijn er de huisdieren die vooral voor de bioloog interessant zijn, dieren die bij ons in huis leven maar dat geheel op eigen kracht en verantwoording doen. Dan hebben we het over huisstofmijten, zilver- en ovenvisjes, trilspinnen, muizen, kakkerlakken en dergelijke. Meestal wordt er de term plaagdieren voor gebruikt.

Een vierde categorie zijn dieren wier naam met ‘huis’ begint maar die niet noodzakelijkerwijs in huis leven, hoewel dat soms wel het geval is. Opvallend veel dieren blijken huis-nogwat te heten: de reeds genoemde huisstofmijt natuurlijk, maar we kennen ook de huismus, de huismuis, de huisspitsmuis, de huisspin, de huiskraai, de huiszwaluw.

Lees de gehele column
* Thuisdieren, ze zijn er in alle soorten en maten

zondag 29 maart 2020

Luisteren naar Liesbeth List

Liesbeth List, geboren als Elisabeth Dorothea (Elly) Driessen (Bandoeng, 12 december 1941 – Soest, 25 maart 2020), was een Nederlandse chansonnière en actrice.



Ze behoorde bij leven tot de bekendste zangeressen van Nederland en behaalde in dit land grote successen met Ramses Shaffy. In 2017 kwam er een musical over haar leven uit.

Tweegesprek
List overleed op 25 maart 2020 op 78-jarige leeftijd tijdens haar slaap in haar woonplaats Soest. Pas twee dagen later werd haar overlijden publiek gemaakt. Die avond zond de NTR een ingelaste aflevering van het tv-programma Het Laatste Woord uit met daarin een tweegesprek tussen List en tv-journalist Jeroen Pauw dat in het teken stond van haar leven. De afspraak was dat het pas zou worden uitgezonden na haar dood

Meer over Liesbeth List:
* Wikipedia
Officiële website van Liesbeth List
* Liesbeth List had het leven lief
* Het Laatste Woord op NPO-Start

Bekijk en beluister:
* Liesbeth List - Heb het leven lief
* Liesbeth List & Ramses Shaffy - Pastorale | Cor & Co

zaterdag 28 maart 2020

Heeft 'het dorp dat dapper weerstand bood' (Asterix) ooit bestaan?

Al vanaf het begin ben ik een enthousiaste liefhebber van de stripreeks Asterix. Wie kan niet genieten van die kleine slimmerik Asterix, trouw vergezeld van de forse goedzak Obelix en het kleine hondje Idéfix?



Het speelt zich allemaal af ten tijde van het leven van Julius Caesar, na de verovering van Gallië in 52 voor Christus. Plaats van handeling: een onoverwinnelijk Gallisch dorpje in Bretagne in Frankrijk.

Aardappelen schillen
Het verhaal bevat tal van verwijzingen, handelingen en plaatsen, die historisch betwistbaar zijn. Maar ze maken het verhaal wel smeuïg. In meerdere strips is bijvoorbeeld Asterix aardappelen aan het schillen, terwijl die pas na de ontdekking van Amerika in 1492 in Europa bekend werden.

Latijnse spreuken
Om de verhalen een extra historisch sausje te geven worden er regelmatige Latijnse citaten gebruikt.  Een hele reeks komen meer dan eens terug, zoals bijvoorbeeld 'Quo vadis?', 'Veni vidi vici' en 'Alea jacta est'. De leveranciers van deze citaten zijn zeer verschillend. Julius Caesar levert er heel wat, maar ook de Romeinse dichters Horatius en Vergilius. Er zijn citaten uit de Bijbel en van de Franse filosoof René Descartes. De piratenkapitein in Asterix en de intrigant roept daarom op een gegeven moment: "Je werkt op m'n zenuwen met die Latijnse teksten van je!"

Bij Toutatis!
Dit typisch gallische stopwoordje is in de meeste avonturen van Asterix wel terug te vinden. Toutatis is een Keltische godheid. De vele andere volken die Asterix en Obelix in hun avonturen bezoeken gebruiken hun eigen oppergod als stopwoord. De Romeinen gebruiken bijvoorbeeld ‘Bij Jupiter’.

En het dorp dat dapper weerstand bood?
De naam van het dorp van Asterix en Obelix, waar elk verhaal eindigt met een groots feestmaal, wordt in de strips nergens genoemd. Wel is duidelijk dat het in Armorica (Bretagne) ligt. Hoewel dit dorp uiteraard verzonnen is door de schrijvers van de stripreeks, zou het best wel eens op een Bretons dorpje gebaseerd kunnen zijn. Uderzo, de striptekenaar, die op 24 maart j.l. op 92-jarige leeftijd aan een hartaanval overleed, bracht namelijk een groot deel van zijn jeugd door in Bretagne. Volgens sommigen zou het gebaseerd zijn op het dorp Erguy. Dit dorp zou gelijkenissen tonen met het dorpje in de albums en Uderzo zegt het dorpje goed gekend te hebben. Maar er zijn meer dorpen die zeggen het dorp van Asterix te zijn, meestal in een poging om toeristen te lokken. Het Engelse blad ‘The Independent’ schreef op 1 april 1993 een artikel over archeologen in Bretagne die de fundamenten van het dorp van Asterix hadden blootgelegd. Dit was een mooie een 1 aprilgrap!
In de Romeinse geschiedenis wordt gezwegen over een kleine nederzetting in Gallië dat moedig weerstand bleef bieden aan de overweldigers. Er is dus geen enkel historisch bewijs dat het dorp ooit bestaan zou hebben. Maar helemaal zeker, weten we het natuurlijk nooit, bij Toutatis!

Lees meer
* 'Bij Toutatis!' Historische verwijzingen in de stripreeks Asterix, Artikel van Paul Riezebos in ISGeschiedenis
* Latijnse citaten in de strips van Asterix

vrijdag 27 maart 2020

Koeiendans 2020

Over enige tijd - hoe lang hangt van ons aller gedrag af - gaan wij even vrolijk als deze koeien weer naar buiten!


Bekijk

donderdag 26 maart 2020

Nestelende ooievaars live te volgen

Het Zwin Natuur Park bij Knokke mag tot 1 mei vanwege de uitbraak van het coronavirus gesloten zijn, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt met rechtstreekse beelden van twee koppels nestelende ooievaars.



Via een YouTube-kanaal op internet is sinds deze week te zien hoe de ooievaars druk in de weer zijn om hun nesten in orde te maken. De koppels die in beeld worden gebracht, zijn de ouders van drie, vorig jaar in het natuurpark geboren ooievaars die van zenders zijn voorzien om hen te kunnen volgen: Emily, Reinout en Hadewijch.

Vanuit Marokko
Reinout is, aldus een laatste melding van 14 maart, op de terugweg naar het noorden vanuit Marokko. Hadewijch zat daar op 14 maart nog. Emily is eind februari in Marokko omgekomen, nadat ze tegen een hoogspanningskabel was gevlogen en werd geëlektrocuteerd.

Bekijk
* You Tube-kanaal waarop de nestelende ooievaars te volgen zijn

woensdag 25 maart 2020

Wat is natuurlijk en wat is onnatuurlijk?

Je normen en waarden halen uit de natuur is dom en onzinnig. Dat zegt wetenschapshistorica Lorraine Daston in haar nieuwste boek 'Tegen de natuur in'. 



Ze werd hierover gisteren geïnterviewd door het dagblad Trouw en geeft daarbij een aantal mooie voorbeelden.

Homoseksualiteit
"Is homoseksualiteit onnatuurlijk? Als je het aan ex-paus Benedictus XVI vraagt wel. Homoseksuelen ‘ontkennen hun natuur’, zei hij tijdens zijn kersttoespraak in 2012. Het behoort “tot het wezen van het mens-zijn dat we als man en vrouw geschapen zijn door God”. Maar als je het aan biologen vraagt is homoseksualiteit helemaal niet zo onnatuurlijk. Allerlei diersoorten, van apen tot vogels, van reptielen tot insecten, vertonen vormen van homoseksueel paringsgedrag, genegenheid en ouderschap".

Hittegolf
“Herinner je je nog de verschrikkelijke hittegolf van afgelopen zomer? “Mensen zeiden toen, ‘dit gaat tegen de natuur in, het is onnatuurlijk’. Ze bedoelen daarmee niet alleen dat zoiets niet vaak gebeurt, maar ook dat het niet zou mógen gebeuren.”

Moorden, plunderen en martelen
“Denk aan John Stuart Mill”, zegt Daston. Mill, een filosoof uit de negentiende eeuw, vond het absurd om de natuur te gebruiken als leidraad voor ons handelen. “Hij zei: ofwel we moorden, plunderen en martelen omdat het ook in de natuur gebeurt, óf we doen wat wij als goed beschouwen en slaan geen acht op de natuur."

Vlees eten
"Het dieet van de Neanderthalers is geen argument om vlees te eten".

Voor kinderen zorgen
"Dat veel vrouwtjesdieren voor het kroost zorgen, betekent niet dat wij onze samenleving naar dat voorbeeld moeten inrichten".

Monarchie
"Denk aan een bijenkorf. Dat is lange tijd het toonbeeld voor de ideale monarchie geweest. Daston slaat haar boekje open en laat daaruit een afbeelding zien van een zeventiende-eeuws geschrift over bijen. “Kijk, hier heb je de koning – toen dachten ze nog dat het hoofd van de bijen een koning was, want je wilt natuurlijk geen vrouw als leider”, lacht Daston. “Onder de koning zie je een rijtje ‘hertogen’, daaronder een aantal ‘burgers’ en dan de werkbijen. Het is een soort poppenkastvoorstelling van de monarchie".

Monogamie of polygamie
"Als je een discussie over monogamie of polygamie wilt voeren, heb je allerlei diersoorten tot je beschikking. Ben je voor monogamie? Kijk dan naar de zwanen. Ben je voor polygamie? Dan zijn er de kalkoenen."

Lees het gehele interview
De Natuur het nastreven waard? Nee, dat is een denkfout

Lees ook
* Roodborstje schattig? Nee, bloeddorstig
* Katten doden in Nederland 140 miljoen dieren per jaar
* Noorse paardenvrouw is sensatie op internet

maandag 23 maart 2020

Zo werkt de flitshandel

Gisteravond gaf Zondag met Lubach een mooie uitleg over hoe flitshandel werkt. Aan de hand van het bedrijf Flow Traders, dat op dit moment zijn koersen flink ziet stijgen. 



Op de beurs dalen op dit moment de meeste koersen fors vanwege Corona. Maar flitshandelaren als Flow Traders hebben juist een krankzinnig goede maand. Voor flitshandelaren maakt het niet uit of de koersen omhoog of omlaag gaan. In beide gevallen kunnen ze geld verdienen met nét iets sneller te zijn dan de rest.

Minder dan een seconde
Wikipedia zegt over flitshandel het volgende: 'Het is een methode om te speculeren op valuta- en aandelenkoersen waarbij in zeer korte tijd (minder dan een seconde) zowel gekocht als verkocht wordt. Hierbij wordt gespeculeerd op kleine koerswijzigingen die zich in korte tijd voordoen of op kleine verschillen in de waarde van hetzelfde aandeel op verschillende beurzen (arbitrage). Door binnen een fractie van een seconde te kopen, te verkopen en meteen weer te kopen, kunnen met kleine koersverschillen grote winsten gemaakt worden.
Flitshandel gebeurt volledig geautomatiseerd. Concurrentie hangt niet zozeer af van inzicht maar juist van de snelheid waarmee de hardware en de software reageert in combinatie met een snelle dataverbinding.
Flitshandel wordt sinds eind jaren negentig toegepast en is sindsdien aan een opmars bezig.'

Bekijk
* Flitshandel/Zondag met Lubach

zondag 22 maart 2020

Nederlandse kraanwater van hoge kwaliteit

Vandaag is het Wereld Water Dag. De twaalfde in Nederland. In 1992 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om vanaf 1993 ieder jaar 22 maart tot Wereld Water Dag uit te roepen. Sinds 2008 worden ook in Nederland in dit kader activiteiten ondernomen.



Weliswaar zijn alle Wereld Water Dag-evenementen dit jaar gecancelled vanwege Corona, maar aandacht voor ons drinkwater is nooit weg. Om je goed te realiseren, dat het Nederlandse drinkwater tot de beste van de wereld behoort.

Zeer hoog niveau
Jarenlang heb ik in het kader van mijn werk de gehele wereld over mogen reizen. En bijna overal was het oppassen geblazen: geen water uit de kraan drinken en je tanden niet poetsen met het leidingwater. Dus gebruik maken van flessenwater en bij het eerste gebruik vooraf goed controleren of daarvan de dop niet los zit!
Terug in Nederland weet je daarna niet, wat je overkomt. Leiding water drinken en tanden poetsen kan zonder enig probleem. Want de kwaliteit van ons water is van een zeer hoog niveau. Geen enkele reden dus om bij de supermarkt langs te gaan om water te kopen.

Verbazing
Wie schetst dan ook mijn verbazing, als ik nu lees dat de consumptie van verpakt water in ons land al jaren toeneemt. In 2014 werd in ons land 381 miljoen liter flessenwater achterover getikt. In 2018 was dat gestegen tot meer dan 496 miljoen liter.

Dom
Dom, dom, dom. Mineraalwater - zo wordt het zo mooi genoemd - is honderden keer zo duur als kraanwater. Kraanwater bevat dezelfde mineralen als flessenwater. In sommige regio's (tappunt Harmelen bvb.) wordt zelfs uit dezelfde bron getapt. En verder is ons kraanwater uit het oogpunt van duurzaamheid dertig keer beter dan flessenwater. Wie twijfelt nu nog?

Link:
* Website Wereld Water Dag

Bron van de genoemde gegevens: Artikel in het AD: Als twee druppels water

zaterdag 21 maart 2020

Creatieve oplossing bij contactprobleem vanwege Coronavirus

Pieter wil graag in zijn tuin aardappelen planten. Maar hij is alleen, 78 haar oud en zijn zoon mag vanwege het coronavirus geen contact met hem hebben. Hij schrijft een e-mail aan zijn zoon Gustaaf:

Lieve Gustaaf,
Ik ben erg verdrietig, omdat ik in mijn tuin geen aardappelen kan planten.
Ik weet zeker dat jij me had geholpen de tuin om te spitten, als je hier was geweest.
Ik hou van je.
Je vader



De zoon schrijft direct terug:

Lieve Vader,
Raak alsjeblieft niets in de tuin aan!
Ik heb daar namelijk 'het spul' verstopt.
Ik hou ook van jou.
Gustaaf

Nog geen 4 uur later staan de nationale politie, de narcoticabrigade en de terroristenbestrijding voor het huis van de oude man.
Ze spitten de tuin spade voor spade om, zoeken iedere millimeter af, maar vinden niks. Teleurgesteld gaan ze weer weg.
Dezelfde avond nog krijgt de oude man een e-mail van zijn zoon:

 Lieve Vader,
 Hoogstwaarschijnlijk is de tuin nu helemaal omgespit en kan je de aardappelen poten.
 Meer kon ik op deze afstand niet voor je doen.
 Ik hou van je.
 Gustaaf

Nederland een gelukkig land: plek zes

Nederland staat op de zesde plek in de lijst van 'gelukkige landen' die de Verenigde Naties jaarlijks opstellen. Daarmee is ons land een plaats gedaald ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit het vrijdag gepubliceerde World Happiness Report.



Alleen in Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Denemarken en Finland zijn de mensen gelukkiger.
De onderzoekers keken onder andere naar de jaren die mensen gemiddeld in gezondheid leven, of mensen iemand hebben op wie ze kunnen rekenen en naar de vrijheid om levenskeuzen te maken. Ook vrijgevigheid, vrij zijn van corruptie en het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking tellen mee.

Sociaal vertrouwen en steun
Nederland scoort hoog als het gaat om sociaal vertrouwen en steun. Dat laatste wordt uitgedrukt als het percentage van de bevolking dat het gevoel heeft iemand te hebben om op terug te vallen. Door de situatie rond het coronavirus wordt die sociale steun de komende tijd 'belangrijker dan ooit', stelt het onderzoeksrapport.
Behalve een van de gelukkigste, is Nederland volgens de onderzoekers een van de weinige landen in de lijst waar mensen die in de stad wonen minder gelukkig zijn dan mensen die op het platteland leven.

Bron: Kassa/ANP

vrijdag 20 maart 2020

Lachen met de Canadese verborgen camera

Het populaire Canadese TV-programma Just For Laughs heeft weer een serie grappen met de verborgen camera achter elkaar gezet.


Bekijk de uitgebreide video van 11 minuten.

Bekijk
* Flesh Wounds, Car Thieves, & Mariachi Madness | JFL Throwback Pranks

donderdag 19 maart 2020

Heksenboom op nummer 4 en Bewaker van gezonken dorp op 1

De Brabantse ‘Heksenboom van Zwarte Kaat’ is op een mooie 4e plaats geëindigd bij de verkiezing van ‘The European Tree of the Year’. De beuk kreeg 18.452 stemmen.  De Europese winnaar is 'De Bewaker van het gezonken dorp' in Vír, Republiek Tsjechië met 47.226 stemmen (zie foto hieronder).


Het was voor de tweede keer dat een Nederlandse boom deelnam aan deze verkiezing die al sinds 2011 wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association.

Spel van de duivel
De 'Bewaker van het gezonken dorp' is een grove den en 350 jaar oud. Deze zogenaamde Chudobínská-den groeit op een rotsachtige uitloper van de linkeroever van de Vír-dam. De den is vernoemd naar het ondergelopen dorp Chudobín, dat werd opgeofferd voor de bouw van een stuwmeer. Volgens een lokale legende speelt de duivel 's nachts onder de boom voor de inwoners van het gezonken dorp. Veel waarschijnlijker is dat de lokale bevolking 's nachts de sterke wind hoort die vaak door de Svratka-vallei waait.
Nummer 2 is de Ginkgo van Daruvar uit Kroatië met 28.060 stemmen, gevolgd door de Eenzame Populier in Kalmykia uit de Russische Federatie met 27.411 stemmen. De Nederlandse Heksenboom werd dus eervol vierde.

Nederlandse Boom van het Jaar verkiezing 2020
De verkiezing van de Nederlandse Boom van het Jaar gaat dit jaar haar derde seizoen in. Vanaf 3 april a.s. kan iedereen weer een markante boom opgeven in zijn omgeving voor de verkiezing van de Nederlandse Boom van 2020. Voorop staat dat de boom een goed verhaal moet hebben. Het gaat niet om de mooiste, dikste of oudste boom, maar om de maatschappelijke relevantie en historische context van de boom. Tot 18 mei is het mogelijk een mooi bomenverhaal in te zenden via www.deboomvanhetjaar.nl .

Bekijk
* De volledige uitslag met foto's van de Europese Tree of the Year

Lees ook
* Heksenboom in Bladel Boom van het Jaar 2019

woensdag 18 maart 2020

De Van Rossems in de TV-kantine in Hilversum

U kent het programma vast wel: de TV-Kantine. Het is het bekende en veelbekeken persiflageprogramma op RTL-4 , waarin Carlo Boszhard en Irene Moors wekelijks bekende Nederlanders uitvergroten.



Ze worden in dat werk regelmatig bijgestaan door collega's als Chantal Janzen, Elise Schaap en Ron Boszhard. De eerste uitzending was op 20 maart 2009. Nu zijn ze bezig aan seizoen 11.

Van Rossems in Hilversum
Een mooie persiflage in die lange reeks was die van het TV-programma van de Van Rossems. Het speelt zich af in Hilversum. Carlo Boszhard speelt Maarten en zijn broer Ron speelt broer Vincent. Irene Moors heeft de eer om hun zus Sis te persifleren.

Bekijk
* De Van Rossems in Hilversum

dinsdag 17 maart 2020

Maak eens een Haiku

Een haiku is een kort, niet-rijmend gedicht. De basis van een haiku is de zintuiglijke ervaring van de dichter. Een haiku bestaat uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. De haiku is een van oorsprong Japanse dichtvorm. 



Een haiku maken is niet gemakkelijk. Probeer maar eens in zo'n kort bestek iets zinnigs of leuks te formuleren! Maar steeds meer mensen proberen het.

Voorbeelden
Eerst een paar voorbeelden van een haiku. De eerste is van Herman Van Rompuy, de bekende Belgische voormalig voorzitter van de Europese Raad en groot liefhebber van deze dichtvorm. De haiku op bovenstaande foto is van zijn hand. Hij publiceert dichtbundels met Haiku's en wordt zelfs liefkozend 'Haikoe Herman' genoemd. Typerend is ook deze haiku, die hij voorlas bij de voorstelling van een bundel, na een bezoek aan Obama:

Twee dagen weg. 
De wereld is veranderd. 
De fruitboom bloeit.

Bij rouwverwerking kan de haiku weleens een reflectie aanreiken, zo schrijft Wikipedia, en geeft het volgende voorbeeld:

boven het graf
van haar grootmoeder
bidt een leeuwerik

Haikoots
Kees van Kooten (78) blijkt er ook een meester in. Deze week verschijnt zijn bundel ‘575 Haikoots’, met een speelse samentrekking van ‘haiku’ en zijn achternaam. Het móesten er 575 worden, vanwege de 5-7-5 lettergrepen. In het dagblad Trouw van vandaag geeft hij een minicollege met vijf tips. Enkele van zijn kleinoods:

woest is de drager
dat kreng heeft toch geen pootjes?!
waar liet hij zijn bril!?

zo tegen vijven
begint de kurkentrekker
zachtjes te juichen

de hond kijkt hem aan
als de baas zit te poepen
maar nooit omgekeerd

'Die laatste klopt', aldus Trouw. 'Want baasjes kijken altijd omhoog zolang hun hond poept. Dat kent iedereen'.

Lees de tips van Kees van Kooten
* Kees van Kooten: Het is zo lekker om te stoeien met dat rijke Nederlands

maandag 16 maart 2020

Rijstvlies in de nieuwe verkeersborden

Rijdt u de komende dagen met uw auto of vrachtwagen op de A1, A4, A5, A9 of A44? Let dan op: u ziet heel speciale nieuwe verkeersborden! Niet gemaakt van aluminium, maar voor 60% van rijstvlies.




Inderdaad, het afvalproduct van het meest gegeten voedsel wereldwijd: rijst!

200 borden van rijstvliesjes
Vandaag is in heel Nederland de snelheid overdag terug gegaan naar 100 km per uur. Daarvoor zijn langs de Nederlandse snelwegen zo'n 4.000 verkeersborden vervangen. Borden zijn  omgewisseld en bijgeplaatst. Naast de traditionele materialen waarvan de borden zijn geproduceerd zijn dit keer ook zo'n 200 verkeersborden geplaatst die zijn geproduceerd van rijstvliesjes. Ze staan langs de A1, A4, A5, A9 en A44. Het bedrijf OFN uit Geldermalsen heeft het rijstvlies verkeersbord op de Nederlandse markt gebracht.

Circulair verkeersbord
Het is een uniek plaatmateriaal, wat voor 60% gemaakt is van rijstvliesjes, 22% steenzout en 18% minerale olie. De basisgrondstof rijstvlies is een afvalproduct van het meest gegeten voedsel wereldwijd. Het bijzondere is dat het materiaal 100% circulair is. Dit betekent dat de borden na gebruik of beschadiging, zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen, terug het productieproces ingaan. Het kan volledig worden hergebruikt voor het maken van een nieuw verkeersbord. Ook de volledig aan de norm voldoende bestickering is duurzaam. Het bord is stevig genoeg om net zo lang mee te gaan als de aluminium variant.

Veel voordelen
Kortom, ook dit is een mooi gevolg van de aanpassing van de snelheden op de autowegen, naast het voordeel van de vermindering van de stikstofuitstoot, de toename van de verkeersveiligheid en minder kosten voor u voor brandstof/benzine.

Lees ook
* 120 of 100 km per uur maakt weinig uit

zondag 15 maart 2020

Grondwaterpeil op peil

U herinnert zich het ongetwijfeld: het grondwaterpeil in de hogere delen van Nederland was door de droge zomer van afgelopen jaar beneden alle peil. Hoe moest dat verder?



Nu, na een sombere en zeer natte winter (en geen ijs van enige betekenis: zijn de rayonhoofden nog bij elkaar geweest?) is de grote vraag: zijn de problemen nu voorbij. Dus heeft dit vervelende weer toch zin gehad? Het antwoord is bemoedigend en positief: ja!

Op peil?
Zo goed als overal staat het grondwaterpeil weer op het gewenste niveau. Dus reden tot blijdschap! Maar dat kan uiteraard wel van korte duur blijken als de zomer van 2020 even heet wordt als van de afgelopen twee jaar. Want het weer blijft wispelturig! Maar vooralsnog mogen we tevreden zijn.

zaterdag 14 maart 2020

Opbeurende nieuwsbrief

Zojuist verschenen: onze nieuwste nieuwsbrief voor de komende lente. Met opbeurend nieuws! Optimistisch van toon. Leuk om te bekijken en te lezen. 


Abonneer u nu. Gratis! Uw emailadres is voldoende. 

120 of 100 km per uur maakt weinig uit

Op alle snelwegen zal de snelheid worden verlaagd van 130 of 120 naar 100 km/u. Verslaggevers van het AD  gingen een wedstrijd met elkaar aan om te zien hoeveel het daadwerkelijk in tijd scheelt. 




Wie is er sneller vanuit Zwolle in Apeldoorn? En hoeveel scheelt het echt?

Bekijk
* 120 versus 100 km/u: wie is er sneller in Apeldoorn?

donderdag 12 maart 2020

't Brabants Coronalied en andere coronahumor

Onze geliefde provincie Noord-Brabant is het centrum van het Corona-virus in Nederland geworden. Daar past een Brabants lied bij, hebben ze daar gedacht.


En ook een waarschuwing om rustig te blijven: geen paniek!  En een column van Marcel van Roosmalen. 

Lied en waarschuwing
RoekOe Brabant heeft daarom het nummer Ramona van The Blue Diamonds omgebouwd tot ‘t Brabants Coronalied.
De waarschuwingsvideo 'Keep calm, don't panic' komt uit de Engelse serie Dad's army.
'Noord-Brabant is onze straf, ons gezwel', zegt Marcel van Roosmalen in een column. 'Een virus zoekt altijd de zwakste schakel. In Europa is dat Italië en in Nederland dus Noord-Brabant.'  Noord-Brabant als zondebok.

Hoestschaamte

Hebt u trouwens al last van hoestschaamte? Ik wel!

Bekijk
* RoekOe Brabant - 't Brabants Coronalied
* Geen paniek: Don't Panic
De zondebok: alle inwoners van Noord-Brabant door Marcel van Roosmalen

woensdag 11 maart 2020

's Werelds Raarste eetgewoontes






Bron: Restaurant Op de Poort, Torenstraat 28, 5366 BK Megen, Nederland 

dinsdag 10 maart 2020

Bekijk de slechtvalk in Amersfoort

Op de website van het Groene Huis in Amersfoort vindt U niet alleen de webcams, maar ook uitgebreid informatie over de slechtvalken die al sinds 2013 aanwezig zijn op de Amersfoortse Onze Lieve Vrouwetoren. 


 De slechtvalken zijn begonnen aan een nieuw broedseizoen.

Broeden na derde of vierde ei
Moe zit al vaak in de nestkast, maar het echte broeden begint pas na het derde of vierde ei

Bekijk
* Slechtvalk

maandag 9 maart 2020

Nieuw zeer over: TBS, MeToo, Genderneutrale WC en Vluchtelingen

Nieuw zeer is een satirisch programma van een half uur, dat op zondagavond op NPO3 wordt uitgezonden. Via korte sketches worden modieuze opvattingen op een prachtige manier op de hak genomen.




Afgelopen zondag waren dat o.a. de volgende onderwerpen:

TBS'er en verlof
Wanneer is een tbs'er er klaar voor om met verlof te gaan? U ziet o.a. Frank Lammers als levensgevaarlijke tbs'er.

METOO op de werkvloer? 
Willem (Pierre Bokma) leert dat hij als leidinggevende niet zomaar alles meer mag zeggen!

Genderneutrale WC's
Wie zit er eigenlijk te wachten op genderneutrale wc's?

Vloggen met een vluchteling
Vlogster Hymke (Elise Schaap) heeft een leuke shoot met een echte vluchteling!

Bekijk
* TBS-patiënt op verlof ?!
* METOO op de werkvloer
* Genderneutrale wc's?!
* Vloggen met een vluchteling

zaterdag 7 maart 2020

Bericht van Politie Amersfoort

Eigenaar gezocht!

Bericht op Facebook van de Politie Amersfoort (gisteren) 



Hallo allemaal,

Vandaag vonden wij een verwaarloosde nijlpaard knuffel op de rijbaan van de Stadsring in Amersfoort.
Hij of zij was redelijk gewond en niet aanspreekbaar. Wij zijn dringend op zoek naar het baasje van dit arme beestje.

De eigenaar kan zich, onder vermelding van het proces-nummer 2020069666, melden via het meldformulier van politie.nl
https://www.politie.nl/aangifte-of-meld…/meldformulier.html...

vrijdag 6 maart 2020

Hamsteren


Ik heb bij het Kruidvat een man met een mand vol desinfecterende producten aangesproken. 
Ik heb hem aangegeven dat het hamsteren ten koste gaat van mensen die het echt nodig hebben etc.
Na 10 minuten zei hij: ‘Allemaal leuk, maar mag ik nu weer verder gaan met vakkenvullen?’


Tweet van Mischa 


Foto uit 1973



donderdag 5 maart 2020

Handen desinfecteren op ritme van Gangnam Style

Je handen desinfecteren helpt, voor wie zich tegen het coronavirus wil beschermen. Het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge lanceerde jaren geleden al een filmpje om te tonen hoe je je handen het best desinfecteert, ook tegen gewone griep trouwens. 





Het hilarische filmpje met uitleg in de ondertiteling, op het ritme van de destijds bijzonder populaire plaat Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse artiest Psy, circuleert nu weer op sociale media. We mogen dan ook nog eens lachen, te midden van alle ernstige coronaberichten.

Bekijk
* Hoe ontsmet je op een correcte manier je handen?

woensdag 4 maart 2020

Farmers Defence Force heeft oplossing voor Corona-probleem

De Farmers Defence Force heeft dé oplossing voor het Corona-probleem. Niet het RIVM, maar het Mesdagfonds inschakelen. Blijkt het aantal Corona-slachtoffers drastisch te dalen!



maandag 2 maart 2020

Humoristische straatfoto's uit Frankrijk in de jaren '50.

Fotograaf Rene Maltete leefde van 1933 tot 2000 in Frankrijk. Zijn interesse ging vooral uit naar het vastleggen van de Franse levensstijl en gewoontes.  



Hij maakte ook de nodige grappige foto's in de jaren '50. Ze zijn echt leuk en een serie van 30 ervan zijn op internet te bekijken.



Bekijk alle foto's:
* 30 Humorous Street Photos From 1950s France By René Maltête

zondag 1 maart 2020

Bekijk het liefdesleven van vogels

Vanaf vandaag zijn het liefdesleven van vogels zoals de ooievaar, de steenuil en de slechtvalk life via webcams te volgen.



Vogelbescherming Nederland zet de camera's bij deze vogelnesten weer aan. In de loop van de komende weken zullen in totaal twaalf broedende vogelsoorten te volgen zijn.

Direct
Direct zijn de vaste favorieten te volgen: de ooievaar, steenuil, kerkuil, slechtvalk en bosuil. De bosuil is er elk jaar weer vroeg bij, omdat jonge bosuilen het nest verlaten zodra andere vogels met broeden beginnen. Bosuilen eten behalve muizen namelijk ook kleine vogels.
De camera bij het nest waar zowel de zeearend, havik als buizerd op azen gaat ook dit jaar weer aan.
Nieuw dit jaar is een camera bij een tuinvijver in het bos. Voor de camera zie je diverse tuinvogels, zoals de merel en koolmees, drinken en badderen.

Laatste nieuws
* Mevrouw bosuil heeft zojuist haar tweede ei gelegd! Wordt het een kast vol jonge uilen straks? 
* De lepelaars zijn ineens massaal terug in natuurgebied De Liede bij Haarlem waar ze broeden. Dat wordt spektakel voor de camera.

Bijna 1 miljoen
Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland is al jaren een groot succes. Jaarlijks volgen rond de 900-duizend mensen de vogels tijdens het broedseizoen, een groot deel daarvan kijkt zelfs dagelijks.

Bekijk
* Vogelbescherming: Beleef de lente