Met afgrijzen namen we deze week kennis van de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hij is onbetwist een monument in de Nederlandse journalistiek. Het is verbijsterend dat hij het slachtoffer is geworden van deze laffe aanslag.
Ook verbijsterend is het nepnieuws dat zich op dezelfde avond verspreidde op sociale media. DPA factchecking maakte een overzicht van de onjuiste berichten: zo zou op dezelfde dag de zus van Willem Holleeder neergestoken zijn, zou een NOS-bericht melden hebben dat De Vries was overleden aan zijn verwondingen, en zou een ziekenhuismedewerker gezegd hebben dat hij hersendood was verklaard. Al deze berichten zijn niet waar.
Waarom?
Waarom mensen zulke valse berichten in omloop brengen en verspreiden? Dat is heel moeilijk te achterhalen, vertelt Nieuwschecker Alexander Pleijter aan EenVandaag. “Het kan gaan om mensen die een hekel hebben aan Peter R. de Vries of aan nieuwsmedia en hen op deze manier belachelijk proberen te maken. Maar het kan ook gaan om pure baldadigheid om te kijken in hoeverre het wordt opgepikt.”
Het gebeurt overigens steevast bij dit soort indrukwekkend nieuws. “Je ziet het vaak bij gebeurtenissen die groot in het nieuws zijn; dat soort berichten hebben een hele grote kans om veel bereik te halen. Dus om welk motief je het ook doet, het is een unieke kans om in heel korte tijd heel veel mensen te bereiken, want iedereen is ermee bezig.”
Op de website van EenVandaag staat ook een rijtje tips die je helpen om niet zelf in dit soort nepberichten te trappen.
Bron van dit artikel: Nieuwsbrief van Nieuwscheckers
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .