Het is inmiddels volop zomer en de bramen in de vrije natuur zijn rijp. Bramen groeien spontaan in natuurgebieden, op ruige terreinen en langs landelijke weggetjes. In lichte bossen en langs bosranden kom je ze tegen: de bijna ondoordringbare, doornige bramenstruiken, die een van de lekkerste wilde vruchten voortbrengen. Maar mag je ze vrij plukken?
Wij deden dat in onze jeugd volop en zonder restricties. (We noemden ze overigens geen bramen, maar in onze eigen taal brummels.) Maar een zoektocht op internet leert, dat dit blijkbaar niet meer grenzeloos mag. Wildplukken is vooral verboden om de natuur te beschermen. ,,De bessen zijn voedsel voor de dieren”. Want niet alleen wij lusten wel een braampje, ook heel veel wilde dieren smullen ervan. Denk dus even aan al die hongerige vogels, insecten en muizen vooraleer je een braamstruik helemaal leeg plundert. Zelfs roofdieren, zoals de das en de vos, lusten wel een paars vitamine C-bommetje.
Eigen gebruik
Ja, het mag dus wel. Maar met mate. Wildplukken mag in Nederland alleen voor eigen gebruik. “Wanneer je je rugzak gaat vullen is het een ander verhaal”, vertelt Staasbosbeheer. “We raden aan om niet meer te verzamelen dan wat er in een champignonbakje van 250 gram past. Dan weet je zeker dat je geen boze boswachter achter je aan krijgt.” Het is dus niet de bedoeling dat je hele emmers vol mee naar huis te neemt of dat je je oogst verkoopt. Wie meer dan 250 gram aan bramen en bessen plukt, riskeert een prent van 104 euro. Of nog hoger. Wie namelijk een braam plukt of iets anders uit de natuur meeneemt, maakt zich formeel schuldig aan stroperij. Dat is een misdrijf waarvoor boetes uit de tweede categorie (tot 4100 euro) kunnen worden uitgedeeld.
Vrij toegankelijk
Check ook even of een gebied vrij toegankelijk is. Op sommige plekken heeft de eigenaar zoals Staatsbosbeheer een pluk-beperking ingesteld en je mag natuurlijk ook niet zomaar in iemands tuin gaan plukken.
Wanneer rijp?
Bramen zijn rijp als ze helemaal zwart kleuren. De heerlijk zoete vruchten worden eind juli, begin augustus gevormd. Bramen zijn, net als frambozen, zogenaamde verzamelsteenvruchten en geen bessen.
Bramen plukken kun je vaak tot in oktober, want die heerlijke vruchtjes worden nooit allemaal tegelijkertijd rijp. Pluk alleen de vruchten die mooi zwart gekleurd zijn. Wees wel voorbereid op een paar schrammen, want een braamstruik is uitgerust met stevige doorns.
Waar moet ik verder op letten?
Als je bramen of andere vruchten hebt geplukt, moet je die natuurlijk goed wassen. Je weet nooit welk dier er zijn behoefte op heeft gedaan. Vruchten die onder kniehoogte hangen kun je soms beter helemaal niet opeten, omdat dieren daar op geplast kunnen hebben. Pluk dus vanaf heuphoogte. Laaghangend fruit kan zelfs gevaarlijk zijn. Er kunnen eitjes van de vossenlintworm op kleven. Die komen er terecht via de uitwerpselen van een besmette vos. Wanneer je de eitjes opeet, ontwikkelen ze zich in je lichaam tot cysten. Meestal blijft de ziekte jarenlang onopgemerkt, maar ze kan wel degelijk dodelijk zijn. En als dat je nog niet kan overtuigen: denk ook eens aan de vele honden die wel eens durven plassen op lage struiken …
Eigen bramenstruik
Wil je zeker weten dat je bramen mag plukken? Zet dan een eigen bramenstruik in je tuin neer. Dan kun je ieder jaar heerlijke bramen oogsten en hoef je niet te delen! Zorg er wel voor dat je je eigen struiken tijdig inperkt. Na het braamseizoen verwijder je de vruchtdragende takken - die zijn uitgebloeid. De nieuwe takken zullen pas een jaar later bloeien en vruchten dragen. Het voordeel aan je eigen bramen is, dat je kan kiezen voor doornloze rassen én dat je eindelijk genoeg bramen mag plukken voor een heerlijke bramenjam!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .