Translate

zondag 21 oktober 2012

Help de tradities in stand houden!

Het Bloemencorso in Zundert, de Boxmeerse Vaart en de Sint Maartensviering in Utrecht zijn als eerste tradities op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Aldus maakte het NCV op 13 oktober bekend.


Eerste drie
Het Bloemencorso van Zundert is een jaarlijks terugkerend evenement met prachtig versierde wagens waar het hele dorp bij betrokken is, De Boxmeerse Vaart is een eeuwenoude jaarlijkse Heilig Bloedprocessie ter herinnering aan een wonder. De Sint Maartensviering is speciaal in Utrecht erkend, omdat deze stad al in de Middeleeuwen een band had met Sint Maarten en omdat daar de gedachte van Sint Maarten als  'feest van delen' levend wordt gehouden ondermeer door het uitreiken van de mantel van Sint Maarten aan de mantelzorger van het jaar.

Van generatie op generatie
Na deze drie zullen meer tradities volgen, zo verzekerde Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (NCV). De Nationale Inventaris is een verplichting die voortkomt uit de ondertekening van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Met de ondertekening van het verdrag heeft Nederland er een nieuwe tak van erfgoed bijgekregen: de tradities en rituelen die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Nationale tradities
Wij stellen de volgende nationale tradities hierbij voor:
- Beschuit met muisjes. Nergens ter wereld, behalve in Nederland, doen ze dit bij de geboorte van een kind.
- Erwtensoep met worst. Waar elders ter wereld is dit heerlijke culinaire hoogstandje te krijgen?
- Elfstedentocht. Uniek voor Nederland! Zal de tocht der tochten de komende winter gehouden worden?

Plaatselijke tradities
Verder zo maar twee voorbeelden van plaatselijke tradities, die in aanmerking komen voor plaatsing op de lijst:
- Oldebroeker Schapenmarkt. Jaarlijks wordt in Oldebroek op de woensdag vóór 17 september van 9.00 tot 16.00 uur de Schapenmarkt gehouden. Een dag die in deze tijd niets (meer) te maken heeft met een serieuze schapenmarkt, maar alles met een traditioneel Oldebroeker feest.  De historie van de schapenmarkt gaat ver terug; hoever valt moeilijk aan te geven. In ieder geval is zeker dat deze markt reeds in 1813 werd gehouden.
- Viering Leidens Ontzet. Het Leids ontzet of Leidens ontzet wordt jaarlijks in Leiden gevierd ter herdenking van de belegering van deze stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574.

Link
* Alles over de tradities en het Immaterieel Erfgoed

Lees ook
Het lekkerste Brabantse worstenbroodje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .