Translate

woensdag 6 juli 2022

Vandaag is het Wereld Kusdag

Vandaag is het 'Wereld Kusdag' (of ook: Werelddag van het Zoenen). Centraal staat het plezier en het fijne gevoel dat een kus kan geven. Na tien seconden tongzoenen hebben we volgens onderzoek van TNO zo'n 80 miljoen bacteriën uitgewisseld. 

Deze dag is ontstaan in het Engeland van de 19e eeuw. Vaak worden op 'World Kiss Day' recordpogingen gedaan van bijvoorbeeld de langste zoen of de meeste kussen.

Weerstand
De 80 miljoen microben - onmisbare micro-organismen die met het blote oog niet zijn te zien - die tijdens een tongzoen worden uitgewisseld, helpen je weerstand op peil te houden. Hoe dat zit? De Telegraaf bericht erover en wij citeren.

Biodiversiteit
Door zoenen krijg je een grote hoeveelheid 'lichaamsvreemde' microben binnen, wat zorgt voor een grote biodiversiteit in je lichaam en dat is precies wat je wilt. Vergelijk het met een ecosysteem: hoe meer variatie, des te groter de kans dat organismen overleven.
Al tongzoenend gebeurt er fysiek nog meer: je bloeddruk en hartslag stijgen, je ademhaling versnelt en je speekselproductie neemt enorm toe, wat de tanden reinigt.

Lustopwekker
In mannelijk speeksel zit testosteron, een lustopwekker. Hoe meer er wordt gezoend, des te meer testosteron de vrouw binnenkrijgt en des te meer zin zij krijgt. Dat is een van de redenen waarom mannen van natte zoenen houden.
Een andere reden is dat de man uit haar speeksel van alles kan opmaken, bijvoorbeeld of zij in haar vruchtbare periode zit.

Aantrekkelijker
Kussen maakt je op de langere termijn aantrekkelijker. Doordat zoenen je bloedsomloop stimuleert, krijgen je cellen meer zuurstof, wat een verjongend effect heeft. Daarnaast train je je kaak- en wangspieren, waardoor de huid strakker blijft.
Als kers op de taart val je er ook nog eens van af. Niet omdat je zo enthousiast en wild bezig bent, maar vanwege allerlei chemische processen die tijdens het tongzoenen op gang komen.

Tien seconden
De gemiddelde tongzoen duurt zo'n tien seconden. Europeanen en Zuid-Amerikanen blijken de meest gepassioneerde kussers.
Grappig genoeg wordt niet overal ter wereld gezoend; zo drukken Eskimo's hun neuzen tegen elkaar. In delen van China wordt kussen op de mond zelfs als afstotelijk ervaren.

Apen
Ook dieren kussen. Zo zoenen apen als ze troost zoeken, elkaar begroeten of geschrokken zijn. Bonobo's doen zelfs aan tongzoenen, maar daarmee zijn ze de enige diersoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .