Translate

zaterdag 11 februari 2023

Tel uw mollen/zegeningen!

Wie een molshoop op zijn of haar gazon aantreft mag glunderen van trots. “Het is één groot compliment”, zegt Anne Bus van de Zoogdiervereniging. “Een mol in de tuin bewijst dat de grond voedzaam is en wormen bevat. Het dier woelt de boel om, zodat de aarde meer zuurstof krijgt en nog vruchtbaarder wordt.”

Dus: heb eerbied voor de molshoop, zegt Bus. “Gooi ze niet dicht. Tel ze liever”, is haar oproep. De Zoogdiervereniging roept dit weekend uit tot Nationale Mollentelling. Iedereen die het ‘zwarte, fluweelzachte zoogdier’ of een bijbehorende hoop signaleert kan dat melden op telmee.nl en tuintelling.nl. Liggen er erg veel hopen, schat dan hoeveel het er zijn, tipt de organisatie.

De mol heeft geen goed imago
“Met deze landelijke telling willen we de mol in het zonnetje zetten”, zegt Bus. Het dier heeft volgens haar onterecht een slecht imago, als geniepige infiltrant.
Het tv-programma Wie is de Mol? bevestigt dat vooroordeel, volgens Bus. “De mol is de slechterik. Dat draagt niet bij aan een goed imago, hè?”

Paartijd
De Nationale Mollentelling vindt in februari plaats, omdat het dan paartijd is. Bus: “Mannetjes gaan op vrouwenjacht.” Toch blijft de kans piepklein dat deelnemers behalve hopen ook mollen spotten. “In juni en juli is die kans groter. De jonkies worden dan uit huis geschopt. Ze moeten een eigen woning zoeken, want de mol leeft solitair.”

Bron: "Waarom het juist goed nieuws is als je een molshoop in de tuin hebt", artikel in Trouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .