Roestig rooster? Met een prop alumniumfolie schuurt u het weer glimmend. De barbecuebak kan op dezelfde manier. Mocht de as van vorig jaar er nog inzitten, even weggooien. Voor komend najaar wellicht onthouden: het ding schoon en droog op te slaan.
Aankoeken
Het vervolg klinkt simpel. Hoe minder er aankoekt, hoe makkelijker het eraf gaat. Meestal bedenk je dat tandenknarsend achteraf. U kúnt dat moment voorblijven door vlees en vis in te smeren met een kwastje (olijf)olie en tussen de grillrondes door het druipvet op het rooster weg te vegen met een halve citroen. Citroen op een vork doen, om uw handen niet te branden.
Erger dan de vieste WC
Vlees op, kolen uitgedoofd, tijd om uit te buiken? Het smerige achterafgevecht met een zwartgeblakerd vet rooster is erger dan de vieste wc. Wat dacht u van even boenen nu het rooster nog warm is? Ovenhandschoenen aan, schort voor, borstelen met een sopje van afwasmiddel. Werkt het niet? Tijd voor de krantentruc. Een paar uur weken op een met water doorweekte krant. Naboenen met schuurspons en schuurmiddel. Klaar voor het volgende eetfestijn in de frisse buitenlucht.
Lees ook
* Zo barbecuen de Belgen
Voor de link naar de hele column, 21 mei 2012 dagblad Trouw, klik hier: http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/campaign/item/detail/1857765/43226/Barbecueweer.dhtml
BeantwoordenVerwijderenHandige tips voor het schoonmaken van de bbq. Het kost vaak veel meer werk inderdaad als je dit niet gelijk doet.Wanneer je veel gasten hebt voor de bbq is het ook aan te raden om te zorgen voor een overkapping. In Nederland regent het helaas nog weleens.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor deze tips. Ik moet mijzelf er altijd toe zetten om de bbq schoon te maken. Dus alle tips om dit te vereenvoudigen zijn van harte welkom
BeantwoordenVerwijderen