Mocht u denken dat de Zeeuwse bolus een echt Zeeuws product is - en wij dachten dat eerlijk gezegd ook tot op heden - dan moeten we u nu teleurstellen.
Dit heerlijke gesuikerde broodje kwam via Spaanse en Portugese joodse vluchtelingen in Zeeland terecht.
Middelburg
In Zeeland werd de bolus voor het eerst gebakken in de eerste helft van de 17e eeuw door Sefardische bakkers. Vooral kapitaalkrachtige Sefardische joden ontvluchtten Spanje en Portugal aan het einde van de 16e eeuw omdat ze door het nieuwe katholieke gezag werden vervolgd. Zij trokken naar het noordwesten van Europa, zoals Antwerpen, Amsterdam en Middelburg. Een Joodse begraafplaats in Middelburg herinnert nog aan de Portugees-joodse gemeenschap die daar toen leefde.
Lees meer
* Wikipedia over de Zeeuwse bolus
Lees ook:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .